Facturatieprogramma vergelijken

Maak het als ondernemer makkelijk met facturatie software. Vergelijk alle facturatie software en test gratis.

vergelijk software
 

Wat is een facturatieprogramma?

Het zegt het eigenlijk al, een facturatieprogramma is programma waarmee je kan factureren. Met facturatieprogramma’s kan je eenvoudig facturen ontwerpen, opstellen en versturen. De facturatieprogramma’s kunnen gebruikt worden voor zowel online als offline. Wanneer je een factuur opstelt via het programma, worden veel handelingen geautomatiseerd zoals het opsturen van herinneringen en betalingsbevestiging.

Waarom een online factuurprogramma aanschaffen?

Twijfel je nog waarom je een online factuurprogramma moet aanschaffen? Dat kan, echter brengt het veel voordelen met zich mee. Factuurprogramma’s is geschikt voor de zowel de ZZP ondernemers tot aan de MKB ondernemers. Hieronder hebben we enkele redenen waarom je factuurprogramma moet aanschaffen:

Eenvoudig facturen maken

Met factuursoftware kan je binnen enkele minuten op een handige manier facturen ontwerpen, opstellen en het  opsturen daarvan. De software is zo ontworpen dat jij als ondernemer zonder enige moeite de  facturen kan gaan maken en versturen.

Goede investering

Facturatieprogramma’s zijn gemaakt om het ontwerpen, opstellen en het versturen van de facturen makkelijker en sneller te maken. Aangezien dit jouw als zzp’er of mkb’er tijd scheelt, is het een goede investering. Stel dat je per maand 2 a 3 uur bezig bent met het opstellen en het opsturen van facturen. En wanneer je gebruikt maakt van een facturatiepakket, kost het maximaal één uurtje per maand. Dan heb 2 uur bespaard per maand, die twee uur kan je ook voor andere taken gebruiken die jouw meer opleveren dan vanaf 5 tot 10 euro per maand. Moet je nagaan hoeveel tijd het bespaart op jaar basis.

Maak de betaling makkelijker voor je klanten

Wanneer een factuur aanmaakt in je pakket, dan kan je er voor kiezen om het met de post of de mail te versturen. 99% van de vallen stuur je het in deze tijd in de mail. Daarbij krijg je de optie om een betaal toe te voegen. Wanneer de afnemer klikt op de knop hoeft die alleen nog maar de QR code te scannen om gelijk je factuur te kunnen betalen. Dit maakt het voor de klaafnemernt gemakkelijker en ook minder foutgevoelig. Zo kunnen er geen nummers vergeten worden of extra toegevoegd worden.

Wat zijn de kosten van een facturatieprogramma?

De kosten van een online factuurprogramma is per leverancier verschillend natuurlijk. Zo heb je een aantal gratis pakketten, €5,- per maand pakketten en €10,- per maand pakketten. Dat zijn ongeveer de prijzen die je kwijt bent aan zo’n programma.

Hoe kies je één factuurprogramma die voldoet aan jouw wensen en bedrijf?

Als je facturatiesoftware wilt aanschaffen, is het belangrijk dat je een programma kiest dat bij jou en je bedrijf past. Maar hoe zoek je de juiste? Start door de volgende stappen te volgen voor facturatieprogramma vergelijken:

Zijn er gratis facturatieprogramma’s op de markt?

Weet je niet zeker of facturatiesoftware wel geschikt is voor jouw bedrijf? Of kan je niet kiezen tussen een aantal programma’s. De meeste software bedrijven bieden een gratis proefperiode aan. De proefperiode kan van 14 dagen gratis tot 15 dagen gratis tot wel 15 maanden gratis zijn. Maak hier gebruik van, om je zeker weet dat je het juiste programma aanschaft.

Wat kan je met facturatiesoftware?

Facturatie is een belangrijk onderdeel van je boekhouding. Door snel en zorgvuldig te facturen, wek je het vertrouwen van je klanten, waardoor ze sneller zullen betalen. Er zijn verschillende facturatieprogramma’s die je daarbij kunnen helpen. De programma’s kunnen erg verschillen in de mogelijkheden die ze verlenen naast het maken van facturen. Hieronder een aantal functies waar je op kan letten bij het kiezen van een geschikt facturatieprogramma.

Gepersonaliseerde factuur thema's

Personaliseer je eigen huisstijl voor facturen en offertes

In sommige facturatiesoftware zit een functie waarmee je een factuur en offerte kan opmaken in je eigen huisstijl. De eerste keer dat je een factuur of offerte verstuurd, moet je dit instellen. Als je dit eenmaal hebt gedaan, wordt de opmaak overgenomen in alle volgende offertes en facturen. Het scheelt je een hoop moeite en het ziet er professioneel uit.

Facturen aanmaken en versturen

Facturen en offertes aanmaken en opsturen

Sommige facturatieprogramma’s verlenen de mogelijkheid dat je behalve facturen ook offertes kan aanmaken en opsturen. Hierdoor hebben je facturen en offertes dezelfde opmaak. Een tweede voordeel is dat een offerte eenvoudig omgezet kan worden naar een factuur. De gegevens van de offerte worden automatisch in de factuur opgenomen.

Facturen en offertes online laten ondertekenen

Facturen en offertes online laten ondertekenen

Als je een offerte stuurt, moet deze door de klant goedgekeurd en ondertekend worden. Dit kan je per post doen, maar daar gaat een tijd overheen. Zeker als de klant er wat wijzigingen in wil laten aanbrengen. Sommige facturatie software biedt de mogelijkheid om offertes en facturen via het internet te laten ondertekenen. Je stuurt de offerte of factuur dan via email. In de mail wordt een link toegevoegd waarmee de klant de offerte of factuur via het internet kan ondertekenen.

Facturen en offertes verwerken in je boekhouding

Bij de meeste facturatiesoftware worden facturen en offertes vanzelf verwerkt in je boekhouding. Bovendien kan een ondertekende offerte vanzelf worden omgezet naar een factuur. Dat bespaart je een hoop werk.

Factuur Pakketten makkelijk te koppelen met andere systemen

Met Factuur pakketten kan je ze ook met een ander systeem(en) te laten werken. Koppel je facturatie pakket met een boekhoudprogramma voor een extra goed overzicht in het dashboard over je boekhouding. Daarnaast is het ook mogelijk om je factuur pakket te laten werken met urenregistratie software. In de software kan je aangeven wat je uurtarief is en kan je ervoor kiezen om de gemaakte uren automatisch te laten factureren. Het automatiseren hiervan ga je het meeste tijd op winnen aangezien dat het meest tijdrovend is.

Koppel je boekhoudprogramma op je Mac met externe systemen

Voordelen van online een factuurprogramma

Uiteraard heeft een online factuurprogramma diverse voordelen. Ze worden namelijk niet voor niets ontworpen. Wij hebben enkele voordelen uitgelicht hieronder:

Bespaar tijd met een online facturatieprogramma

De pakketten zijn zo ontworpen dat het jou en de mede ondernemers veel tijd scheelt. Dat komt omdat taken die je meerdere keren moeten doen worden geautomatiseerd. Denk dan aan: ontwerpen van facturen, opstellen van de basisgegevens (Bedrijfsnaam, IBAN, BIC enzovoorts) en het opsturen van herinneringen mocht je afnemer vergeten te betalen. Daarbij kan je ook met je online factuurprogramma laten koppelen met urenregistratie software. In de urenregistratie koppeling geef je aan wat je uurtarief is zodat de gemaakte uren de software kan factureren. Dit kan je geheel automatisch laten factureren.

Krijg snel betaald door facturatieprogramma’s

Als je het verstuurt, moet je soms lang wachten tot je afnemer betaalt. Dat hoeft niet altijd opzet te zijn. De afnemer kan het simpelweg vergeten zijn. Dat levert je extra werk door het versturen van betalingsherinneringen. Als je kiest voor een online facturatieprogramma met de mogelijkheid tot integratie van banken kan dat voorkomen worden. In de mail waarmee de factuur verstuurd wordt, wordt een link gevoegd waarmee de afnemer gelijk kan betalen met hun bank of PayPal. De afnemer kan simpelweg met een druk op een knop de factuur voldoen en jij ontvangt je geld sneller.

Heb meer overzicht over je boekhouding

Als je gebruik gaat maken van facturatiesoftware, dan krijg je alle verstuurde facturen mooi in één overzicht. Aangezien je facturatiesoftware kan koppelen aan je boekhoudprogramma, krijg je dus ook een goede inzage over je gehele boekhouding.

Veel gestelde vragen

Een factuurprogramma boeken de gegevens van facturen gelijk in je boekhouding. Je af te dragen btw, omzet en kosten zijn altijd direct opvraagbaar. Het wordt hierdoor heel eenvoudig.

Wij vergelijken

E-boekhouden

wat is facturatie en hoe verstuur je ze?

Wat is facturatie?

Facturatie zijn meerdere rekeningen die stuurt je naar een klant(en) als je een dienst(en) hebt geleverd of een product hebt verkocht. Soms wordt een factuur ook vooruit gemaakt, omdat klanten soms vooraf het bedrag (of een deel) moeten voldoen.

Maar wat is facturatie nog meer? Er zijn namelijk eisen verbonden aan het versturen van facturen, zodat de factuur voor de Belastingdienst geldig is. Wanneer je niet in een boekhoudprogramma je boekhouding doet, lees de regels die verbonden zijn aan de facturatie goed na, want dan voorkom je boetes en extra naheffingen voor BTW bij de Belastingdienst.

Wat moet er op een factuur?

voorbeeld factuur

De wettelijk gestelde eisen voor een goede factuur zijn als volgt: 

  • Jouw volledige bedrijfsnaam en de naam van de klant. 
  • Je eigen adres en het facturatieadres.  
  • BTW en KVK-nummer. 
  • Datum wanneer de factuur is uitgereikt. 
  • Juiste factuurnummer (opeenvolgend). 
  • Hetgeen wat is geleverd (goederen/diensten en de hoeveelheid). 
  • Leveringsdatum. 
  • Bedrag exclusief BTW, het btw-tarief en het bedrag inclusief BTW. 

Hoe verstuur je makkelijk facturen? 

Sommige ondernemers maken hun facturen handmatig in Word of Excel.  Echter zijn in deze tijd  veel makkelijkere manieren. Op het moment zijn er tientallen boekhoudsoftware aanbieders die het allemaal voor je mogelijk maken om gemakkelijk facturen te sturen. Maar, elk boekhoudsoftware heeft zijn eigen manier van factuur aanmaken en versturen. Om je een beeld te geven hoe dat er ongeveer uitziet, zie je hieronder een video hoe je in Moneybird binnen een paar minuten een factuur kan aan maken en versturen.

Dit is hoe in het Moneybird eruit ziet om een factuur aan te maken en te versturen. Vergelijker hier alle andere boekhoudsoftware pakketten.

Facturen overzicht

Op het einde van de video zag je een overzicht met alle facturen die je had verstuurd. Dit kan je zelf filteren op basis van wanneer dat is geweest. Standaard staat de filter op “facturen uit dit jaar”. Zo krijg je een goed overzicht of al je facturen wel of niet betaald zijn. Nu kan je je afvragen, wat als mijn klant niet mijn factuur betaald? Daarvoor hebben ze een workflow systeem waarbij je automatische herinneringen kan instellen.

 

Automatische herinneringen

Nadat je je factuur hebt verstuurd, kan je daarbij ook automatische herinneringen instellen mocht je klant niet de factuur voldaan hebben. Hieronder zie je hoe dat precies er uit ziet wanneer je de herinneringen wilt gaan aanpassen.

factuur-herrinering-instellen.

Foto is vanuit de Moneybird boekhoudsoftware pakkket.

Zoals je hierboven kan zien is dit een workflow. In de meeste boekhoedsoftware pakketten zoals bij Moneybird kan je workflows instellen en ook aanmaken. Mocht je dus klanten binnen Nederland en buiten Nederland hebben, kan je dus meerdere workflows maken waarbij je dus meerdere talen kan kiezen. Wanneer je klaar bent het maken van de workflow, selecteer je bij het aanmaken van de factuur welke workflow je wilt aanhouden voor de factuur. Op deze manier kan je op een snelle manier factureren.

Hoe kan je makkelijk aangifte doen?

Net zoals elke andere ondernemer moet je elk kwartaal btw-aangifte doen. Als je dus geen boekhoudsoftware gebruikt, moet je elke keer in administratie duiken om al je facturen en bonnetjes erin te verwerken om zo vervolgens je btw-aangifte te doen. Elke ondernemer heeft het liefst dat die aan zijn bedrijf kan werken zonder te denken aan je administratie. Komt dit je bekend voor? Dan is het tijd om boekhoudsoftware te aan te schaffen.

Aangezien er tientallen boekhoudsoftware aanbieders zijn kan ik begrijpen dat het lastig is om de juiste voor jou een keuze te maken. Om onze boekhoudsoftware vergelijker te gebruiken krijg je alle boekhoudsoftware pakketten op een rijtje te zien en krijg je ook de punten waar ze zich mee onderscheiden ten opzichte van andere boekhoudsoftware te zien. Naast alle aanbieders kan je door ons filter systeem aanvinken waar je boekhoudsoftwarepakket aan moet voldoen. Mocht je boekhoudsoftware gevonden hebben die je aanspreekt, dan hoef je meestal niet gelijk te betalen. Je kan dan optimaal gebruik maken van een proefperiode om te kijken of het boekhoudpakket je wel of niet bevalt. Aarzel niet, want boekhoudsoftware scheelt je heel veel tijd op korte termijn en op langere termijn.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *