Skip to content

Naamloze Vennootschap – Wat is dat? Dit is wat je moet weten

John Visser
Naamloze Vennootschap

Ga je jouw bedrijf bij de Kamer van Koophandel inschrijven? In de meeste gevallen wordt door een starter in zo’n situatie gekozen voor de rechtsvorm ‘eenmanszaak’. Dat is echter niet de enige rechtsvorm van bedrijven in ons land; je kunt namelijk ook voor een Naamloze Vennootschap of een Besloten Vennootschap kiezen.

Maar, wat is nou precies een Naamloze Vennootschap? Op welke punten verschilt een NV ten opzichte van een BV? En in welke situaties is het interessant om jouw bedrijf als een NV in te schrijven? Op al die vragen ga je in dit artikel een passend antwoord vinden.

Wat is een Naamloze Vennootschap (NV)?

Een Naamloze Vennootschap is een rechtsvorm inclusief rechtspersoonlijkheid. Als bestuurder ben je bij een deze rechtsvorm dus aansprakelijk met jouw privé vermogen voor toekomstige schulden. 

Het is goed om te weten dat het kapitaal van een NV altijd verdeeld is over aandelen. Deze aandelen zijn in bezit van de aandeelhouders; de aandeelhouders hebben hierdoor het recht om beslissingen te nemen. Ondertussen hebben deze aandeelhouders ook het recht om het bestuur te ontslaan en om vervolgens nieuwe bestuursleden te benoemen.

Ondertussen zijn de aandelen van een NV vrij overdraagbaar. Dit betekent dat je de aandelen op elk moment kunt verkopen. Op dat vlak verschilt een NV zeker ten opzichte van een BV: bij een BV zijn deze aandelen namelijk niet zo makkelijk overdraagbaar.

Hoe een Naamloze Vennootschap exact qua bestuur ingericht is, verschilt van NV tot NV. Sommige bedrijven kiezen ervoor om een raad van commissarissen aan te stellen; deze raad houdt een oogje in het zeil bij het bestuur. In andere gevallen zitten de toezichthouders zelf in het bestuur; zij vervullen eigenlijk een dubbele functie.

Tot slot nog een heel belangrijke eigenschap van een NV: alle bestuurders van een NV moeten worden ingeschreven in het Handelsregister. Als je bij het Handelsregister ingeschreven wordt, moet je ook een startkapitaal van minstens 45.000 euro in de NV storten. Dit is wettelijk gezien een verplichting.

Bron: Ondernemersplein

Wat zijn de voordelen van een Naamloze Vennootschap?

Zit jij te twijfelen om van jouw onderneming een Naamloze Vennootschap te maken? Dan is het goed om rekening te houden met de nodige voor- en nadelen. De belangrijkste voordelen van een Naamloze Vennootschap vind je in onderstaand rijtje:

  • Een Naamloze Vennootschap kun je alleen oprichten, maar ook met andere mensen. Je bent dus vrij flexibel bij het oprichten van een NV.
  • De aandelen van een NV zijn vrij overdraagbaar. Als je jouw NV wilt verkopen, is dat dus niet al te lastig. Je kunt de aandelen immers door een andere partij over laten kopen.
  • Bij een NV heb je de mogelijkheid om meerdere bestuurders aan te wijzen. Hiermee kan de continuïteit van de NV dus gewaarborgd worden.
  • Met een NV geniet je van de nodige belastingvoordelen; zo geniet je van verschillende aftrekposten en betaalt de NV uitsluitend vennootschapsbelasting. Als bestuurder van een NV betaal je ook nog inkomstenbelasting en eventueel dividendbelasting.
  • Binnen een NV hebben aandeelhouders een beperkte aansprakelijkheid. Je kunt hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld, maar dan moet je wel flink buiten de lijntjes hebben gekleurd als bestuurslid.
  • Binnen een NV ben je verzekerd voor de sociale verzekeringen en kun je ‘gewoon’ personeel aannemen.

Wat zijn de nadelen van een Naamloze Vennootschap?

Je hebt hierboven al kennis kunnen maken met de voordelen van een NV. Wegen al deze voordelen op tegen de nadelen? Je bent de enige die dat voor jezelf kan bepalen. Hieronder vind je in ieder geval de belangrijkste nadelen van een Naamloze Vennootschap.

  • Bij een NV betaal je relatief veel belasting bij een lage winst. Alleen als je al forse winsten met jouw onderneming maakt, is een NV interessant.
  • Voor het oprichten van een NV heb je een startkapitaal van minstens 45.000 euro nodig.
  • Een bestuurslid binnen een NV moet een salaris van minimaal 46.000 euro uitbetaald krijgen. Deze regel is langzaamaan aan het veranderen, maar dit is sowieso iets om goed rekening mee te houden.
  • Je hebt niet recht op aftrekposten waar je als eenmanszaak wel recht op hebt. Je kunt hierbij denken aan de startersaftrek, aan de MKB-winstvrijstelling en aan de zelfstandigenaftrek.

Wat denk je van deze nadelen? Vind je deze nadelen zwaarder wegen dan de voordelen of juist niet? Jij bent de enige die voor jezelf de juiste keuze kan maken. Vergelijk daarom goed de voor- en nadelen van een NV én de voor- en nadelen van een BV met elkaar.

Wat is het verschil tussen de naamloze- en besloten vennootschap?

Eerder in dit artikel gaven we al aan dat de verschillen tussen een NV en een BV klein zijn. De twee verschillen hebben wij hieronder in een lijstje opgesomd:

  • Bij een NV zijn de aandelen vrij overdraagbaar, terwijl bij een BV de aandelen op naam staan. Alleen met tussenkomst van een notaris is het mogelijk om deze aandelen over te dragen.
  • Bij een NV heb je een startkapitaal van 45.000 euro nodig, terwijl je bij een BV géén startkapitaal nodig hebt. 

Zeker vanwege deze verschillen is het maken van een goed vergelijk belangrijk. Houd tevens rekening met de aansprakelijkheid; indien je echt wangedrag of wanprestaties levert, kun je namelijk (deels) hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden. Houd daar goed rekening mee.

Waar ga jij voor? Voor een BV of toch voor een NV? Indien je voor een NV kiest, moet je goed rekening houden met het startkapitaal van 45.000 euro. Mocht je met jouw bedrijf een flinke groei doormaken, kun je jouw NV wel weer makkelijk verkopen. De aandelen zijn immers vrij overdraagbaar!

Hoe zet je een Naamloze Vennootschap op?

Spreken de voordelen en mogelijkheden van een NV jou aan? Dan is het aan te raden om onderstaand stappenplan op te volgen. Met dit stappenplan kun je snel jouw NV oprichten:

Stap 1: Naar een notaris toe

Voordat jij je bij de KvK in kunt schrijven, moet je naar een notaris toe. Een notaris stelt een notariële akte op met daarin onder meer de statuten van de NV.

Stap 2: Inschrijven bij de KvK 

Vervolgens ben je in staat om je in te schrijven bij de KvK. In sommige gevallen kan de notaris dit ook al direct voor je doen.

Stap 3: Belanghebbenden inschrijven

Ook moet je alle belanghebbenden in gaan schrijven in het UBO-register bij de KvK. Ook dit is iets waar de notaris jou mee kan helpen.

Stap 4: Interne zaken regelen

Vervolgens kun je beginnen met zakendoen! Om zo succesvol mogelijk te starten, is het aan te raden om tal van interne zaken te regelen. Denk hierbij onder meer aan het uitkiezen van een goed boekhoudprogramma, het opzetten van een marketingplan en het implementeren van aanvullende software systemen.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email