Bij Mobile Device Management (MDM) gaat het om het beheer van alle mobiele apparaten die binnen een bedrijf of organisatie in omloop zijn. Het beheer van instellingen, gebruikersrechten en beveiligingsbeleid gebeurt allemaal vanaf één centraal punt, de MDM-server.
MDM is een belangrijk hulpmiddel voor bedrijven omdat het kan helpen voorkomen dat gevoelige gegevens in verkeerde handen vallen. Het kan bedrijven ook helpen hun mobiele apparaten te volgen, wat vooral belangrijk is als die apparaten vertrouwelijke informatie bevatten of worden gebruikt.
Pagina-inhoud
ToggleDe voordelen van Mobile Device Management
De implementatie van MDM in jouw bedrijf heeft vele voordelen:
- Verbeterde beveiliging: Door alle mobiele apparaten vanaf één centrale locatie te beheren, kan je gemakkelijker beveiligingsupdates en -beleid toepassen. Dit helpt jouw gegevens te beschermen en uit de verkeerde handen te houden.
- Meer zichtbaarheid: MDM geeft je een beter overzicht van alle mobiele apparaten die binnen jouw bedrijf in omloop zijn. Dit is handig om de inventaris bij te houden en ervoor te zorgen dat alle apparaten worden verantwoord.
- Verbeterde productiviteit: Mobiel apparaten kunnen een grote bron van afleiding zijn op de werkplek. Door MDM te gebruiken om gebruiksbeleid af te dwingen, kan je helpen de focus en productiviteit van jouw werknemers te verbeteren.
- Lagere kosten: MDM kan je helpen geld te besparen door de behoefte aan papieren documenten en handmatige processen te verminderen. Dit komt doordat al het apparaatbeheer elektronisch gebeurt, vanaf één centrale locatie.
Configuratie
Met een MDM-systeem stelt u alle nieuwe toestellen snel en gelijktijdig naar wens in. Dat scheelt veel tijd, want u hoeft nieuwe smartphones niet meer één voor één in te stellen. Bovendien voorkomt u problemen wanneer een werknemer het bedrijf verlaat.
Een werknemer verlaat het bedrijf, u wilt zijn of haar smartphone hergebruiken, maar er staat nog een wachtwoord op. Omdat u niet meer in het apparaat kunt komen, kunt u het apparaat afschrijven. Wanneer u apparaten met MDM configureert, voorkomt u dit soort verrassingen.
Beheren
Zonder MDM kunnen medewerkers instellingen wijzigen. Als apps of functies daardoor niet meer werken, is dat niet handig. De servicedesk van uw bedrijf is veel tijd kwijt aan het resetten van instellingen.
Zonde, want zo blijft er minder tijd over voor langetermijnprojecten. Met MDM voorkom je dat medewerkers zelf aan apparaten gaan sleutelen. Bovendien installeer je noodzakelijke apps op afstand. Zo ziet elk apparaat er hetzelfde uit.
Beveiligen
Met MDM houdt u alle apparaten zo veilig mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat medewerkers niet zomaar alle apps en (onveilige) bestanden kunnen downloaden. Verder push je alle updates, zodat alle beveiligingslekken snel gedicht zijn.
U kunt gevoelige informatie binnen de digitale muren van uw bedrijf houden. Bovendien creëert u aparte omgevingen voor werk en privé. U voorkomt bijvoorbeeld dat back-ups van bedrijfsgegevens op de privécloud van een werknemer terechtkomen en andersom.
Mobile Device Management vs traditioneel beheer
Bij het beheer van mobiele apparaten zijn er twee hoofdbenaderingen: beheer van mobiele apparaten en traditioneel beheer. Wat is het verschil?
Het beheer van mobiele apparaten is een modernere aanpak die gebruik maakt van cloudtechnologie en draadloze connectiviteit. Traditioneel beheer daarentegen is gebaseerd op meer handmatige processen en papieren documenten.
Welke aanpak is geschikt voor jouw bedrijf? Dat hangt af van jouw behoeften. Als je op zoek bent naar een efficiëntere manier om mobiele apparaten te beheren, dan is mobile device beheer wellicht de juiste keuze. Wil je meer controle over jouw mobiele apparaten, dan is traditioneel beheer wellicht een betere optie.
Hoe Mobile Device Management te implementeren
Nu je de voordelen van mobile device management kent, vraag je zich misschien af hoe je dit in jouw eigen bedrijf kan implementeren. Hier zijn een paar tips:
- Bepaal jouw behoeften: De eerste stap is het beoordelen van de behoeften van uw bedrijf en bepalen wat voor MDM-oplossing het beste bij die behoeften past.
- Doe jouw onderzoek: Zodra je weet wat je zoekt, is het tijd om verschillende MDM-oplossingen te gaan onderzoeken. Lees zeker online reviews en vergelijk prijzen.
- Aan de slag: Zodra je de juiste MDM-oplossing voor jouw bedrijf hebt geselecteerd, is het tijd om aan de slag te gaan met de implementatie. Dit houdt meestal in dat je samenwerkt met een leverancier om het systeem op te zetten en alles in werking te stellen.
Mobile Device Management oplossingen
Er zijn verschillende MDM oplossingen, op basis van je behoeften, waaruit je kan kiezen. Hier zijn een paar populaire:
- Mosyle: De specialisatie van Mosyle vindt plaats op het besturingssysteem (in dit geval Apple) en het aanbod wordt uitgebreid naar verschillende oplossingsbehoeften, waaronder MDM, endpoint security, identity management, content filtering en meer. Dankzij deze nieuwe aanpak kunnen bedrijven één oplossing gebruiken voor alle behoeften van hun Apple-apparaten en tegelijkertijd het aantal providers verminderen dat ze nodig hebben om hun hele vloot te dekken.
- Jamf: met de software van Jamf automatiseer je het beheer en de beveiliging van Apple apparaten van jouw bedrijf.
- Apple Business Essentials: het product dat (mogelijk) voorkomt uit de overname van Fleetsmith. Met de Business Essentials heb je één oplossing voor het beheren van al je zakelijke producten van Apple. Van iMac/MacBook, tot iPad en iPhone. Alles kan beheert worden vanuit de door Apple ontwikkelde MDM oplossing.
- IBM MaaS360: Dit is een uitgebreide MDM-oplossing die functies biedt zoals beveiliging, apparaatbeheer, onkostenbeheer en meer.
- Good for Enterprise: Deze MDM-oplossing richt zich op beveiliging en compliance met functies als gegevensversleuteling en wissen op afstand.
- AirWatch van VMware: Een andere uitgebreide MDM-oplossing met functies voor zowel IT-beheerders als eindgebruikers, zoals selfservice-inschrijving en mobiele toepassingen.
- Citrix XenMobile: Deze MDM oplossing heeft een uitgebreide en aanpasbare beheerconsole. Beheert alle apparaten, en zelfs de nieuwste Windows 10 apparaten. Een nadeel is dat er geen direct beheer van Office 365 apps mogelijk is.
Nu je weet wat je zoekt in een MDM-oplossing, is het tijd om verschillende leveranciers te onderzoeken. Zorg ervoor dat je online reviews leest en prijzen vergelijkt voordat je een beslissing neemt. Zodra je de juiste MDM-oplossing voor jouw bedrijf hebt geselecteerd, is het tijd om aan de slag te gaan met de implementatie. Dit houdt meestal in dat je samenwerkt met een leverancier om het systeem in te stellen en alles soepel te laten werken.
Conclusie
Mobile Device Management is een efficiëntere en effectievere manier om mobiele apparaten binnen jouw organisatie te beheren.