Skip to content

AFAS vs Unit4 – Welke is het beste? Gratis Tips | Reviews

John Visser
AFAS vs Unit4

Wil jij grip op al jouw werkzaamheden, al jouw processen en de volledige bedrijfsvoering krijgen? Dan doe je er verstandig aan om gebruik te maken van goede ERP software. Met de juiste ERP software weet je uiteindelijk toe te werken naar een beter bedrijfsresultaat. Twee van de bekendste ERP softwaresystemen in ons land zijn die van AFAS en van Unit4. Twijfel jij op dit moment tussen deze twee systemen? Dan is het advies om dit artikel op je gemakje door te nemen. In dit artikel bespreken wij de functies, de tarieven en de voor- en nadelen van beide programma’s.

Is het aan te raden om gebruik te maken van ERP software? Ja, absoluut. De grootste en succesvolste bedrijven in ons land maken stuk voor stuk gebruik van ERP software. Eigenlijk is alléén dat gegeven al veelzeggend. Voldoende reden voor jou om dus ook gebruik van goede ERP software te gaan maken.

Wat zijn AFAS en Unit4?

Ben je op zoek naar geschikte software voor jouw bedrijf? dan is de kans groot dat je al snel bij AFAS en/of Unit4 uitkomt. Deze twee Nederlandse bedrijven zijn namelijk bijzonder groot in de wereld van softwaresystemen. Hun softwaresystemen zijn uitgebreid, worden op grote schaal gebruikt en zijn bovenal van de gewenste kwaliteit.

Ook de ERP systemen van beide bedrijven zijn van een hoog niveau. Met deze systemen kun je jouw bedrijf echt in goede banen leiden. Je krijgt het gewenste overzicht, je krijgt grip op jouw processen en je krijgt grip op jouw gehele bedrijfsvoering.

Een leuk detail is dat beide bedrijven van origine uit Nederland gekomen. AFAS vindt haar oorsprong in Leusden, terwijl Unit4 haar haar oorsprong in Utrecht vindt. Een belangrijk gevolg hiervan is dat de ERP systemen én alle support volledig in het Nederland is. Handig, aangezien niet iedereen de Engelse taal even goed machtig is.

Tot slot is het een feit dat beide ERP systemen uitgebreid zijn. Dit geldt overigens niet alleen voor de ERP systemen, maar ook voor de overige systemen van AFAS en Unit4. Als je op zoek naar goede bedrijfssoftware bent, kun je sowieso bij deze twee bedrijven aankloppen.

AFAS Software

AFAS

Voor de geschiedenis van AFAS moeten we terug naar het jaar 1996. In dat jaar wordt AFAS, onder de naam AFAS Automatisering, opgericht ten gevolge van een management buy-out uit Getronics. Al snel wordt de naam aangepast naar AFAS Software, waarbij de focus op ERP software kwam te liggen.

Door de jaren heen is de focus enigszins verschoven. AFAS biedt niet meer alleen ERP software aan, maar ook allerlei andere softwaresystemen. Op dit moment is AFAS zelfs één van de grootste softwaresystemen in ons land. Dat blijkt ook uit het feit dat ze hun eigen concertzaal in Amsterdam hebben (AFAS Live) en hoofdsponsor zijn van de voetbalclub AZ. Het stadion van deze voetbalclub draagt bovendien de naam van dit softwarebedrijf.

unit4

Unit4

In eerste instantie werd het bedrijf Unit4 opgericht in 1980. Op dat moment heette het bedrijf nog Unit Four International, maar sinds 2000 was de naam Unit 4 Agresso. Die naamswijziging was te danken aan de overname van dit bedrijf door de Noorse holding Agresso. Nadat de holding Agresso afstand van dit bedrijf nam, werd de naam veranderd naar Unit4.

Met name onder die naam heeft het bedrijf furore gemaakt. Unit4 is op dit moment internationaal actief, biedt veel softwaresystemen aan en is ongekend populair. Bovendien werd het bedrijf in 2014 overgenomen door een Amerikaanse investeringsmaatschappij. Met dank aan het kapitaal van deze investeringsmaatschappij is Unit4 alleen maar groter en groter geworden.

Wat zijn de verschillen tussen deze twee programma’s?

Wil jij graag gebruik van de beste ERP software gaan maken? Dan is de kans vrij groot dat je al snel bij de systemen van AFAS en Unit4 uitkomt. Beide systemen hebben namelijk flink naam gemaakt en bieden de gewenste functies aan. Tegelijkertijd moeten we ook constateren dat er de nodige verschillen bestaan tussen beide systemen. Over de belangrijkste verschillen lees je hieronder meer.

Prijs

Voor goede ERP software moet je in de buidel tasten. Dat is gewoonweg een feit waar je van uit kunt gaan. Je kunt her en der ook gratis ERP systemen vinden, maar daar ga je niks aan hebben. Nee, als je echt van de voordelen van een ERP systeem gebruik wilt maken, moet je hiervoor investeren. Welk bedrag je precies moet investeren, verschilt bij AFAS en Unit4.

AFAS

Op de website van AFAS vind je géén vaste prijzen. Nee, als je de tarieven wenst te weten, dien je hiervoor contact met AFAS op te nemen. Het softwarebedrijf uit Leusden hoort jouw wensen aan en stelt vervolgens een pakket op maat voor je samen. Met dank aan dit pakket zou je van de gewenste functies en voordelen moeten gaan profiteren.

Als je meer informatie over de tarieven wilt hebben, kun je hier maar één ding voor doen: contact opnemen met AFAS. Wij kunnen in ieder geval één ding verklappen: AFAS is zeker niet de goedkoopste aanbieder van goede ERP software. Aan de andere kant krijg je bij dit bedrijf wel heel veel waar voor je geld.

Unit4

Ook bij Unit4 vind je op de website geen vaste tarieven. Mocht je meer over de tarieven willen weten, kun je contact opnemen met het bedrijf. Ook is het mogelijk om een productbrochure te downloaden, waarin je in ieder geval meer informatie vindt over het ERP systeem.

Unit4 geeft hierbij wel het volgende aan: met de ERP software van Unit4 ga je alleen maar geld verdienen. Dat blijkt ook uit de ROI calculator die je online kunt vinden. Met deze ROI calculator kun je direct berekenen in welke periode je de investering in de ERP software terugverdiend hebt.

Functionaliteiten

Zijn de verschillen alleen in de tarieven zichtbaar? Nee, zeker niet. Beide systemen hebben ook een unieke invulling qua functionaliteiten. Om je daar over te kunnen informeren, hebben wij van beide systemen de functionaliteiten verzamelen. Van beide ERP systemen zie je in onderstaande tabel de ingebouwde functies:

—-tabel—-

Wat zijn de voor- en nadelen van AFAS en Unit4?

Wil jij met jouw bedrijf grip op alle processen krijgen? Wil je daarmee jouw dienstverlening naar een hoger niveau tillen? En wil je bijvoorbeeld ook jouw interne organisatie een stuk efficiënter inrichten? Met de ERP software van zowel AFAS als van Unit4 behoort dat tot de mogelijkheden. Voor welke software je het beste kunt kiezen, hangt van jouw eigen voorkeuren af. Aan de hand van onderstaande voor- en nadelen kun je mogelijk al een oordeel vellen.

Voor- en nadelen van AFAS

AFAS voordelen:

 • De ERP software van AFAS is echt heel uitgebreid
 • Je kunt het systeem naar eigen wens samenstellen
 • AFAS voert voortdurend nieuwe updates uit, waarmee je ook de beschikking over nieuwe functies krijgt
 • Je geniet van een prima support vanuit AFAS

AFAS nadelen:

 • De tariefstelling is alles behalve transparant
 • Binnen het systeem van AFAS heb je soms iets té veel keuze

Voor- en nadelen van Unit4

Unit4 voordelen:

 • De ERP software van Unit4 is erg overzichtelijk
 • Binnen de ERP software van Unit4 vind je veel functies
 • De klantenservice/support van Unit4 functioneert prima
 • Je kunt het systeem naar eigen wens aanpassen en samenstellen

Unit4 nadelen:

 • Het systeem van Unit4 is louter voor grote(re) bedrijven geschikt
 • De tarieven en pakketten zijn bij Unit4 niet echt duidelijk

Wat zegt men over deze twee programma’s?

Wil jij binnenkort de knoop door gaan hakken? Heb je al een bepaalde voorkeur voor AFAS of voor Unit4? Om voor jezelf de juiste keuze te kunnen maken, is het wellicht raadzaam om naar de beoordelingen van andere gebruikers te kijken. Daar hebben wij je alvast een handje mee geholpen.

Wat zegt men over AFAS?

Over de ERP software van AFAS zijn online niet al te veel beoordelingen te vinden. Online zijn wel de nodige beoordelingen over AFAS te vinden, maar dit gaat niet specifiek over de ERP software. Wel kun je op de website van AFAS veel beoordelingen van klanten vinden. Niet geheel verrassend zijn deze reviews stuk voor stuk positief.

Wat zegt men over Unit4?

Eigenlijk geldt dit ook voor de ERP software van Unit4. Bij Trustpilot en Unit4’s Feedback Company zijn veel beoordelingen over Unit4 achtergelaten, maar dat heeft niet alleen betrekking op de ERP software. Op de website van Unit4 vind je alsnog de nodige beoordelingen, maar ook deze zijn uitsluitend door tevreden klanten ‘geplaatst’.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email