Skip to content

Wat is BTW verlegd?

Peter Jansen
Wat is BTW verlegd

Naast de 3 verschillende btw-tarieven kan er ook een btw-verlegging plaatsvinden. Hierbij staat er op de factuur ‘btw-verlegd’. Het gaat dan om de Bruto Toegevoegde Waarde van de leverancier naar de afnemer, wat in overleg kan gebeuren. De afnemer betaalt het btw-bedrag aan de belastingdienst en niet aan de leverancier of dienstverrichter. Dit wordt ook wel een “eigenhandige factuur” genoemd.

Wanneer wordt btw verlegd?

Omgekeerde heffing vindt plaats onder de volgende voorwaarden:

  • De klant is gevestigd in een ander EU-land. Dit kan worden gecontroleerd aan de hand van het BTW-nummer van de afnemer.
  • De dienst die wordt verricht valt onder artikel 44 van Richtlijn 2006/112 / EG. Dit betreft vooral diensten op het gebied van bouw, telecommunicatie, vervoer en bepaalde computerdiensten.

Btw verlegd bij leveringen aan het buitenland

Als algemene regel geldt dat de btw op leveringen van goederen en diensten aan consumenten in andere landen wordt gedragen door de leverancier of dienstverrichter. Als u goederen of diensten levert aan een ander land binnen de EU, brengt u 21% btw in rekening. Dit wordt ook wel “normale” of “doorberekende” btw genoemd.

Soms kan het gebeuren dat uw buitenlandse afnemer u vraagt of het mogelijk is om de zogenaamde “verlegging” te regelen. Dit betekent dat op uw factuur geen BTW staat vermeld, maar ‘verleggingsregeling BTW” wordt op de factuur vermeld. Uw klant betaalt dan de BTW aan de belastingdienst in zijn eigen land.

U kunt alleen van dit systeem gebruik maken als zowel u als uw klant aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze zijn vastgelegd in artikel 196 van Richtlijn 2006/112 / EG, ook wel bekend als de Zesde BTW-Richtlijn.

Hoe verleg je de btw op een factuur?

Als u de btw verlegd, moet u dit op de factuur vermelden. Ook moet je op de factuur vermelden aan wie je de btw hebt verlegd. Dit doe je door het btw-identificatienummer van de afnemer op de factuur te zetten.

Als je als bedrijf btw verlegd, blijf je zelf verantwoordelijk voor de verlegde btw. Ga dus op voorhand na of het bedrijf waarnaar je de btw verlegd, wel in aanmerking komt.

BTW nummer controleren

Als u er zeker van wilt zijn dat het btw-nummer van uw klant juist is, kunt u dit laten controleren. Dit kan via de website van de Europese Commissie: ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=nl

Als alles in orde is en u zeker weet dat uw afnemer aan de voorwaarden voldoet, dan zal er geen probleem zijn met een “btw verlegging” op uw factuur!

Voorbeeld factuur met BTW verlegd

Hieronder vind je een voorbeeld factuur, waarop btw verlegd is toegepast. Het is hierbij belangrijk dat je duidelijk aangeeft dat er gebruik wordt gemaakt van BTW verlegd. Dit doe je door de volgende elementen op de factuur te vermelden:

  • juiste btw categorie (btw verlegd)
  • vermelding middels tekst: “BTW verlegd”
  • BTW-id van de geadresseerde
Wat is BTW verlegd? 1
Voorbeeld factuur met BTW verlegd

In het voorbeeld is gebruik gemaakt van Moneybird, voor het maken van een factuur en direct te boeken in de boekhouding.

Nadelen BTW-verlegging

Het nadeel van dit systeem is dat het de administratieve kosten voor bedrijven verhoogt omdat zij moeten voldoen aan de BTW-voorschriften van een ander land. De klant moet er ook van in kennis worden gesteld dat hij de BTW aan de belastingdienst moet afdragen.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email