Skip to content

Monday vs Jira – Welke is het beste? Gratis Tips | Reviews

John Visser
Monday vs Jira

Is Monday voor jou het beste projectmanagement software systeem? Of kun je toch beter voor Jira kiezen? Dat zijn de vragen die in dit vergelijkings artikel centraal staat. Als jij op dit moment tussen Monday en Jira twijfelt, ben je dan ook in dit artikel aan het juiste adres. In dit artikel benoemen wij namelijk alle functies, voordelen, nadelen en eigenschappen van beide programma’s.

De keuze voor een projectmanagement software systeem is een belangrijke keuze. Het is namelijk een ingrijpende keuze. Niet alleen voor jouw interne organisatie, maar ook voor de groei van jouw onderneming. Meerdere bedrijven hebben in ieder geval ‘bewezen’ dat je met de juiste software ongekend hard kunt groeien. Als dat ook jouw wens is, kun je voor zowel Monday als voor Jira kiezen. In dít vergelijkings artikel vind je in ieder geval een uitgebreide vergelijking.

Wat zijn Monday en Jira?

Zowel Monday als Jira gaan als projectmanagement softwaresystemen door het leven. Dit betekent dat je met deze systemen al jouw projecten kunt beheren. Je behoudt het overzicht, je kunt tijdig bijsturen en je kunt ook goede planningen maken. Tevens ben je in staat om jouw gehele team dankzij dit systeem aan te sturen.

Bij beide systemen heb je daarvoor de keus uit veel functies. Je kunt van tal van functies gebruik maken, waardoor je écht de juiste richting aan jouw onderneming kunt geven. Dat geldt voor zowel Monday als voor Jira overigens. Beide systemen zijn niet voor niets zo populair geworden.

Tevens richten beide systemen zich eigenlijk op dezelfde soort bedrijven; van kleine bedrijven tot aan grote bedrijven. Zolang je alle projecten in goede banen wilt leiden, zijn zowel Monday als Jira geschikt. Beide systemen zijn in ieder geval interessant, populair en veelbelovend.

Voor welk systeem jij het beste kunt kiezen? Dat hangt van jouw onderneming en jouw persoonlijke voorkeuren af. Neem dit vergelijkings artikel daarom goed door en hak vervolgens voor jezelf de knoop door.

monday.com

Monday

Voor de oprichting van het bedrijf Monday moeten we naar het jaar 2017. Zo kort geleden pas? Ja, dat klopt. In dat jaar werd door een partij namelijk het softwaresysteem daPulse overgenomen. Dit systeem werd al enkele jaren eerder gelanceerd en groeide uit tot een populair programma. Door de jaren heen gingen meer en meer bedrijven gebruik maken van daPulse, tot aan 2017. In dat jaar werd het systeem overgenomen én werd de naam aangepast naar Monday.com.

Onder die naam heeft het systeem echt furore gemaakt. Wereldwijd gebruiken namelijk ruim 100.000 bedrijven het systeem van Monday. Dat geldt ook voor grotere bedrijven, zoals L’Oreal Paris en Adobe. Eigenlijk is het veelzeggend dat dergelijke bedrijven én veel kleinere bedrijven van dit systeem gebruik maken.

jira

Jira

Al in 2002 werd de eerste versie van het programma van Jira gelanceerd. Vanaf het eerste moment lag de focus hierbij al op projectmanagement. Door de jaren heen is deze focus niet veranderd, maar de inhoud van het programma wel. We kunnen gerust stellen dat Jira door de jaren heen alleen maar uitgebreider is.

Leuk detail: de naam ‘Jira’ is afkomstig van het Japanse woord ‘Gojira’. Als we dit woord naar het Engels vertalen, komen we uit op de term ‘Godzilla’. Eigenlijk laat Jira hiermee zien dat zij de Godzilla in het aanbod van projectmanagement systemen willen zien. Dit blijkt ook uit de focus op non-commerciële instellingen. Voor dergelijke instellingen is het mogelijk om dit systeem te gebruiken én naar wens aan te passen. Daarmee voegt Jira ook op maatschappelijk gebied écht iets toe.

Wat zijn de verschillen tussen deze programma’s?

Wil jij van projectmanagement software gebruik gaan maken? Dan zijn de programma’s van Monday en Jira beide erg interessant. Wat voor jou het beste programma is, hangt van jouw voorkeuren af. Feit is dat beide programma’s zich op unieke aspecten weten te onderscheiden. Onder meer op het gebied van prijzen en functionaliteiten.

Prijs

Hoeveel geld wil jij uitgeven aan projectmanagement software? In een ideale wereld zou dit volledig gratis zijn, maar dat is niet het geval. Nee, als je van Monday of Jira gebruik wilt maken, zou je een bepaald bedrag per maand moeten investeren. Feit is dat deze bedragen relatief meevallen en dat Monday en Jira voor hun eigen pakketten en tarieven hebben gekozen.

Monday

 • Gratis proefperiode van 14 dagen
 • Individueel: € 0,00; voor individuen die hun taken en werk bij willen houden.
 • Basic: € 24,00 per maand: voor teams die net beginnen met het beheren van hun werk op één plek.
 • Standaard: €30,00 euro per maand: voor teams die hun werk moeten visualiseren en ook met andere partijen samen moeten werken.
 • Pro: € 48,00 euro per maand: voor teams die complexe workflows moeten beheren, inclusief automatiseringen en integraties.
 • Onderneming: prijs op aanvraag: voor grote organisaties die specifieke wensen hebben.

Iets wat uiterst interessant is, is de gratis proefperiode van 14 dagen. Als je eenmaal overtuigd bent, kun je voor één van de pakketten kiezen. De hierboven genoemde prijzen zijn overigens gebaseerd op 3 personen; als je meer personen toe wilt voegen, betaal je uiteraard meer.

Jira

 • Free: altijd gratis voor 10 gebruikers
 • Standard: 7 dollar per maand per gebruiker
 • Premium: 14 dollar per maand per gebruiker 
 • Enterprise: prijs op aanvraag

De hierboven genoemde prijzen zijn op basis van een jaarbetaling. Het is ook mogelijk om per maand te betalen, maar dat is wel prijziger. Het is hoe dan ook interessant dat je bij Jira uit meerdere pakketten kunt kiezen. Houd er hierbij ook rekening mee dat de prijzen stijgen, naarmate je meer en meer gebruikers toe gaat voegen.

Functionaliteiten

Van welke functionaliteiten wil jij gebruik gaan maken? Dat is ook één van de vragen waar je goed na moet denken. Om je hier een handje bij te helpen, hebben wij alle functionaliteiten voor je op een rijtje gezet. In onderstaande tabel vind je van Monday en van Jira de functies:

—tabel—-

Wat zijn de voor- en nadelen van Monday en Jira?

Is het voor jou de hoogste tijd om gebruik van projectmanagement software gebruik te maken? Als je voor Monday of voor Jira kiest, maak je wat ons betreft een prima keuze. Feit is dat je met beide systemen namelijk prima uit de voeten kunt! Over de voor- en nadelen van beide programma’s vind je hieronder meer informatie.

Voor- en nadelen van Monday

Monday voordelen:

 • Het systeem van Monday beschikt over alle gewenste functies
 • Het systeem van Monday is eigenlijk voor alle soorten bedrijven geschikt
 • Het is mogelijk om het systeem van Monday te koppelen aan andere systemen
 • Het dashboard van Monday is overzichtelijk en werkt prettig

Monday nadelen:

 • Indien je meer gebruikers toevoegt, stijgen de kosten behoorlijk
 • Het systeem van Monday kan – bij gebruik van meerdere gebruikers tegelijkertijd – sloom worden

Voor- en nadelen Jira

Jira voordelen:

 • Via Jira is het mogelijk om Agile te werken
 • Het is binnen Jira mogelijk om volledige workflows te creëren en te optimaliseren
 • Het systeem van Jira beschikt over echt veel functies
 • Je hebt bij Jira de keuze uit meerdere pakketten

Jira nadelen:

 • Het kost enige tijd om Jira onder de knie te krijgen
 • Jira is eigenlijk met name voor IT-gerelateerde bedrijven geschikt

Wat zegt men over beide programma’s?

Wil jij graag de juiste keuze maken tussen Monday en Jira? Dan kan het ook geen kwaad om eens naar de beoordelingen van andere gebruikers te kijken. Speciaal voor jou hebben wij alvast onderzoek gedaan naar de beoordelingen over Monday en Jira.

Wat zegt men over Monday?

Over Monday.com zijn online behoorlijk veel beoordelingen te vinden. Zo zijn er alleen bij Monday’s Trustpilot al ruim 3000 beoordelingen achtergelaten. Van deze beoordelingen is de gemiddelde score een 4,5. Aangezien het een schaal van 1 tot 5 betreft, is dit een prima score.

Wat zegt men over Jira?

Over Jira zijn online een stuk minder beoordelingen te vinden. Bij Jira’s Trustpilot zijn bijvoorbeeld pakweg 20 beoordelingen te vinden, waarvan de gemiddelde score een 2,3 is. De beoordelingen over Jira zijn dus een stuk minder positief.

Probeer Monday gratis uit

Wat denk jij vooralsnog; gaat je voorkeur uit naar Monday of naar Jira? Om de beste keuze te kunnen maken, kun je het beste gebruik maken van de gratis proefperiode. Bij Jira kun je een gratis account aanmaken, terwijl je bij Monday van een gratis proefperiode van 14 dagen geniet. Dát is echt een aanrader; hiermee krijg je echt een duidelijke indruk van alles wat Monday te bieden heeft.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email