Skip to content

Boekingsnummer – Wat is dat? Alles over boekhouden

John Visser
Boekingsnummer

Het bijhouden van de boekhouding is niet voor alle ondernemers een leuke bezigheid. Het kost tijd, het kost moeite en het moet perfect gebeuren. Gelukkig kun je het bijhouden van jouw boekhouding een stuk makkelijker maken. Dat doe je bijvoorbeeld door een boekingsnummer te gebruiken.

Wat een boekingsnummer precies is? Hoe je een boekingsnummer kunt gebruiken? En wat het belang van boekingsnummers is? Op al deze vragen ga je in dit antwoord een passend antwoord vinden. Nadat je dit artikel doorgenomen hebt, kun je direct jouw boekhouding een stuk makkelijker voor jezelf inrichten.

Wat is een boekingsnummer in de boekhouding?

Een boekingsnummer is een nummer dat een bepaalde transactie in een boekhouding aangeeft. Door elke transactie een bepaald nummer te geven, kunnen transacties aan elkaar gekoppeld worden.

Bij elke transactie is er sprake van twee verschillende boekingen: een creditboeking en een debet boeking. Dankzij een boekingsnummer kunnen deze twee boekingen met elkaar gecorrespondeerd worden. Dat maakt het boekhouden voor jou alleen maar makkelijker!

Voorbeeld boekingsnummer

Graag leggen we het principe van een boekingsnummer nader uit aan de hand van een voorbeeld. In dit voorbeeld gaan we van de volgende situatie uit: je hebt een factuur verstuurd en deze factuur is nu door de klant betaald:

  • Je ontvangt geld op je rekening, waardoor de grootboekrekening ‘debiteuren’ minder wordt. Dit wordt in jouw boekhouding geboekt en krijgt een bepaald boekingsnummer mee.
  • Ondertussen stijgt ook het saldo op jouw bank. Hierdoor stijgt de grootboekrekening ‘bank’. Ook dit wordt in jouw boekhouding geboekt en krijgt hetzelfde boekingsnummer mee.

Zodra je in de toekomst deze boekingsnummer ziet, weet je direct waar deze twee transacties bij elkaar horen. Op deze manier kun je transacties aan elkaar koppelen; iets wat ook voor de Belastingdienst prettig is bij een eventuele controle.

Hoe maak je boekingsnummers

Hoe maak je boekingsnummers?

Wil jij graag jouw boekhouding zo transparant mogelijk houden? Dan is het aan te raden om met boekingsnummers aan de slag te gaan. Daarvoor hebben wij direct goed nieuws voor je; het is onwijs simpel om boekingsnummers te maken.

Stap 1: kies een goed boekhoudprogramma aan

Sowieso is het van belang dat je een eenvoudig boekhoudprogramma gaat gebruiken. Mocht je op dit moment nog geen boekhoudpakket hebben, ben je daarvoor bij ons aan het juiste adres. Met onze vergelijker kun je namelijk snel het beste boekhoudprogramma voor jouw onderneming vinden. Daar vergelijken we onder andere boekhoudprogramma’s van Exact, Rompslomp, E-boekhouden en Fiscus.

Stap 2: maak een factuur aan

Vervolgens is het zaak om een factuur aan te maken. In bovengenoemd voorbeeld maak je dus een factuur aan voor de geleverde diensten aan jouw klant.

Lees ook: Factuur maken in 3 seconde.

Stap 3: wacht de betaling af

Heb je de betaling van de klant ontvangen? Dan kun je deze transactie in jouw boekhoudprogramma verwerken. Je koppelt het binnengekomen geld aan de openstaande factuur.

Stap 4: boekhoudprogramma maakt automatisch een boekingsnummer aan

Op dat moment maakt het boekhoudpakket automatische en boekingsnummer aan. Dit nummer wordt vervolgens gekoppeld aan twee grootboekrekeningen: de debiteurenpost en de post ‘bank’.

Al met al speelt een goed programma hier een cruciale rol bij. Kies direct het beste boekhoudprogramma aan en maak daarmee de gehele boekhouding een stuk makkelijker voor jezelf. Daarbij geniet je dus ook van het gemak van boekingsnummers! 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email