Skip to content

Wat is een BIC-nummer?

Peter Jansen

In de wereld van internationale financiële transacties spelen verschillende codes een cruciale rol bij het identificeren van banken en het vergemakkelijken van veilige en efficiënte geldovermakingen. Een van deze codes is het BIC-nummer, ook wel bekend als de Bank Identifier Code.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een BIC-nummer precies is, waarom het belangrijk is en hoe het functioneert binnen het wereldwijde betalingssysteem.

Wat is een BIC-nummer?

Een BIC-nummer is een unieke code die wordt gebruikt om financiële instellingen, zoals banken, te identificeren bij internationale transacties. BIC staat voor Bank Identifier Code, en het wordt ook wel aangeduid als de SWIFT-code, verwijzend naar de internationale organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van deze codes, genaamd de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT).

Elke financiële instelling die deelneemt aan internationale betalingen heeft een uniek BIC-nummer. Deze code bestaat meestal uit acht of elf tekens en bevat informatie over de bank, het land en de locatie van de vestiging. De eerste vier tekens geven de bankcode aan, de volgende twee tekens geven het land aan, en de laatste twee tekens geven de locatie van de bank aan (optioneel voor kantoren buiten het hoofdkantoor).

Waarom is een BIC-nummer belangrijk?

Een BIC-nummer is van groot belang bij internationale geldtransacties, met name bij overschrijvingen tussen verschillende landen. Het fungeert als een unieke identificatiecode voor de betrokken financiële instellingen en zorgt ervoor dat het geld veilig en snel wordt overgemaakt naar de juiste bestemming.

Bij het uitvoeren van een internationale overboeking wordt het BIC-nummer van de bank van de ontvanger gebruikt om de transactie te routeren. Dit voorkomt foutieve overboekingen en zorgt ervoor dat het geld naar de juiste bank en rekening wordt overgemaakt. Zonder een geldig BIC-nummer kan een internationale transactie worden vertraagd of zelfs mislukken.

Daarnaast wordt het BIC-nummer ook gebruikt bij andere financiële activiteiten, zoals het identificeren van banken bij het opzetten van zakelijke relaties, het uitvoeren van valutatransacties en het verifiëren van de juistheid van bankgegevens.

Hoe functioneert een BIC-nummer?

Bij het uitvoeren van een internationale betaling wordt het BIC-nummer samen met andere informatie, zoals het IBAN (International Bank Account Number), gebruikt om de betrokken bank te identificeren. De BIC wordt verstuurd via een beveiligd berichtensysteem naar de ontvangende bank, die vervolgens de betaling verwerkt.

Financiële instellingen zijn verplicht om hun BIC-nummers openbaar beschikbaar te stellen, zodat klanten en andere betrokkenen ze kunnen gebruiken bij het uitvoeren van internationale transacties. Daarnaast zijn er online databases en websites waar BIC-nummers kunnen worden opgezocht.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email