Skip to content

Cashflow – Wat is dat en hoe bereken je dat in 2 sec?

John Visser
cashflow

Voor elke ondernemer is het van belang om enkele boekhoudkundige termen in de gaten houden. Zo is het van belang om jaarlijks af te schrijven, is het van belang om een balans op te stellen en is het van belang om jouw cashflow te berekenen. 

Maar, wat is de cashflow nou precies? Waarom is het van belang om dat te berekenen? En hoe kun je dat binnen 2 seconde berekenen? De antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel.

Wat is cashflow?

Cashflow is het verschil in geld dat je ontvangt én dat je uitgeeft in een specifieke periode. Je kunt bijvoorbeeld de geldstroom per week berekenen, per maand berekenen of per jaar berekenen. Door dat te berekenen, krijg je inzicht in jouw financiën.

De Nederlandse vertaling van het woord cashflow is overigens ‘kasstroom’. Daarmee wordt ook direct aangegeven waar deze term op slaat. In een ideale situatie is de geldstroom altijd positief, maar dat is helaas niet bij alle bedrijven het geval. Als je bijvoorbeeld in een periode veel investeringen moet doen, is de kans aanwezig dat jouw (cash)flow negatief uit gaat vallen.

Een te lange negatieve cashflow kan voor financiële problemen zorgen. Het is voor veel bedrijven dan ook het doel om dat positief te houden. Als dat het geval is, ben je als bedrijf zijnde in staat om aan alle betalingen te voldoen. Ondertussen hou je ook nog geld over, waardoor je mogelijk nóg meer kunt gaan investeren. 

Idealiter is de cashflow te allen tijde positief, maar dat is dus zeker niet altijd het geval. Mede daarom is het aan te raden om naar verschillende periodes te kijken.

verschillende soorten cashflows

Verschillende soorten cashflows

Is een cashflow zomaar een flow? Nee, dat is zeker niet het geval. Je kunt namelijk drie verschillende soorten cashflows berekenen:

  • Operationele cashflow: dit heeft betrekking op de dagelijkse activiteiten van jouw bedrijf. Eigenlijk zijn dit alle inkomsten en uitgaven die bij jouw dagelijkse activiteiten om de hoek komen kijken.
  • Investeringscashflow: dit zijn alle inkomsten en uitgaven die betrekking hebben op duurzame investering binnen je bedrijf. Je kunt hierbij denken aan investeringen en desinvesteringen in bijvoorbeeld computers, machines en meubels. Ook software, octrooien en patenten vallen hieronder.
  • Financieringscashflow: hierbij gaat het om alle inkomsten en uitgaven van derden. Deze geldstroom kun je alleen berekenen als je een lening van een derde partij hebt lopen of als je iets van doen hebt met aandelen.

Hoe bereken je cashflow?

Ben je benieuwd naar de cashflow van jouw onderneming? Ben je bijvoorbeeld benieuwd wat de geldstroom in de vorige maand is geweest? Om dat te kunnen berekenen, hoef je alleen maar de volgende formule in te vullen:

De opbrengsten in de periode – de uitgaven in de periode = cashflow

Laten we dit verder aanduiden met een voorbeeld. Stel nou dat je in het eerste kwartaal van dit jaar 50.000 euro ontvangen hebt. In datzelfde kwartaal heb je ook 40.000 euro uitgegeven. De cashflow is dan als volgt te berekenen:

50.000 euro – 40.000 euro = 10.000 euro

In dit voorbeeld is er dus sprake van een positieve cashflow van 10.000 euro. Dit betekent eigenlijk dat je 10.000 euro overhoudt. Dit bedrag kun je opzij zetten voor slechtere tijden, kun je gebruiken om te investeren of geeft je simpelweg een gerustgesteld gevoel. Voor jou – als ondernemer – is het in ieder geval wenselijk om de (cash)flow zo hoog mogelijk positief te krijgen!

Om dat te kunnen berekenen, moet je wel inzicht in jouw inkomsten en uitgaven hebben. Om dat inzicht te verkrijgen, is het aan te raden om een goed boekhoudprogramma te gebruiken. Met een dat programma weet je alle transacties te verwerken, waardoor de juiste cashflow berekend kan worden. 

Zorg er dus voor dat je een goed eenvoudig boekhoudprogramma uitkiest en dat je alle transacties aan de juiste rubrieken koppelt. Bekende programma’s zijn e-boekhouden, Ficsus en of Rompslomp. Het boekhoudprogramma zet dan direct alle inkomsten en uitgaven uit de betreffende periode op een rijtje. Daarmee is het voor jou al helemaal een fluitje van een cent om de cashflow te berekenen!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email