Skip to content

Sprint planning – Wat is dat? Alles over Scrummen

John Visser

Op welke manier plan jij bepaalde projecten in? Maak je daarvoor gebruik van een projectmanagement methodiek? Of laat je eigenlijk alles de vrije loop gaan? Ons advies is om altijd voor de juiste software in combinatie met de juiste methodiek te kiezen. Maar, wat is nou de juiste methodiek?

Het antwoord op die vraag is volledig afhankelijk van jouw exacte situatie. Mocht je bijvoorbeeld met een volledig projectteam op een dag aan een project gaan werken, is het interessant om gebruik te maken van sprint planning in combinatie met scrummen. In dit artikel vertellen we graag uitgebreid wat scrummen inhoudt én wat een sprint planning is.

Wat is scrummen?

Wellicht heb je wel eens van de termen Agile en Scrummen gehoord. Deze twee termen worden veelvuldig door elkaar heen gebruikt, maar hebben toch echt een andere betekenis. Als we het over Scrummen hebben, hebben we het over een effectieve en flexibele aanpak van een project.

Met scrummen is het mogelijk om projecten naar eigen inzicht in te richten. Mede daardoor kunnen problemen snel opgelost worden en kan het gehele project op een efficiënte en snelle wijze afgerond worden. Binnen het scrummen is er vaak veel ruimte voor eigen inbreng én wordt een project in kleinere fases opgedeeld. Juist bij die kleinere fases komt de sprint planning perfect van pas.

Wat is een sprint planning?

Tijdens het toepassen van de Scrum methodiek deel je het gehele project in kleinere fases op. Deze fases worden aangeduid met de term ‘sprint’. Als je een sprint planning maakt, bepaal je dus op welke manier een project in verschillende fases onderverdeeld wordt.

Deze onderverdeling kan je op verschillende manieren maken. Je kunt bijvoorbeeld een bepaald doel aan een sprint hangen, maar je kunt ook een bepaalde tijdsduur aan een sprint hangen. Zo kiezen relatief veel managers ervoor om bijvoorbeeld een volgende sprint planning vast te stellen:

• Maandag 1 november: sprint van 8 uur. Tijdens deze 8 uur moeten de taken met de hoogste prioriteit door het gehele projectteam uitgevoerd worden.
• Dinsdag 2 november: sprint van 4 uur. Tijdens deze halve dag moeten door het projectteam de belangrijkste taken uitgevoerd worden.

Bij het opstellen van een sprint planning is het dus zaak om naar de tijdsduur te kijken. Daarnaast is het ook handig om te bepalen wat het doel van die sprint exact is en welke middelen daarvoor gebruikt kunnen worden. Met een sprint planning geef je het projectteam eigenlijk alle benodigde handvatten. 

Een sprint planning kan onderverdeeld worden in een Product Backlog, in een Sprint Backlog en in een Sprint Planning Poker. Deze informatie laten wij in dit artikel echter even buiten beschouwing, omdat we daarmee iets té diep in de materie zouden duiken.

Wat zijn de voordelen van een sprint planning?

Dankzij een sprint planning weet het projectteam volledig waar zij aan toe zijn. Bovendien worden de taken met de hoogste prioriteit op het juiste manier uitgevoerd en kunnen mogelijke problemen snel opgelost worden.  Dankzij een sprint planning, in combinatie met de scrum methodiek, kunnen projecten dus snel afgerond worden.

Daarnaast zie je ook dat de tussentijdse taken volbracht worden, dat jouw projectteam efficiënt kan werken en dat je je alleen met de belangrijkste taken bezig houdt. De focus ligt op het eindproduct en een stuk minder op allerlei randzaken; ook dat draagt bij aan de efficiency van deze methodiek!

Wat heb je nodig voor een sprint planning?

Lijkt het jou wel wat om met een sprint planning aan de slag te gaan? Dan heb je eigenlijk maar één ding hiervoor nodig: geschikte planning software. Via onze website kan je gelukkig direct de juiste planning software voor jouw bedrijf vinden. Volg daarvoor het stappenplan op, maak gebruik van onze vergelijker en kies direct de beste planning software voor jouw onderneming uit.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email