Skip to content

Bedrijfsresultaat – Wat is dat en hoe bereken je dat? Tips

John Visser
bedrijfsresultaat

Ben jij benieuwd naar het bedrijfsresultaat van jouw onderneming? Dat kunnen wij ons maar al te goed voorstellen. Dit is namelijk één van de belangrijkste indicatoren voor jouw onderneming. Maar, wat is jouw (bedrijfs)resultaat precies en hoe bereken je jouw bedrijfsresultaat? Op die vragen vind je in dit artikel een antwoord.

Wat is bedrijfsresultaat?

Het bedrijfsresultaat staat ook wel bekend als de ondernemingswinst of de bedrijfswinst. Dit bedrag is namelijk het bedrag dat je overhoudt nadat alle kosten van jouw winst afgetrokken zijn. Voordat je dit kunt doen, moet je eerst berekenen wat jouw netto omzet is geweest. Van deze netto omzet kun je vervolgens jouw bedrijfskosten aftrekken, waardoor je direct jouw bedrijfsresultaat inzichtelijk krijgt.

Is het belangrijk om dit resultaat inzichtelijk te krijgen? Ja, absoluut. Dit bedrag geeft namelijk aan hoe je in het lopende jaar presteert of hoe je in het voorgaande boekjaar gepresteerd hebt. Des te hoger het resultaat is, des te beter je met jouw bedrijf gepresteerd is. Uiteraard is het voor elke ondernemer wenselijk dat het bedrijfsresultaat zo gunstig mogelijk is.

Is het mogelijk om zelf invloed op het (bedrijfs)resultaat uit te oefenen? Ja, dat is zeker het geval. Aan de ene kant is het wenselijk om meer omzet te maken, terwijl het aan de andere kant wenselijk is om minder kosten te maken. Als je dat voor elkaar weet te krijgen, stijgt jouw bedrijfsresultaat significant. 

Hoe bereken je je bedrijfsresultaat?

Hoe bereken je je bedrijfsresultaat?

Het berekenen van jouw bedrijfsresultaat is eigenlijk een fluitje van een cent. Je hoeft dit namelijk niet zelf te doen. Nee, als je gebruik van een goed boekhoudprogramma maakt, wordt dit allemaal automatisch berekend in jouw programma. Je hoeft er zelf alleen maar voor te zorgen dat je alle transacties op de juiste manier weet te verwerken.

Hoe jouw boekhoudprogramma vervolgens jouw bedrijfsresultaat berekend? In eerste instantie kijkt het programma naar jouw netto omzet. Dit is de omzet die je hebt gedraaid nadat hier al alle verkoopkosten van afgetrokken zijn. 

Aan de hand van deze netto omzet kan vervolgens het bedrijfsresultaat berekend worden. Het boekhoudprogramma trekt namelijk alle andere bedrijfskosten ook van de netto omzet af, waardoor direct het (bedrijfs)resultaat berekend wordt. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld algemene kosten, personeelskosten, verzendkosten en aanverwante kosten. Allemaal kosten die je ten behoeve van jouw onderneming moet maken en dus van invloed zijn op jouw bedrijfsresultaat. 

Moraal van het verhaal: met een eenvoudig boekhoudprogramma heb je nergens omkijken naar. Dit boekhoudprogramma neemt nagenoeg al het werk voor je uit handen! Dit is niet alleen makkelijk, maar het bespaart je ook nog een hoop tijd. Tijd die je nu aan jouw core business kunt gaan besteden.

Tips voor het optimaliseren van jouw bedrijfsresultaat

Wil je jouw bedrijfsresultaat gaan optimaliseren? Logisch! Dat is immers de wens van elke ondernemer. Om dit resultaat te kunnen optimaliseren, is het aan te raden om onderstaande tips op te volgen:

  • Vraag de juiste uurtarieven. Ga niet werken voor hele lage uurtarieven. Je kunt op die manier mogelijk klanten aantrekken, maar je kunt niet het gewenste bedrijfsresultaat gaan behalen met te lage uurtarieven.
  • Gebruik de juiste software systemen. Voor de juiste software systemen moet je een bepaalde investering doen, maar daar krijg je onwijs veel voor terug. Een voorbeeld hiervan is het boekhoudprogramma, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen. 
  • Probeer zoveel mogelijk te automatiseren. Dankzij de juiste software systemen kun je ook veel processen gaan automatiseren. Dit zie je ook in jouw resultaat terug, aangezien je hiermee flink kunt besparen op jouw personeelskosten. 
  • Stel ambitieuze doelen op. Als je een xx.xxx omzet per maand wilt gaan behalen, is het aan te raden om dit uit te spreken. De kans is dan een stuk groter dat je jouw doel gaat behalen! 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email