Vaarbewijs halen

Wil je veilig en verantwoord varen op de Nederlandse binnenwateren? Lees hier alles over het halen van je vaarbewijs!

Hoe haal je je vaarbewijs? Tips en informatie over kosten, cursussen en examens 1

Varen is een populaire bezigheid in Nederland, maar het is niet zo simpel als het lijkt. Om veilig en verantwoord te varen, heb je een vaarbewijs nodig. Maar hoe haal je een vaarbewijs? In dit artikel zullen we ingaan op de moeilijkheidsgraad van het examen, de kosten van het vaarbewijs, de verschillende soorten vaarbewijzen en hoe je je kunt voorbereiden op het examen.

Is het moeilijk om je Vaarbewijs te halen?

Het halen van je vaarbewijs is niet per se moeilijk, maar het vergt wel wat studie en voorbereiding. Er zijn verschillende soorten vaarbewijzen en het examen kan bestaan uit vragen over regels op het water, veiligheid, manoeuvres en technische kennis van boten. Het is dus belangrijk om goed te leren en te oefenen voordat je opgaat voor het examen.

Welke soorten vaarbewijzen zijn er?

Er zijn twee soorten vaarbewijzen: het Klein Vaarbewijs 1 en het Klein Vaarbewijs 2.

Klein Vaarbewijs 1 is verplicht voor het varen op rivieren, kanalen en meren die breder zijn dan 20 meter.

Klein Vaarbewijs 2 is verplicht voor het varen op alle Nederlandse binnenwateren, inclusief het IJsselmeer en de Waddenzee.

Vaarbewijs cursus volgen

Om je goed voor te bereiden op het examen, kun je een vaarbewijs cursus volgen. Er zijn verschillende cursusaanbieders die klassikale of online cursussen aanbieden. Tijdens de cursus krijg je uitleg over de regels op het water, vaartechnieken en veiligheid. Het voordeel van een cursus is dat je in een korte tijd veel kennis opdoet en dat je vragen kunt stellen aan de docent.

Vaarbewijs boek aanschaffen

Je kunt er ook voor kiezen om zelf te studeren met behulp van een vaarbewijsboek. Er zijn verschillende boeken op de markt die je stap voor stap uitleggen wat je moet weten om te slagen voor het examen. Het voordeel van een boek is dat je zelf kunt bepalen wanneer en waar je studeert en dat je de stof in je eigen tempo kunt doornemen.

CBR vaarbewijs examen

Het examen voor het vaarbewijs wordt afgenomen door het CBR. Het examen bestaat uit multiple choice-vragen en kan zowel op papier als digitaal worden afgenomen. Het examen duurt ongeveer 1,5 uur en bestaat uit 40 vragen voor Klein Vaarbewijs 1 en 50 vragen voor Klein Vaarbewijs 2. Je moet minimaal 70% van de vragen goed beantwoorden om te slagen voor het examen. Als je geslaagd bent, kun je bij de gemeente waar je woont je vaarbewijs aanvragen.