HR software vergelijken

Maak het als ondernemer makkelijk met de beste HRM software. Vergelijk en test HRM software gratis!

Vergelijk software pakketten voor jouw bedrijf
 

Met een HRM software programma is het mogelijk om alle personeelsadministratie op de juiste manier te verwerken. Dat heeft betrekking op onder meer verlof, verzuim en de salarissen, maar ook voor bijvoorbeeld werving & selectie. Niet alleen voor jouw huidige personeelsbestand is een HRM software programma van absolute meerwaarde, maar ook voor het aantrekken van nieuwe personeelsleden!

Is jouw onderneming aan het groeien? Dan heb je na verloop van tijd hoogstwaarschijnlijk werknemers nodig. Je start wellicht met 1 werknemer, waarna dit er 2 worden enzovoort. De groei kan echter behoorlijk hard gaan, waardoor je na verloop van tijd mogelijk tientallen mensen op de loonlijst heeft staan.

Al deze medewerkers moeten het juiste salaris krijgen, moeten het juiste contract voorgeschoteld krijgen en moeten ergens met hun vragen terecht kunnen. Dat is in elke onderneming weggelegd voor de afdeling HR, oftewel personeelszaken. Voor alle HR medewerkers is het van belang dat zij de juiste informatie voorhanden hebben, snel een contract uit kunnen draaien en ook de salarisadministratie op de juiste manier kunnen verwerken. Dat is alleen mogelijk als er gebruik wordt gemaakt van het beste HRM software.

De afkorting HRM staat voor Human Resource Management. Als we deze term vrij vertalen, komen we in het Nederlands uit op ‘Personeelszaken’. Alles wat van jouw doen met jouw personeel heeft, valt onder de verantwoordelijk van deze afdeling. Zij zijn verantwoordelijk voor het juist verwerken van de salarissen, voor het werken van het verlof en voor het verwerken van het verzuim.

Dankzij de handige HRM software programma’s is het niet meer nodig om dit allemaal handmatig bij te houden. Nee, door een dergelijke programma kunnen alle HR medewerkers op een snelle en efficiënte manier werken. Zo is het een stuk makkelijker om bijvoorbeeld de salarissen te verwerken, het verlof bij te houden én om nieuwe mensen aan te trekken.

De HRM medewerkers zijn echter niet alleen maar met administratieve zaken bezig. In veel ondernemingen is het namelijk ook zo dat zij verantwoordelijk zijn voor het opleidingstraject, voor het aanbieden van trainingen en voor het werven van nieuwe personeelsleden. Met het oog op de groei van jouw onderneming is dus een belangrijke rol weggelegd voor de afdeling HRM.   

 

Als je een kleine onderneming hebt, kan je wellicht zonder HR afdeling. Naarmate jouw bedrijf meer en meer begint te groeien, krijg je ook meer en meer personeelsleden. Met dank aan de HR afdeling wordt dan alles voor deze personeelsleden geregeld. Het voordeel hiervan? Jouw personeel blijft tevreden én gemotiveerd; jouw onderneming weet daardoor de beste resultaten te behalen. HR gaat dus veel verder dan alleen het administreren van belangrijke zaken met betrekking tot het personeel!

Hoe kies je een HRM software programma die voldoet aan jouw wensen?

Ben jij door een groei min of meer genoodzaakt om een HR afdeling op te gaan bouwen? Dan kom je er al snel achter dat deze afdeling niet zonder hoogwaardige HRM software aan de slag kunt gaan. In bovenstaande vergelijker vind je alle HRM software programma’s die op dit moment aangeboden worden. Met behulp van onderstaand stappenplan kan je razendsnel het beste HRM software programma voor jouw onderneming vinden:

Is er een gratis HRM software?

In bovengenoemde vergelijker is het goed mogelijk dat je een gratis HRM software programma tegenkomt. Een dergelijk programma heeft echter als nadeel dat de functies niet super uitgebreid zijn. Mocht jouw bedrijf verder en verder groeien, heb je na verloop van tijd alsnog een betaald programma nodig.

Je wilt echter niet voor een programma betalen dat niet aan jouw wensen voldoet. Mede daarom raden wij je aan om gebruik te maken van de gratis proefperiode. Tijdens deze periode kan je gratis het HRM software programma uittesten, waardoor je een duidelijk beeld van alle mogelijkheden krijgt. Dankzij deze gratis proefperiode weet je zeker dat je de juiste keuze gaat maken.

Wat kan je met HRM software?

Zoals eerder al gesteld; een HR afdeling is onmisbaar voor elk (groot) bedrijf. Voor een HR afdeling is vervolgens weer HR software van cruciaal belang. Met behulp van deze software is het namelijk mogelijk om de volgende zaken uit te voeren:

Het verwerken van de salaris/payroll

Als je werknemers op de loonlijst heeft staan, wil je uiteraard dat alle afspraken nagekomen worden. Dit betekent dus ook dat zij maandelijks het juiste bedrag aan salaris op hun rekening gestort moeten krijgen. Dat kan je voor elkaar krijgen met behulp van HR software! Dit is ook te koppelen met boekhoud tools & verlof & verzuim software.

Het bijhouden van alle administratieve gegevens m.b.t. personeel

Een nieuw bankrekeningnummer van één van de personeelsleden, een aanvraag met betrekking tot verlof of het bijhouden van verzuim. Al deze administratieve zaken kunnen moeiteloos bijgehouden worden met behulp van HRM software.

Het werven van nieuwe personeelsleden

Voor de continuïteit van een onderneming is het ook van belang dat er nieuwe medewerkers aangetrokken worden. het werven & selecteren van nieuwe medewerkers laat je soepel verlopen met behulp van de HR software.

Zoals eerder al gesteld; een HR afdeling is onmisbaar voor elk (groot) bedrijf. Voor een HR afdeling is vervolgens weer HR software van cruciaal belang. Met behulp van deze software is het namelijk mogelijk om de volgende zaken uit te voeren:

HR software

HR-software, ofwel Human Resources-software, is een onmisbaar hulpmiddel geworden voor organisaties van elke omvang. Het biedt tools voor het stroomlijnen van de HR-processen, van werving en selectie tot het beheer van de personeelsdossiers en het volgen van de prestaties van medewerkers.

Een van de belangrijkste voordelen van HR-software is dat het de efficiëntie verhoogt door het verminderen van handmatige processen en het automatiseren van repetitieve taken. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar vermindert ook de kans op fouten. Daarnaast geeft het een overzicht van de HR-gegevens op één centrale plek, waardoor het gemakkelijker wordt om trends te identificeren en analyses uit te voeren.

Moderne HR-software biedt ook mogelijkheden voor het verbeteren van de betrokkenheid en tevredenheid van medewerkers, bijvoorbeeld door middel van self-service portals waar werknemers hun eigen informatie kunnen bijwerken en toegang hebben tot training en ontwikkelingsmogelijkheden.

Verschil HR- & HRM software?

HR (Human Resources) en HRM (Human Resource Management) software zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar er is wel een verschil tussen de twee.

HR-software richt zich voornamelijk op de administratieve taken van HR, zoals het beheer van personeelsdossiers, verlofaanvragen, salarisadministratie en rapportage. Het is gericht op het automatiseren en efficiënter maken van deze processen, en het biedt een centrale opslagplaats voor HR-gerelateerde informatie.

HRM-software gaat verder dan alleen de administratieve taken en richt zich meer op het beheren van het menselijk kapitaal van de organisatie, zoals het ontwikkelen van de talenten van werknemers, prestatiebeheer, successieplanning en loopbaanontwikkeling. Het richt zich op het optimaliseren van de prestaties en betrokkenheid van werknemers, en het zorgen voor een betere afstemming tussen de doelstellingen van de organisatie en de doelstellingen van individuele medewerkers.

HRM-software is dus meer gericht op strategisch HR-beheer, terwijl HR-software zich meer richt op operationele HR-processen. Sommige HR-softwareoplossingen bieden echter ook HRM-functionaliteiten, en vice versa, waardoor het onderscheid tussen de twee soms minder duidelijk wordt. Het is belangrijk om te bepalen welke functies voor jouw organisatie het belangrijkst zijn bij het kiezen van een HR- of HRM-softwareoplossing.

HRM module selectie

De modules zijn verschillende functionaliteiten die beschikbaar zijn binnen HRM-software en die gericht zijn op het beheer van het menselijk kapitaal van een organisatie. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende HRM-modules:

  1. Werving en selectie: Hiermee kunnen vacatures worden gepubliceerd, kandidaten worden beoordeeld en sollicitatiegesprekken worden gepland.

  2. Prestatiemanagement: Hiermee kunnen prestatiedoelen worden opgesteld, feedback worden gegeven en beoordelingsgesprekken worden gevoerd.

  3. Opleidings- en ontwikkelingsmanagement: Hiermee kunnen opleidingsbehoeften worden geïdentificeerd, trainingen worden gepland en ontwikkelingsplannen worden opgesteld.

  4. Successieplanning: Hiermee kunnen organisaties een plan opstellen voor de opvolging van belangrijke functies en talentontwikkeling van medewerkers.

  5. Loopbaanontwikkeling: Hiermee kunnen medewerkers hun loopbaanplannen en -doelen bespreken en actieplannen opstellen om deze doelen te bereiken.

  6. Verzuimbeheer: Hiermee kunnen verzuimgegevens worden bijgehouden en kunnen stappen worden genomen om het verzuim te verminderen.

  7. Beloningsbeheer: Hiermee kunnen salarissen en andere arbeidsvoorwaarden worden beheerd en kunnen compensatie- en beloningsprogramma’s worden opgesteld.

  8. Employee Self Service (ESS): Hiermee kunnen medewerkers zelf hun gegevens bijwerken, verlofaanvragen indienen, hun salarisstroken bekijken en toegang krijgen tot training en ontwikkelingsmogelijkheden.

Er zijn natuurlijk nog vele andere HRM-modules beschikbaar, maar bovenstaande modules zijn enkele van de meest voorkomende en essentiële modules. Bedrijven kunnen een selectie maken van de modules die het beste bij hun behoeften passen en een HRM-systeem implementeren dat hun HR-processen optimaliseert en de prestaties en betrokkenheid van medewerkers verbetert.

De voordelen van een HRM software programma

Nu duidelijk is wat de verschillende functies zijn, willen we ook graag de voordelen van HRM software op een rijtje zetten. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen:

Met behulp van HRM software ben je in staat om jouw onderneming naar een hoger niveau te tillen. Jouw medewerkers blijven tevreden en alle HR medewerkers weten zeer snel, efficiënt en goed te werken. Maak direct gebruik van de bovengenoemde vergelijker, vergelijk de verschillende HRM software programma’s en kies het juiste programma uit. Vergeet niet om gebruik te maken van de gratis proefperiode!