Skip to content

Wat is facturatie en hoe verstuur je ze?

John Visser
John Visser
wat is facturatie en hoe verstuur je ze?

Wat is facturatie?

Facturatie zijn meerdere rekeningen die stuurt je naar een klant(en) als je een dienst(en) hebt geleverd of een product hebt verkocht. Soms wordt een factuur ook vooruit gemaakt, omdat klanten soms vooraf het bedrag (of een deel) moeten voldoen.

Maar wat is facturatie nog meer? Er zijn namelijk eisen verbonden aan het versturen van facturen, zodat de factuur voor de Belastingdienst geldig is. Wanneer je niet in een boekhoudprogramma je boekhouding doet, lees de regels die verbonden zijn aan de facturatie goed na, want dan voorkom je boetes en extra naheffingen voor BTW bij de Belastingdienst.

Wat moet er op een factuur?

voorbeeld factuur

De wettelijk gestelde eisen voor een goede factuur zijn als volgt: 

  • Jouw volledige bedrijfsnaam en de naam van de klant. 
  • Je eigen adres en het facturatieadres.  
  • BTW en KVK-nummer. 
  • Datum wanneer de factuur is uitgereikt. 
  • Juiste factuurnummer (opeenvolgend). 
  • Hetgeen wat is geleverd (goederen/diensten en de hoeveelheid). 
  • Leveringsdatum. 
  • Bedrag exclusief BTW, het btw-tarief en het bedrag inclusief BTW. 

Hoe verstuur je makkelijk facturen? 

Sommige ondernemers maken hun facturen handmatig in Word of Excel.  Echter zijn in deze tijd  veel makkelijkere manieren. Op het moment zijn er tientallen boekhoudsoftware aanbieders die het allemaal voor je mogelijk maken om gemakkelijk facturen te sturen. Maar, elk boekhoudsoftware heeft zijn eigen manier van factuur aanmaken en versturen. Om je een beeld te geven hoe dat er ongeveer uitziet, zie je hieronder een video hoe je in Moneybird binnen een paar minuten een factuur kan aan maken en versturen.

Dit is hoe in het Moneybird eruit ziet om een factuur aan te maken en te versturen. Vergelijker hier alle andere boekhoudsoftware pakketten.

Facturen overzicht

Op het einde van de video zag je een overzicht met alle facturen die je had verstuurd. Dit kan je zelf filteren op basis van wanneer dat is geweest. Standaard staat de filter op “facturen uit dit jaar”. Zo krijg je een goed overzicht of al je facturen wel of niet betaald zijn. Nu kan je je afvragen, wat als mijn klant niet mijn factuur betaald? Daarvoor hebben ze een workflow systeem waarbij je automatische herinneringen kan instellen.

 

Automatische herinneringen

Nadat je je factuur hebt verstuurd, kan je daarbij ook automatische herinneringen instellen mocht je klant niet de factuur voldaan hebben. Hieronder zie je hoe dat precies er uit ziet wanneer je de herinneringen wilt gaan aanpassen.

factuur-herrinering-instellen.

Foto is vanuit de Moneybird boekhoudsoftware pakkket.

Zoals je hierboven kan zien is dit een workflow. In de meeste boekhoedsoftware pakketten zoals bij Moneybird kan je workflows instellen en ook aanmaken. Mocht je dus klanten binnen Nederland en buiten Nederland hebben, kan je dus meerdere workflows maken waarbij je dus meerdere talen kan kiezen. Wanneer je klaar bent het maken van de workflow, selecteer je bij het aanmaken van de factuur welke workflow je wilt aanhouden voor de factuur. Op deze manier kan je op een snelle manier factureren.

Hoe kan je makkelijk aangifte doen?

Net zoals elke andere ondernemer moet je elk kwartaal btw-aangifte doen. Als je dus geen boekhoudsoftware gebruikt, moet je elke keer in administratie duiken om al je facturen en bonnetjes erin te verwerken om zo vervolgens je btw-aangifte te doen. Elke ondernemer heeft het liefst dat die aan zijn bedrijf kan werken zonder te denken aan je administratie. Komt dit je bekend voor? Dan is het tijd om boekhoudsoftware te aan te schaffen.

Aangezien er tientallen boekhoudsoftware aanbieders zijn kan ik begrijpen dat het lastig is om de juiste voor jou een keuze te maken. Om onze boekhoudsoftware vergelijker te gebruiken krijg je alle boekhoudsoftware pakketten op een rijtje te zien en krijg je ook de punten waar ze zich mee onderscheiden ten opzichte van andere boekhoudsoftware te zien. Naast alle aanbieders kan je door ons filter systeem aanvinken waar je boekhoudsoftwarepakket aan moet voldoen. Mocht je boekhoudsoftware gevonden hebben die je aanspreekt, dan hoef je meestal niet gelijk te betalen. Je kan dan optimaal gebruik maken van een proefperiode om te kijken of het boekhoudpakket je wel of niet bevalt. Aarzel niet, want boekhoudsoftware scheelt je heel veel tijd op korte termijn en op langere termijn.

Bericht delen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Apply for this Job

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem.