Skip to content

Wat is BTW? Hoe berekent je het? Dit is hoe BTW werkt

John Visser
Wat is BTW? Hoe berekent je het? Dit is hoe BTW werkt.

Zowel ondernemers, overheden als consumenten krijgen te maken met btw. Wat is dit precies? Waarom moet er een percentage over de aankoop van producten betaald worden? Hoe kun je het btw-bedrag en welke soorten tarieven worden er in Nederland gehanteerd? Het antwoord op deze vragen lees je in dit artikel! 

Wat is BTW? 

BTW is Belasting op Toegevoegde Waarde. Het is een manier om belasting te heffen op producten die mensen zoals jij en ik kopen. Het is dus een consumentenbelasting, niet een belasting die ondernemers moeten betalen. Ondernemers dienen alleen maar als doorgeefluik van deze belasting.  Behalve de moeite van de administratie zou het je dus niets moeten kosten. 

Waarom betalen wij btw? 

De btw-belastingheffing is nodig voor het instant houden van onze verzorgingsstaat. Om iedereen de juiste zorg te kunnen bieden en de Nederlandse infrastructuur, gezondheidszorg en alle sociale voorziening voor iedereen toegankelijk en in een goede staat te houden, is het nodig dat hiervoor voldoende geld vrijkomt. De heffing op producten, luxegoederen, arbeid en diensten is een manier om de Nederlandse samenleving op deze niveaus draaiende én betaalbaar te houden voor iedereen. Het is dus niet zo dat de Nederlandse overheid op geld uit is. Hoewel wij dat als burger dat wel eens stiekem denken. De Bruto Toegevoegde Waarde die elke Nederlander betaalt, dient het algemeen belang. Om deze reden is het ook belangrijk dat iedereen eerlijk zijn of haar belasting betaalt. Anders worden onze maatschappij en welvaartsstaat als snel onbetaalbaar.  

Verschillende btw-tarieven die gehanteerd worden 

Er zijn in Nederland drie verschillende btw-tarieven die gebruikt worden:  

21% Btw 
Het hoogste percentage is 21 procent. Hieronder valt de meerderheid van de producten, zoals luxegoederen als auto’s en witgoed.  

9% Btw 
Het tarief van 9 procent is van toepassing op noodzakelijke producten of sectoren die door de regering worden gesteund. Denk hierbij aan voedselproducten, water, antiek, kunst, boeken, geneesmiddelen en agrarische producten en diensten als sport, fietsreparatie en recreatie.  

0% Btw 
Ten slotte is er het 0-tarief, dat van toepassing is op de internationale handel. Vaak gaat het om producten die worden geëxporteerd naar niet EU-landen. 

Bron: Belastingsdienst 

Tip: Kijk of je Btw-vrijgesteld bent 

Sommige bedrijfssectoren zijn btw-vrijgesteld. Dat wil dus zeggen dat je geen btw hoeft af te dragen. Kijk hier voor alle btw-vrijgestelde sectoren. 

Hoe bereken je de Bruto Toegevoegde Waarde? 

Als ondernemer wil je zoveel mogelijk overhouden van je omzet. Wanneer je dus alle belastingvoordelen weet, kan je daarvan profiteren. Maar hoe bereken je btw? Een mogelijkheid is om dit via de percentages met de hand te doen. Maar nog makkelijker is om jouw gegevens in onze btw-calculator in te vullen. Je kunt dan snel berekenen hoeveel btw-belasting je als ondernemer of particulier jij betaalt. Voordat je dat gaat uitrekenen, is het eerst belangrijk om te weten onder welk tarief jij valt. Wat voor bedrijf heb je, en in wat voor sector bevindt het zich. Zodra ja dat weet, vul het bedrag in wat je wilt factureren en je weet wat je op de factuur kan zetten. 

Je kan ook als tweede optie kiezen op boekhoudsoftware aan te schaffen. Met boekhoudsoftware kan facturen en je offertes aanmaken en word de btw automatisch bijgerekend. Zo hoef je geen zorgen meer te maken dat je te veel of te weinig factureert. 

Inclusief en exclusief btw-heffing: hoe zit dit precies? 

Soms hoor je wel eens inclusief btw of exclusief btw. Het verschil is eigenlijk heel simpel te onthouden. Inclusief btw (incl. Btw) zit de btw in het bedrag. Exclusief btw (excl. Btw) zit de btw er niet bij.  

Voorbeeld

Je hebt een iPhone verkocht die €1000 kost. Op die iPhone behoord 21% btw. 

iPhone: €1000 Exclusief btw 

iPhone: €1210 Inclusief btw 

21% van €1000 = €210. €1000+€210 = €1210 inclusief btw. 

BTW verlegd 

Naast de 3 verschillende btw-tarieven kan er ook een btw-verlegging plaatsvinden. Hierbij staat er op de factuur ‘btw-verlegd’. Het gaat dan om de Bruto Toegevoegde Waarde van de leverancier naar de afnemer, wat in overleg kan gebeuren. Lees hier meer over btw-verlegd.

Btw-afdraging: hoe gaat dit in zijn werk?

Als ondernemer is het belangrijk om de boekhouding goed op orde te hebben en per kwartaal jouw btw-aangifte rond te maken. Door gebruik te maken van efficiënte boekhoudsoftware kun je dit heel soepel en gemakkelijk doen. Het grootste voordeel van deze software is dat je gebruik kan maken van elektrische belastingaangifte.

Zoals je kan zien wanneer je dus al je administratie verwerkt in boekhoudsoftware, dat die automatisch alles zo verwerkt dat jij vervolgens het kan indienen door slechts een paar knoppen bij de belastingdienst. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk en kies voor de beste software voor jouw bedrijfsboekhouding. Benieuwd wat voor jou de beste bedrijfssoftware is? Maak dan gebruik van onze boekhoudsoftware vergelijker. Binnen deze vergelijker krijg je alle boekhoudsoftware aanbieders te zien op een rijtje. Aangezien niet alle boekhoudsoftwares hetzelfde zijn, kan je op basis van ons filter systeem alle software filteren die moeten voldoen aan jouw wensen. Zo kom je heel snel achter welk boekhoudsoftware bij jou past. Wanneer je de boekhoudsoftware hebt gevonden, kan je gebruik maken van de proefperiode van enkele maanden. Op deze manier kan je kijken (kosteloos) of de boekhoudsoftware je bevalt. Uit ervaring scheelt je niet alleen veel tijd, maar ook een hoop frustratie en ergernis! 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email