Skip to content

Wat is een lead?

Peter Jansen

Een lead is een waardevolle term in marketing en sales die verwijst naar een potentiële klant die interesse heeft getoond in een product, dienst, of een ander aanbod van een bedrijf. Leads zijn vaak de eerste stap in het proces van het aantrekken en converteren van nieuwe klanten. Ze vertegenwoordigen individuen of entiteiten die hun interesse hebben geuit door middel van verschillende acties, meestal door het invullen van een inschrijf- of aanmeldformulier op een website of door op een andere manier contactgegevens achter te laten.

Voorbeeld van een lead:

Stel je voor dat je een online winkel hebt die gespecialiseerd is in elektronica. Op een dag komt een bezoeker genaamd Lisa naar je website. Ze bladert door de productpagina’s, bekijkt enkele specificaties van laptops en camera’s, en blijft hangen op een pagina met reviews over de nieuwste smartphones. Lisa besluit vervolgens om zich aan te melden voor je nieuwsbrief, waarbij ze haar naam en e-mailadres achterlaat in het aanmeldformulier op je website.

In dit scenario is Lisa een lead geworden. Ze heeft interesse getoond in de elektronica die je verkoopt door je website te bezoeken en zich aan te melden voor je nieuwsbrief. Haar contactgegevens bieden jou de mogelijkheid om met haar in contact te treden, relevante informatie te verstrekken over nieuwe producten en aanbiedingen, en haar uiteindelijk te overtuigen om een aankoop te doen.

Het proces van het verzamelen van leads, zoals in het geval van Lisa, staat bekend als leadgeneratie. Bedrijven besteden vaak veel aandacht aan leadgeneratie omdat het een essentiële stap is in het opbouwen van een klantenbestand en het stimuleren van groei. Het doel is om leads te koesteren, te converteren en uiteindelijk om te zetten in betalende klanten door middel van doelgerichte marketing- en verkoopinspanningen.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email