Skip to content

Urencriterium bijhouden – Hoe doe je dat? Dit is de manier

John Visser
Urencriterium bijhouden

Ben je ondernemer of werk je voor een baas? In beide gevallen heb je te maken met het urencriterium. Als ondernemer kan je veel geld besparen wanneer je voldoet aan het criterium zodat jij als werknemer betaald kunt worden en of beter betaald kunt worden. Maar, Urencriterium bijhouden, hoe doe je dat als het beste?

In dit artikel leggen wij uit hoe je dat kunt bijhouden, wat voor manieren daarvoor zijn en wat naar onze mening de beste manier is.

Waarom is uren bijhouden belangrijk?

Zoals we al in de inleiding vertelden, kan het geld veel geld schelen als je voldoet aan het urencriterium. Wanneer je als ondernemer of als werknemer per jaar 1225 uur in een kalenderjaar maakt, dan kom je in aanmerking met diverse aftrekposten.

Daarnaast, geef het je ook inzicht hoeveel uur je aan bepaalde taken besteed. Stel dat je bij een ontwerpbureau werkt en dat er per maand 20 logo’s gemaakt worden. Dan kan je kijken, wie heeft de meeste logo’s ontworpen en hoeveel tijd heeft hij/zij daar aan besteed. Laten we zeggen dat jij 5 uur per logo bezig bent en je collega 2 uur. Dan kan je kijken van; hoe kan het zijn dat mijn collega veel sneller klaar is met elk logo. Komt dat door ervaring? Doe ik iets verkeerd?

Al met al, het geeft je inzicht over je gewerkte uren en dat kan leiden tot verbetering.

Hoe kun je je uren bijhouden voor urencriterium?

In 2021 kun je je uren op heel veel manieren bijhouden. Graag leggen wij de twee meest gebruikte manieren uit met daarbij alle voor- en nadelen naast elkaar.

Manier 1: op papier & stopwatch

Manier 1: op papier & stopwatch

Deze manier is op de ouderwetse manier, je pakt papier en je gebruikt een stopwatch om je gemaakte uren op te schrijven op het papier. Echter, is dit niet een hele efficiënte en handige manier. Hier onder vindt je een lijstje met alle nadelen voor het urencriterium bijhouden op papier en stopwatch.

  • De kans dat je het papier waar al je gemaakt uren opstaat kwijt raakt
  • Je moet altijd een pen bij je hebben
  • Je moet altijd opletten dat je de stopwatch doorloopt
  • In een stopwatch staat er niet op welke minuut je bent begonnen en op welke minuut je bent geëindigd.
Rompslomp urenregistratie

Manier 2: Urenregistratie software (aanbevolen) 

Zoals je in de titel kan zien is deze manier aanbevolen. Dat komt omdat alle bovenstaande nadelen hiermee verholpen worden. Met urenregistratie software kan je overal zowel offline als online al je uren tracken. Misschien vraag je jezelf nu af, hoe werkt dat dan offline? Nou, met een app, daar kan je nog steeds in. Daar kan je je uren aanzetten en wanneer je internet hebt, dan worden de gemaakte uren in het systeem gezet.

Met de urenregistratie software van E-boekhouden of Rompslomp kan je via je je laptop en of app alles bijhouden. Daarbij kan je deze software ook nog vaak koppelen met externe systemen zoals projectmanagement software en of planning software.

Wanneer je gebruikt urenregistratie app kan je ook maandelijkse, wekelijkse, dagelijkse rapporten laten genereren. Zo heb je een goed overzicht in je gemaakte uren en dus ook of je uiteindelijk gaat voldoen aan het urencriterium. 

Conclusie; het is ontzettend handig en het kan je veel geld en moeite schelen.

Welke uren moet je bijhouden voor het urencriterium?

Nu je weet hoe je je urencriterium het beste kunt bijhouden is het ook handig om te weten welke type uren je moet kunnen verantwoorden. Het hoeven namelijk niet alleen maar betaalde uren te zijn. Als ondernemer en werknemer heb je niet altijd even veel werk. 

Je kunt uren bijhouden voor onder andere:

  • Administratie
  • Het opzetten van je onderneming
  • Reistijden
  • Alle werkgerelateerde inkopen
  • Alle verkoopwerkzaamheden
  • Ontwikkelen en uitwerken van nieuwe concepten
  • Bijhouden en onderhouden van de website
  • Volgen van scholing, een cursus of het lezen van vakliteratuur
  • Kantooronderhoud, inclusief schoonmaak.
  • Acquisitie

Eigenlijk komt het er op neer, alles wat met je werk te maken hebt, kun je bijhouden voor het criterium.

Bron: Belastingdienst

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email