Skip to content

Restwaarde – Wat is dat en hoe bereken je dat in 2 seconde?

John Visser
restwaarde

Doe je een zakelijke investering? Schaf je bijvoorbeeld een nieuwe bedrijfsauto of een nieuwe machine aan? In beide voorbeelden heb je te maken met de restwaarde; de waarde van het product aan het einden van de looptijd. 

De restwaarde van producten is een belangrijk gegeven. Een belangrijk gegeven voor jouw bedrijfsvoering, maar ook zeker voor de boekhoudkundige status van jouw onderneming. Hoe zit dit precies? En hoe kun je de restwaarde van bijvoorbeeld jouw bedrijfsauto of jouw machine(s) berekenen? Je leest het allemaal in dit artikel!

Wat is restwaarde?

De restwaarde is de geschatte opbrengst van een (productie)middel bij de verkoop aan het einde van de levensduur. Stel dat je bijvoorbeeld in het jaar 2017 een nieuwe bedrijfsbus voor 20.000 euro gekocht hebt. Na 5 jaar wil je deze bestelbus verkopen, waarbij je verwacht dat je de bestelbus voor een bedrag van 7.500 euro kunt verkopen.

In dit voorbeeld is de restwaarde dus het bedrag van 7.500 euro. Het verschil tussen de aanschafprijs en de verwachte opbrengst is de zogeheten afschrijving. Deze afschrijving dien je op de juiste manier in jouw boekhouding te verwerken, waarvoor je in het restant van dit artikel enkele handige tips vindt.

Is het van belang om de restwaarde voor jouw middelen te berekenen? Ja, dat is absoluut van belang. Het is niet alleen van belang voor jouw boekhouding, maar ook voor financiële beslissingen die je moet maken. Valt de restwaarde bijvoorbeeld 3.000 euro hoger of lager uit dan verwacht? Dan is dat van flinke invloed op jouw bedrijfsvoering en het bedrag dat je voor bijvoorbeeld jouw nieuwe bestelbus vrij moet maken.

Hoe bereken je de restwaarde

Hoe bereken je de restwaarde?

Heb je recent een machine of een bestelbusje gekocht? In beide gevallen is het zaak om te berekenen wat de jaarlijkse afschrijving moet gaan worden. Je kunt hiervoor natte vingerwerk uitvoeren, maar je kunt ook gericht met de restwaarde en de afschrijving aan de slag gaan. Voor alle ondernemers is het advies in ieder geval om echt serieus met de restwaarde en afschrijving aan de slag te gaan. Alleen op die manier kun je boekhouding kundig de juiste financiële status in beeld krijgen én de juiste beslissingen maken.

Hoe je nou het beste de restwaarde kunt berekenen? Het antwoord op die vraag vind je in onderstaand stappenplan. Als je de stappen uit dit stappenplan strikt opvolgt, kun je moeiteloos de restwaarde én afschrijving berekenen:

  • Stap 1: zorg ervoor dat je de totale investering van de machine of de auto in beeld krijgt. Dat kun je doen door gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Dit betreft dus de aanschafprijs plus de aankoop- en installatiekosten minus de eventuele korting en eventuele subsidie.
  • Stap 2: bepaal hoe lang je van de machine of de bedrijfsauto gebruik wilt/kunt maken.
  • Stap 3: kijk naar de huidige restwaarde van bijvoorbeeld dezelfde soort machine of dezelfde soort auto/bestelbusje. 
  • Stap 4: bepaal op basis daarvan wat een mogelijke restwaarde voor over een x aantal jaar is. Houd hierbij heel goed rekening met stap 2; oftewel met de vermoedelijke gebruiksduur van de machine of de bestelauto.

Aan de hand van dit stappenplan kun je gaan berekenen wat de restwaarde is. Waarom is dit zo belangrijk om te weten? Nou, omdat je met deze restwaarde ook direct de afschrijving per jaar kunt gaan berekenen. Voor het berekenen van de afschrijving per jaar kun je de volgende formule gebruiken:

  • (Aanschafkosten – restwaarde)/ vermoedelijke gebruiksduur = afschrijving per jaar

Wij duiden dit graag met een voorbeeld nader aan. In dit voorbeeld gaan we uit van een bestelbus met een aanschafprijs van 20.000 euro, een restwaarde van 7.500 euro en een vermoedelijke gebruiksduur van 7 jaar. 

Als we deze gegevens in de formule invullen, krijgen we de volgende rekensom:

  • (20.000 – 7.500)/ 7 = 1785 euro

Wat betekent dit bedrag van 1785 euro? Dit betekent dat je gedurende zeven jaar jaarlijks een bedrag van 1785 op deze bestelbus af moet schrijven. Als je dat gedurende deze zeven jaar doet, staat deze bestelbus na zeven jaar nog voor 7.500 euro op jouw balans. Dat is dus precies gelijk aan de restwaarde van de bestelbus, waardoor de boekhouding volledig in balans is.

Wel is het van belang om de afschrijvingsregels in de gaten te houden. Zo mag je jaarlijks maximaal 20% op de aanschafkosten van het bedrijfsmiddel afschrijven. Het berekenen van de restwaarde en de afschrijving is in ieder geval niet al te lastig! 

Hoe je deze afschrijving en restwaarde vervolgens in jouw boekhouding kunt verwerken? Dat doe je met behulp van het beste boekhouding app. Met een eenvoudig boekhoudprogramma ben je verzekerd van de juiste afschrijving én van de juiste verwerking van de afschrijving. Het boekhoudprogramma zorgt er namelijk voor dat de afschrijving (en de restwaarde) direct in de financiële rapportages meegenomen worden!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email