Skip to content

Wat is Omzet? Alle inkomsten van een bedrijf onder elkaar

John Visser
omzet

Heb je enig idee op welke manier elk bedrijf kan overleven? Juist! Door meer omzet te maken dan kosten te draaien. Voor elk bedrijf is het dan ook wenselijk om een zo’n hoog mogelijke omzet te genereren. Maar, wat is een omzet nou precies? En hoe kun je direct berekenen? Op die vragen geven wij je hieronder graag een passend antwoord.

Wat betekent omzet?

Omzet is de term voor alle inkomsten dat een bedrijf in een bepaalde periode weet te maken. De hoogte van de omzet wordt bepaald door het aantal verkochte producten & geleverde diensten.
Je kan het hierbij hebben over omzet per maand, waarbij het dus om alle inkomsten voor de betreffende maand gaat. Je kan het echter ook bekijken per jaar, waarbij alle maandomzetten dus bij elkaar opgeteld worden.

Het is belangrijk om te weten dat omzet en winst niet gelijk aan elkaar staan. De winst kun je berekenen door alle kosten van de omzet af te halen. Als je dat gedaan hebt, zie je precies welke winst (of welk verlies) je hebt gedraaid.

Ook is het goed om te weten dat omzet altijd exclusief BTW gerekend wordt. De BTW moet je immers afstaan aan de Belastingdienst en is dus niet relevant voor jouw bedrijfsresultaten.

Uiteindelijk is de omzet dus de optelsom van alle facturen die je in een maand verstuurd hebt. Het kan uiteraard ook gaan om alle facturen die je in het gehele jaar verstuur hebt; in dat geval heb je het over de jaaromzet.

Voorbeeld omzet

Voorbeeld omzet

Stel nou dat je in de eerste maand van het jaar 10 facturen hebt kunnen versturen. Het gemiddelde factuurbedrag van deze 10 facturen was 550 euro. Aan de hand van deze gegevens kun je direct de maandomzet berekenen: 

je doet hiervoor namelijk de 550 euro maal 10 = 5500 euro. 

Je weet dan direct dat je in de eerste maand van het jaar een omzet van 5500 euro hebt gedraaid.

Weet je dit door het gehele jaar door te trekken? Dan heb je dus een jaaromzet van 12 maanden maal 5500 euro = 66.000 euro. 

In een tabel ziet dit er dus als volgt uit:

Totaalbedrag verstuurde facturen januari5500 euro
Totaalbedrag verstuurde facturen februari5500 euro
Totaalbedrag verstuurde facturen maart5500 euro
Totaalbedrag verstuurde facturen april5500 euro
Totaalbedrag verstuurde facturen mei5500 euro
Totaalbedrag verstuurde facturen juni5500 euro
Totaalbedrag verstuurde facturen juli5500 euro
Totaalbedrag verstuurde facturen augustus5500 euro
Totaalbedrag verstuurde facturen september5500 euro
Totaalbedrag verstuurde facturen oktober5500 euro
Totaalbedrag verstuurde facturen november5500 euro
Totaalbedrag verstuurde facturen december5500 euro
Totale omzet het gehele jaar66.000 euro

De omzet die je draait, staat dus gelijk aan alle facturen die je in een bepaalde periode verstuurd. Om welke periode dit precies gaat, is volledig afhankelijk van je eigen wensen. Zo is het ook mogelijk om naar de omzet per kwartaal of per halfjaar te kijken!

Wat is het verschil tussen omzet en winst?

Het verschil is erg makkelijk te onderscheiden namelijk;

Omzet = Alle gefactureerde bedragen incl BTW bij elkaar
Winst = Is het bedrag wat je overhoud na het aftrekken van de bedrijfskosten en BTW.

Het is belangrijk om het verschil te weten zodat je jezelf niet gelijk rijk gaat rekenen. Met omzet koop je namelijk geen broodje bij de bakker.

Daarnaast, hou wel rekening dat je nog een bedrag moet afstaan wanneer je winst uitkeert naar je privé rekening. Dan krijg je namelijk te maken met inkomstenbelasting.

Hoe bereken je bruto en of netto omzet in 2 seconde?

Wil jij graag direct inzien wat de door jou gedraaide omzet is? Dan is het aan te raden om gebruik te maken van een goed boekhoudprogramma. Met een goed boekhoudprogramma heb je namelijk direct inzicht in de gedraaide omzet.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is alle uitgaande facturen te verwerken in het eenvoudig boekhoudprogramma. Ook dat is niet moeilijk; je hoeft hiervoor alleen maar alle uitgaande facturen in het boekhoudprogramma aan te maken. Het programma telt deze facturen vervolgens bij elkaar top, waardoor het programma direct de gedraaide verdiensten aan kan geven.

Als je voor een goed boekhoudprogramma kiest, kun je hierbij ook nog filteren op periode. Zo kun je per maand bekijken, maar ook per kwartaal en per halfjaar. Eigenlijk is een goed boekhoudprogramma voor elke onderneming onmisbaar!

Extra uitleg over omzet

Om het begrip omzet beter te begrijpen, zijn er verschillende video’s welke het uitleggen. Hieronder is een video waarin de term “omzet” wordt toegelicht.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email