Routeplanning software

Route Planning Software: De toekomst van voertuig planning

Maak het als ondernemer makkelijk met route planning software. Vergelijk alle systemen en test gratis.

Routeplanner software vergelijken? | Vergelijk en test gratis 1

Wat is routeplanning software?

Routeplanning software is een instrument dat je helpt de meest efficiënte route voor jouw voertuig te plannen. Het houdt rekening met het verkeer, het weer en andere omstandigheden om je te helpen vertragingen te vermijden.

Hoe werkt het?

De software gebruikt gegevens uit verschillende bronnen om een model te maken van de huidige omstandigheden op de weg. Vervolgens gebruikt het dit model om de beste route voor jouw voertuig te vinden. De software houdt rekening met factoren zoals verkeer, weer en bouwwerkzaamheden om vertragingen te voorkomen.

1. Inladen van gegevens

De software begint met het laden van gegevens uit verschillende bronnen. Deze gegevens omvatten:
Maar natuurlijk zijn er ook gegevens vanuit jou nodig, zoals het type voertuig, de capaciteit van een voertuig en de uit te voeren opdrachten (afleveren of ophalen) op een specifieke locatie.

2. Route plannen & genereren

Nu alle gegevens zijn geladen, kan de software beginnen met het plannen van een route. Het zal rekening houden met alle omstandigheden om de beste route voor jouw voertuig te vinden. De software heeft ook verschillende instellingen die je kan aanpassen, zoals:
Je kan ook aangeven dat je de snelste route of de kortste route wilt. De software genereert nu op basis van alle gegevens en instellingen een route. Deze route wordt geoptimaliseerd om vertragingen door verkeer, weersomstandigheden en bouwwerkzaamheden te vermijden. De software houdt ook rekening met de capaciteit van jouw voertuig en de uit te voeren opdrachten op elke locatie.

3. Je route opslaan en delen

Als je tevreden bent met de route, kan je die opslaan en delen met anderen. Hiermee informeer je de chauffeurs welke route zij moeten rijden. Daarna kan je de klanten informeren over de verwachtte aankomst op locatie middels een track & trace melding.

4. Chauffeurs laten rijden

De software leidt de bestuurders nu langs de beste route. De software geeft ook informatie over het verkeer, de weersomstandigheden en bouwwerkzaamheden. Zo weet de chauffeur op voorhand wat hij kan verwachten en kan hij zijn rijgedrag daarop afstemmen.

5. Monitor je wagenpark

De software volgt je wagenpark voortdurend op. Je wordt op de hoogte gebracht van eventuele routewijzigingen en je kunt op elk moment zien hoe jouw voertuigen het doen. Je kan ook zien welke taken zijn uitgevoerd en welke nog openstaan. Indien nodig, kan je tijdens de dagen nog wijzigingen aanbrengen in de route om onverwachtte obstakels (zoals een file of ongeluk) te vermeiden.

De voordelen

Routeplanning software kan u tijd en geld besparen door u te helpen vertragingen te vermijden. Het kan u ook helpen uw route te plannen rond verkeersopstoppingen of bouwactiviteiten. Door uw wagenpark te monitoren, kunt u ervoor zorgen dat uw voertuigen altijd optimaal presteren.

De toekomst

De toekomst van routeplanningsoftware ziet er veelbelovend uit. Nieuwere versies van de software zijn in staat om met meer factoren rekening te houden, zoals tolgelden en beschikbaarheid van parkeergelegenheid. Dit betekent dat de software in de toekomst nog nauwkeuriger en behulpzamer zal worden.

De kenmerken van routeplanningssoftware

Er zijn een paar belangrijke kenmerken die routeplanningsoftware zo nuttig maken. Ten eerste is de software in staat om rekening te houden met een verscheidenheid aan factoren bij het creëren van een model van de huidige wegomstandigheden. Dit omvat zaken als verkeer, weer en bouwwerkzaamheden. Ten tweede gebruikt de software dit model om de beste route voor je voertuigen te vinden. Dit kan je tijd en geld besparen door je te helpen vertragingen te vermijden. Ten derde zijn nieuwere versies van de software in staat om met meer factoren rekening te houden dan oudere versies. Dit betekent dat de software wordt steeds nauwkeuriger.

De toekomst van software voor routeplanning ziet er veelbelovend uit. De software wordt steeds nauwkeuriger en nuttiger, en nieuwere versies kunnen met meer factoren rekening houden dan ooit tevoren. Dit betekent dat de toekomst van routeplanning er zeer rooskleurig uitziet!

Welke oplossingen zijn er?

Hieronder zijn enkele oplossingen die je zakelijk kan gebruiken tijdens het maken van optimale routes voor je chauffeurs:

RouteLogic

Dag in, dag uit zet jij alles op alles om je klanten kostenefficiënt, op tijd volgens afspraak te kunnen leveren. Maar de tools die je nu daarvoor gebruikt helpen je daar onvoldoende bij.

Met slimme en betaalbare route optimalisatie software helpt RouteLogic jou de beste routes te maken. Zodat jij tijd en brandstof bespaart, jouw chauffeurs precies weten hoe ze het beste kunnen rijden en je klanten een 5-sterren bezorgervaring hebben.

RouteXL

RouteXL bespaart tijd, geld en brandstof, door je te helpen de best mogelijke routes te plannen voor jouw dagelijkse leveringen. Probeer nu deze gratis routeplanner.

Met RouteXL kan je meerdere adressen tegelijk in kaart brengen en jouw hele route optimaliseren. Dat scheelt je uren plannen!

Onfleet

Onfleet maakt het eenvoudig om leveringen te beheren. Intuïtieve routing, dispatching, real-time tracking, analyses en meer.

Route4Me

Route4Me was het eerste dynamische routing bedrijf dat mobiele routeplanning apps gelijktijdig op de iPhone, iPad en Android uitbracht.

Routific

Routific is een softwareplatform voor routeplanning dat koeriersbedrijven helpt hun routes efficiënter te plannen, waardoor ze tijd besparen en tot 40% op brandstof besparen.

OptimoRoute

OptimoRoute plant en optimaliseert routes en schema’s voor leveringen en mobiele werkkrachten, en brengt de modernste technologie voor planning, routing en schema-optimalisatie naar iedereen.

Hoe routeplanningsoftware te implementeren

Als je routeplanningsoftware in je bedrijf wilt gebruiken, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de software compatibel is met je bestaande systemen. Ten tweede moet je bepalen met welke factoren de software rekening moet houden. Dit zal je helpen de juiste versie van de software te kiezen. Ten derde, test de software voordat je deze in jouw bedrijf gebruikt. Zo kan je er zeker van zijn dat de software goed werkt en aan je behoeften voldoet.

Hoe routeplanningsoftware te implementeren

In de recycling wereld is een route optimalisatie oplossing een must-have. Vanwege de complexiteit in het plannen zijn er teveel randzaken waar je rekening mee moet houden als planner. Hier is een lijst met zaken waar je rekening mee moet houden:
  1. locatie
  2. gewenste datum
  3. gewenste tijdvak
  4. milieuzones
  5. beschikbaarheid van middelen (chauffeur, vrachtwagen, transport containers)
  6. toegestane gewicht op een weg (of een burg)
  7. maximale doorrijhoogte 
Met al deze factoren is het lastig om een optimale route te plannen, daarom hebben populaire order systemen voor de recycling industrie (zoals OMS4Business, Rubosoft, PieterBas, AMCS, 21South) oplossingen geïntegreerd waarmee de route planning eenvoudig gaat.

Conclusie

Routeplanning software is de toekomst van voertuig planning en optimalisatie. Door rekening te houden met verkeers-, weer- en bouwgegevens kan de software je helpen tijd en geld te besparen.