Skip to content

Wat is BTW vrijgesteld en wanneer ben je vrijgesteld?

John Visser
John Visser
Wat is BTW vrijgesteld? En wanneer ben je vrijgesteld?

We kennen de term BTW natuurlijk allemaal van de bonnetjes bij de supermarkt, de facturen op de mat en prijsstunt acties waarin winkels beloven de ‘BTW voor hun rekening te nemen.’ Maar wat ís BTW eigenlijk? En welk tarief moet je als ondernemer nou eigenlijk rekenen? Misschien heb je wel eens gehoord dat sommige ondernemingen zijn btw-vrijgesteld. Wat is houdt dat precies in? En wanneer kun je btw-vrijstelling aanvragen? Dat leggen we je hier allemaal uit zodat je je dat kan begrijpen wanneer je de boekhouding doet.

Wat is BTW?

BTW is Belasting op Toegevoegde Waarde. Het is een manier om belasting te heffen op producten die mensen zoals jij en ik kopen. Het is dus een consumentenbelasting, niet een belasting die ondernemers moeten betalen. 

Welke BTW tarieven zijn er? 

In Nederland geldt een 0%, 9% én een 21% tarief. Het 0% geldt grof gezegd voor het importeren van buiten de EU. Het lage tarief van 9% geldt voor basisbehoeften en voor sectoren die de overheid om één of andere reden wil steunen, zoals de kunstsector. Alles dat niet onder het nul- of het lage tarief valt, valt onder het hoge tarief van 21%.

verschil - normaal - btw-vrijstelling

Wat is BTW Vrijgesteld?

BTW vrijgesteld is dat je geen btw in rekening hoeft te brengen over producten en/of diensten.

Wanneer ben je BTW vrijgesteld?

 Als je dus BTW Vrijgesteld bent, kan dit twee dingen betekenen: óf je bent vrijgesteld omdat je onder de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) valt, óf je bent een ondernemer die in één van de volgende sector valt: 

Onderwijs 
Beleggingsgoud 
Collectieve belangenbehartiging 
Componisten, schrijvers, cartoonisten en journalisten 
Financiële diensten en verzekeringen 
Fondsenwervende activiteiten 
Gezondheidszorg 
Jeugd- en jongerenwerk 
Kansspelen 
Kantines 
Kinderopvang 
Levering roerende bedrijfsmiddelen 
Lezingen, excursies en rondleidingen 
Onroerende zaken 
Postdiensten 
Radio en televisie 
Samenwerkingsverbanden (koepelvrijstelling) 
Sociaal-culturele instellingen 
Sportorganisaties en sportclubs 
Uitvaartondernemers

KOR - Kleine Ondernemersregeling (KOR)

Kleine Ondernemersregeling (KOR) 

Als je niet actief bent in een BTW vrijgestelde sector, kun je misschien toch btw-vrijstelling aanvragen op grond van de KOR. Wanneer je minder dan €20.000 omzet hebt per kalenderjaar, komt je in aanmerking voor een KOR. Let op: Deze regeling is met ingang van 2020 veranderd: als je in vorige jaren al btw-vrijstelling had, moet je dat voor 2020 opnieuw aanvragen. Lees meer over KOR 

Wanneer moet je voor btw-vrijstelling kiezen?

Ondernemingen die:
1) in Nederland gevestigd zijn
2) niet meer dan € 20.000 omzet draaien in een kalenderjaar. 

Niet alle omzet wordt hierbij meegeteld en de berekening wordt al snel ingewikkeld. De Belastingdienst heeft een rekenhulp gemaakt waarmee een schatting kunt maken van het deel van je omzet dat meetelt. Klik hier voor de rekenhulp.

De belangrijkste vraag is echter: wanneer wil je vrijstelling van BTW? Als je bijvoorbeeld jaarlijks meer aan BTW terugkrijgt dan je afdraagt is een vrijstelling geen slimme zet. Als jouw afnemers zijn vrijgesteld van BTW kan je hen misschien een scherpere prijs bieden doordat je zelf ook geen BTW doorberekent. 

Bericht delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Apply for this Job

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem.