Skip to content

AFAS vs SAP – Welke is het beste? Gratis Tips | Reviews

John Visser
AFAS vs SAP

Wil jij jouw interne processen naar een hoger niveau tillen? Wil jij overbodige stappen wegnemen en de interne processen volledig optimaliseren? Dan heb je daar absoluut goede ERP-software voor nodig. In veel bedrijven is deze software zelfs onmisbaar geworden. Als jij ook op zoek naar goede ERP software bent, kom je mogelijk al snel bij AFAS en bij SAP uit. Deze twee aanbieders zijn beide veelbelovend; in dit artikel zetten wij beide aanbieders dan ook graag voor je naast elkaar. We bekijken onder meer de tarieven, de functies en de voor- en nadelen van deze twee programma’s.

Als je met jouw bedrijf de volgende stappen wilt zetten, heb je daar goede software voor nodig. Zeker in deze digitale maatschappij kun je niet meer zonder goede software. Daarbij kun je – als vooraanstaand bedrijf – ook absoluut niet meer zonder ERP software.

Wat zijn AFAS en SAP?

Zowel AFAS als SAP zijn in de afgelopen jaren gigantische softwarebedrijven geworden. Deze bedrijven bieden meerdere softwaresystemen aan, waaronder dus ERP systemen. Met deze systemen is het mogelijk om de interne processen te optimaliseren. De afkorting ‘ERP’ staat daarbij overigens voor ‘Enterprise Resource Planning’. Oftewel; software waarmee je jouw productiviteit kunt maximaliseren, waarmee je de kosten kunt beheren en waarmee je de klanttevredenheid kunt verhogen.

Beide bedrijven gaat het in de afgelopen jaren goed af. Zowel AFAS als SAP kunnen namelijk op een flinke achterban van klanten rekenen. Deze klanten zijn – op zich logisch – erg tevreden met de softwaresystemen van AFAS of SAP. Eigenlijk laat dat direct zien dat beide systemen/bedrijven haar zaakjes prima op orde hebben.

Wil je van goede bedrijfssoftware gebruik maken? Dan ben je sowieso bij AFAS en SAP aan het juiste adres. Deze partijen bieden niet alleen ERP software aan, maar ook andere softwaresystemen. In dit artikel richten wij ons echter alleen op de ERP software; op dit vakgebied kunnen wij namelijk een goede vergelijking maken!

AFAS Software

AFAS

Denk je de naam AFAS wel eens in het dagelijkse leven tegen te komen? Dat is heel goed mogelijk. Dit bedrijf is namelijk naamgever van het stadion van de voetbalclub AZ Alkmaar, is de naamgever van het circustheater in Den Haag en is de naamgever van een concertzaal in Amsterdam. Door de jaren heen heeft AFAS een flinke naamsbekendheid opgebouwd!

Dat is eigenlijk al het geval sinds 1996. In dat jaar werd het bedrijf in ons land opgericht, in eerste instantie onder de naam AFAS Automatisering. Deze naam werd naar AFAS Software B.V. veranderd, waarna men direct hun ERP software op de markt uitbracht. Vanaf dat moment was het één groot feest bij dit softwarebedrijf. Het bedrijf is alleen maar verder gegroeid, heeft een prachtig nieuw kantoor in Leusden geopend en heeft ruim 500 werknemers in dienst!

SAP

SAP

Het verhaal over AFAS leest eigenlijk als een jongensboek weg. Dat is ook het geval bij SAP. Dit bedrijf begon als een klein bedrijf, maar is hedendaags één van de grootste softwarebedrijven. Wereldwijd welteverstaan. Het bedrijf heeft meer dan 102.000 werknemers, is in meer dan 140 landen actief en heeft een omzet van 27 miljard euro in 2020 gedraaid. Ja, je leest het goed: maar liefst 27 miljard euro aan omzet.

Het bedrijf zelf werd in 1972 in Duitsland opgericht. In Duitsland kwamen vijf ondernemers bijeen; deze ondernemers hadden eigenlijk zelfde ideeën over business, over technologie en over software. Vanaf dat moment is het eigenlijk hard gegaan met het bedrijf SAP. Ook in ons land is SAP één van de populairste ERP systemen geworden.

Wat zijn de verschillen tussen deze twee programma’s?

Wil je gebruik van goede ERP software maken? Dan kom je al snel bij SAP en AFAS uit. De twee ERP systemen van deze twee bedrijven zijn namelijk ongekend populair geworden. Opvallend genoeg verschillen de twee systemen wel op meerdere punten. Wat de belangrijkste verschillen zijn, bespreken wij hieronder. Mogelijk kun jij – op basis van deze verschillen – al direct de juiste keuze voor jezelf gaan maken.

Prijs

Heb je enig idee wat je voor goede ERP software moet betalen? Als we naar AFAS en SAP kijken, verschillen de prijzen in ieder geval behoorlijk. Overigens is het sowieso aan te raden om te investeren in goede ERP software. Je kunt ook voor één van de gratis varianten kiezen, maar daarmee ga je niet de gewenste groei doormaken. Dat is wél het geval als je voor AFAS of SAP kiest.

AFAS

Ben je benieuwd naar de prijsstelling van AFAS? Spijtig genoeg valt er online bijna niks over deze prijzen te vinden. Als je de exacte tarieven van AFAS wilt weten, zou je contact met dit softwarebedrijf op moeten nemen. Men hoort graag jouw situatie en wensen aan, waarna men met een voorstel op maat komt.

De ervaring leert in ieder geval dat AFAS niet goedkoop is. Feit is wel dat je met de ERP software van AFASD kunt gaan groeien. Het geld dat je ín deze ERP software investeert, verdien je daardoor op termijn (waarschijnlijk) weer terug.

SAP

Bovengenoemd verhaal geldt eigenlijk ook voor SAP. Op de website van SAP vind je namelijk ook nagenoeg geen informatie over de prijsstelling. Als je van de ERP software van SAP gebruik wilt maken, is het zaak om contact met het bedrijf op te nemen. Aan de hand van jouw wensen en voorkeuren kan men uiteindelijk een offerte op maat opstellen.

Let op: SAP stelt in sommige gevallen eisen aan de bedrijfsgrootte. Zo valt op de website te lezen dat je voor specifieke diensten minstens 35 persoonsleden in dienst moet hebben.

Functionaliteiten

AFAS en SAP lijken op elkaar, maar kennen ook de nodige verschillen. Wat deze verschillen zijn? Nou, onder meer de prijsstelling verschilt. Daarnaast zijn er ook duidelijke verschillen op het gebied van de functionaliteiten waarneembaar. Om je hier een indruk van te geven, hebben wij van beide ERP softwaresystemen de functionaliteiten verzameld. Al deze functionaliteiten hebben we in onderstaande tabel opgesomd:

—-tabel—-

Wat zijn de voor- en nadelen van AFAS en AccountView?

Kun je nu beter voor AFAS of voor SAP kiezen? Als je de juiste keuze wilt maken, is het advies om echt een goede vergelijking te maken. Het advies daarbij is ook om met beide partijen contact op te nemen. Aan de hand van de offertes op maat kun je uiteindelijk de knoop doorhakken. Graag willen wij je daarbij ook wijzen op de voor- en nadelen van beide programma’s.

Voor- en nadelen van AFAS

AFAS voordelen:

 • De ERP software van AFAS wordt voortdurend van updates en nieuwe functies voorzien
 • Het programma van AFAS kun je naar wens aanpassen c.q. instellen
 • De ERP software van AFAS biedt echt veel mogelijkheden en functies
 • Bij vragen of onduidelijkheden kun je bouwen op de support vanuit AFAS Software

AFAS nadelen:

 • Het systeem van AFAS is soms iets té uitgebreid
 • De prijsstelling en pakketten zijn zeker niet transparant

Voor- en nadelen van SAP

SAP voordelen:

 • Het systeem van SAP is echt heel uitgebreid
 • SAP biedt ondersteuning bij het implementeren van de ERP software
 • Het systeem van SAP kun je grotendeels naar eigen wens aanpassen
 • Je kunt het systeem van SAP aan andere systemen koppelen

SAP nadelen:

 • De pakketten en tarieven zijn bij SAP niet heel duidelijk
 • Je raakt mogelijk overdonderd door de vele mogelijkheden van SAP

Wat zegt men over deze twee programma’s?

Wil je uiteindelijk de knoop door gaan hakken? Op basis van dit artikel heb je hopelijk van beide ERP softwaresystemen een duidelijke indruk gekregen. Om uiteindelijk de knoop door te kunnen haken, is het ook verstandig om naar de beoordelingen van andere gebruikers te kijken.

Wat zegt men over AFAS?

Op het internet kun je vrij veel beoordelingen over AFAS vinden. Het lastige is alleen dat veel van deze beoordelingen betrekking hebben op andere softwaresystemen van ASFAS. Over het bedrijf zelf, en de verschillende systemen, zijn de meeste gebruikers erg te spreken. Onder meer de gebruiksvriendelijkheid, de mogelijkheden en de support kunnen op veel lovende woorden rekenen.

Wat zegt men over SAP?

Als je op internet op zoek naar reviews over SAP gaat, kom je vrij veel reviews tegen. Ook hierbij geldt weer dat veel van deze reviews betrekking op alle softwaresystemen van SAP hebben. Op basis daarvan kun je dus over de ERP software geen al te relevante mening vormen. Feit is dat de meeste gebruikers wel te spreken zijn over de mogelijkheden, de support en de vele soorten systemen van SAP!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email