Skip to content

De beste manier om salarisadministratie te doen

Peter Jansen
salarisadministratie of loonadministratie

Wat is salarisadministratie?

Salarisadministratie (payroll) is het proces waarmee werkgevers het loon van hun werknemers berekenen en uitbetalen. Dit omvat de berekening van voorheffingen en andere inhoudingen en de uitbetaling van salarissen, bonussen en provisies van werknemers.

Er zijn een aantal verschillende manieren om de loonlijst te doen, maar de beste manier hangt af van de specifieke behoeften van uw bedrijf. Als u een klein bedrijf met slechts een paar werknemers, kan je in staat zijn om zelf te doen salarisadministratie met behulp van boekhoudsoftware zoals AFAS, Employes, Buddee of Exact. Voor grotere bedrijven is het meestal het beste om de salarisadministratie uit te besteden aan een gespecialiseerde aanbieder.

Salarisadministratie software vergelijken

Salarisadministratie software is een belangrijk hulpmiddel voor bedrijven om hun salarisadministratie efficiënt en accuraat te kunnen uitvoeren. Er zijn echter talloze verschillende opties op de markt, dus het kan moeilijk zijn om de juiste software te kiezen. Als je op zoek bent naar salarisadministratie software, is het daarom verstandig om verschillende opties te vergelijken om te bepalen welke het beste bij jouw bedrijf past.

 

Functionaliteiten van salarisadministratie software

Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het vergelijken van salarisadministratie software is de functionaliteiten die aangeboden worden. Zoek naar software met een uitgebreid aanbod aan tools voor salarisberekening, loonstroken, belastingaangifte en personeelsbeheer. Het is ook belangrijk om te kijken naar hoe gemakkelijk de software te gebruiken is, zodat je tijd kunt besparen en fouten kunt voorkomen.

Daarnaast is de kosten van de software ook een belangrijke overweging. Zoek naar software met een betaalbaar prijskaartje, maar houd in gedachten dat goedkope software niet altijd de beste optie is. Het is vaak beter om iets meer te betalen voor kwalitatief hoogwaardige software die aan al jouw behoeften voldoet.

Vergeet ook niet om te kijken naar de klantenondersteuning van de software-aanbieder. Als je vragen of problemen hebt met de software, wil je dat er snel hulp beschikbaar is om je te helpen. Zoek naar software met een goede reputatie voor klantenondersteuning, zodat je weet dat je altijd hulp kunt krijgen als je die nodig hebt.

Verschil tussen loon- en salarisadministratie

Salarisadministratie is het proces van het berekenen en betalen van werknemerslonen, terwijl salarisadministratie het beheer is van alle aspecten van salarisadministratie, met inbegrip van de naleving van toepasselijke wet- en regelgeving.

Hoewel zowel kleine als grote bedrijven iemand nodig hebben die verantwoordelijk is voor de salarisadministratie, zullen grotere bedrijven deze functie eerder uitbesteden aan een gespecialiseerde leverancier. Dit komt omdat zij meestal meer werknemers hebben en complexe behoeften die expertise vereisen op gebieden zoals belastingwetgeving of de administratie van voordelen.

Wat is een salarisadministrateur en wat doet hij?

Een salarisadministrateur is verantwoordelijk voor het beheer van alle aspecten van de salarisadministratie, met inbegrip van de naleving van de toepasselijke wet- en regelgeving. Hij of zij kan ook verantwoordelijk zijn voor de berekening en betaling van de lonen van de werknemers.

De beste manier om salarisadministratie te doen 1

De specifieke taken van een salarisadministrateur variëren afhankelijk van de grootte en de behoeften van het bedrijf, maar omvatten over het algemeen taken zoals het bijhouden van werknemersdossiers, het opstellen van loonstrookjes, het inhouden van belastingen en andere inhoudingen op het loon van de werknemer, het berekenen van de opbouw van vakantietijd, het verwerken van nieuwe aanwervingen en beëindigingen, het beheren van uitkeringsprogramma’s, en het toezien op de naleving van alle relevante wet- en regelgeving.

Loonadministrateurs kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het opstellen van rapporten over loongegevens, zoals het totaal betaalde loon, het aantal betaalde werknemers en eventuele afwijkingen.

Salarisadministratie zelf doen of uitbesteden?

Een salarisadministratie is een belangrijk onderdeel van het financiële beheer van een bedrijf. Het is verantwoordelijk voor het bijhouden van de loonbetalingen en belastingafdrachten van werknemers, en het verstrekken van relevante gegevens aan de belastingdienst. Bedrijven hebben de keuze om de salarisadministratie zelf te doen of uit te besteden aan een professioneel bedrijf. Beide opties hebben voor- en nadelen.

Als een bedrijf besluit om de salarisadministratie zelf te doen, kan dit enkele voordelen hebben. Zo heeft het bedrijf meer controle over het proces en kan het zelf beslissen hoe het de salarisadministratie wil aanpakken. Bovendien kan het op deze manier geld besparen, aangezien het geen professioneel bedrijf hoeft te betalen voor de diensten.

Aan de andere kant kan het zelf doen van de salarisadministratie ook enkele nadelen met zich meebrengen. Zo kan het tijdrovend zijn, vooral als het bedrijf niet over voldoende personeel of middelen beschikt om het proces efficiënt te laten verlopen. Bovendien kan het moeilijk zijn om op de hoogte te blijven van de laatste wet- en regelgeving op het gebied van loonbetalingen en belastingafdrachten, wat kan leiden tot fouten en problemen met de belastingdienst.

De beste manier om salarisadministratie te doen 2

Een andere optie is om de salarisadministratie uit te besteden aan een professioneel bedrijf. Dit kan enkele voordelen bieden, zoals het beschikken over specialistische kennis en ervaring op het gebied van salarisadministratie. Bovendien kunnen professionele bedrijven de salarisadministratie efficiënter uitvoeren, wat kan leiden tot tijd- en kostenbesparingen voor het bedrijf. Echter, het uitbesteden van de salarisadministratie kan ook enkele nadelen hebben, zoals extra kosten voor de diensten van het professionele bedrijf en het mogelijk verliezen van controle over het proces.

In het eindoordeel is het belangrijk om te overwegen welke optie het beste past bij het bedrijf en zijn specifieke behoeften. Als een bedrijf voldoende personeel en middelen heeft om de salarisadministratie efficiënt zelf te doen, kan dit een goede optie zijn.

Salarisadministratie online bijhouden

Salarisadministratie online bijhouden kan een efficiënte manier zijn om de loonbetalingen en belastingafdrachten van werknemers te beheren. Door gebruik te maken van online salarisadministratie software, kunnen bedrijven op een gemakkelijke manier gegevens invoeren en bijhouden, wat kan leiden tot tijd- en kostenbesparingen.

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het online bijhouden van de salarisadministratie. Zo is het gemakkelijk om overal toegang te hebben tot de gegevens, zolang er internetverbinding is. Dit maakt het gemakkelijk om de salarisadministratie te beheren, zelfs als werknemers op afstand werken of vanuit huis. Bovendien kunnen bedrijven met online salarisadministratie software gemakkelijk rapporten genereren en belastingaangiften doen, wat kan leiden tot een efficiëntere werkwijze.

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan het online bijhouden van de salarisadministratie. Zo kan het afhankelijk zijn van een goede internetverbinding, wat kan leiden tot problemen als de verbinding uitvalt. Bovendien is het belangrijk om de beveiliging van de gegevens te waarborgen, zodat de privacy van werknemers niet in gevaar komt. Dit kan betekenen dat extra maatregelen moeten worden genomen, zoals het gebruik van beveiligde verbindingen of het invoeren van extra beveiligingslaag.

Bijhouden van wetswijzigingen

Wetswijzigingen op het gebied van salaris en loon van personeel (en zo dus ook het DGA salaris) kunnen invloed hebben op hoe bedrijven hun werknemers betalen en belasting afdragen. Het is belangrijk voor bedrijven om op de hoogte te blijven van de laatste wet- en regelgeving op dit gebied, zodat ze in staat zijn om hun salaris- en loonbeleid aan te passen en te voldoen aan de wettelijke eisen.

De beste manier om salarisadministratie te doen 3

Er zijn verschillende redenen waarom er wetswijzigingen kunnen plaatsvinden op het gebied van salaris en loon van personeel. Zo kan de overheid besluiten om de minimale lonen te verhogen of om de belastingafdrachten te wijzigen. Ook kunnen er wijzigingen plaatsvinden in de wetten omtrent arbeidscontracten, zoals het verlengen van de proeftijd of het aanpassen van de regels voor ontslag.

Voor bedrijven kan het lastig zijn om op de hoogte te blijven van alle wetswijzigingen en ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de nieuwe eisen. Het kan daarom nuttig zijn om professioneel advies in te winnen of om de salarisadministratie uit te besteden aan een professioneel bedrijf, zodat er expertkennis beschikbaar is om te helpen bij het navolgen van de laatste wet- en regelgeving.

Wat zijn de voordelen van het uitbesteden van payroll?

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het uitbesteden van uw loonlijst:

  • Het maakt uw tijd vrij zodat u zich kunt concentreren op het runnen van uw bedrijf.
  • Het zorgt ervoor dat de lonen correct worden berekend en op tijd worden betaald.
  • Het geeft u toegang tot deskundigen die u kunnen adviseren over de naleving van de arbeidswetgeving en andere payroll-gerelateerde zaken.

Hoe een goed salarispakket kiezen

Bij het kiezen van een salarispakket zijn er een paar dingen die u in gedachten moet houden:

  • Gebruiksgemak: De software moet gemakkelijk te gebruiken zijn, zelfs voor wie geen ervaring heeft met boekhouding of boekhouding.
  • Functionaliteit: De software moet beschikken over alle functies die u nodig hebt, zoals directe storting, belastingaangifte en het bijhouden van vakantiedagen.
  • Rapportage: De software moet duidelijke en beknopte rapporten genereren die u een overzicht geven van uw loongegevens.
  • Tijdigheid: De software moet werknemers op tijd betalen.
  • Klantenservice: Het bedrijf dat de software levert moet een goede klantenservice hebben voor het geval u problemen heeft.

Integraties

Daarnaast is het handig om een salarispakket te kiezen welke koppelingen heeft met andere systemen die je gebruikt. Hiermee bespaar je tijd in de herhalende zaken te verwerken. Je kan daarbij denken aan:

Conclusie

Een goed salarispakket kan u tijd en geld besparen. Het kan u ook helpen om de uren en vakantiedagen van uw werknemers bij te houden.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email