Skip to content

Open Source Boekhouding software? Alle voor- en nadelen

John Visser
open source boekhouding

Sta je aan het roer van jouw eigen bedrijf? Dan ben je verplicht om voor een sluitende administratie zorgen. De administratie/boekhouding van jouw bedrijf moet te allen tijde voor 100% perfect zijn. Hoe je dat voor elkaar kunt krijgen? Dat doe je door consequent gebruik te maken van een Open Source boekhouding software.

Hieronder willen wij je graag kennis laten maken met open source boekhouding software. We bespreken wat dit precies is, wat hier de voordelen van zijn, voor welke open source boekhouding software systemen je kunt kiezen én wat het verschil is met een online boekhoudsoftware systeem. Na het lezen van dit artikel kun je direct voor jezelf de keuze maken: ga je voor een open source boekhoudprogramma of kies je toch voor een online boekhoudprogramma.

Wat is open source boekhouding software?

Als je op zoek naar een nieuw boekhoudpakket bent, heb je de keus uit tal van varianten. Één van die variant is open source boekhouding software. Dat is software die meestal gratis is en waarbij de broncode is volledig zichtbaar en bewerkbaar is. 

Dit is ideaal wanneer je geen gepaste boekhoudprogramma kunt vinden. Door gebruik te maken van en open source boekhoudprogramma kan jij het helemaal maken zoals jij wil. Doordat het open source boekhoudprogramma ook nog eens gratis is, is een dergelijk programma bovendien geschikt voor kleine- of startende ondernemers.

Maar, mocht je het programma gaan aanpassen. Dan heb je hier wel behoorlijk wat IT-kennis voor nodig. Welke codeertalen je daarvoor moet kunnen, is afhankelijk van welk open source boekhouding software kiest. 

nadelen van open source boekhouding software

Wat zijn de nadelen van open source boekhouding software?

Je hebt hierboven al kunnen lezen dat het aanschaffen van open source boekhouding software meestal gratis is. Helaas moeten we wel stellen dat het gebruik maken van het systeem niet altijd gratis is. Je moet mogelijk kosten gaan maken voor de integratie van het systeem, voor het aanpassen van het systeem en voor het instellen van het systeem.

Onder aan de streep kan een open source boekhouding software programma dus alsnog behoorlijk duur uitvallen. Daarbij zit je dus ook nog met het feit dat de broncode toegankelijk is en blijft. Voor onder meer hackers is dat een uitgelezen mogelijkheid om hun kennis eens op proef te stellen. Veel security specialisten geven dan ook aan dat open source boekhouding software niet het meest veilige systeem is.

Dus, wil jij dat jouw volledig administratie op straat komt te liggen? Nee, dat wilt geen enkele ondernemer. Je moet namelijk als ondernemer aan een bewaarplicht voldoen van 7 tot 10 jaar. Wees dus bewust van het risico wanneer je voor een open source boekhouding software kiest.

Tevens moet je rekening houden met het feit dat open source boekhouding software met name geschikt is voor de kleinere bedrijven. Als je een complexe administratie hebt, is een dergelijk programma niet toereikend genoeg. In dat geval kun je beter voor bijvoorbeeld het systeem van AFAS Software, van Exact of van Unit4 kiezen. Dergelijke systemen zijn wél geschikt voor grote bedrijven.

Wat zijn de voordelen van open source boekhouding software?

Om eerlijk te zijn, zitten er niet heel veel voordelen aan open source boekhouding software. De enige voordelen zijn: 

– Open source boekhouding software is meestal gratis
– Je kunt deze software geheel aanpassen om naar jouw wens te maken

Wanneer je geen budget bevat voor een boekhoudprogramma, dan is open source boekhouding software ideaal. Dat komt door name omdat het meestal gratis is. Daarnaast, als je zelf over de gewenste kennis beschikt, kun je echter direct alle kanten op met open source boekhouding software. Je kunt het software systeem volledig naar eigen wens maken, terwijl je daar dus niks voor hoeft te betalen. Het gebruik maken van het programma is – in de meeste gevallen – namelijk ook volledig gratis.

5 open source boekhouding software

Spreken de hierboven genoemde voordelen jou wel aan? Dan willen wij jou graag wijzen op de vijf onderstaande open source boekhouding software systemen:

  1. osFinancials
  2. GnuCash
  3. Mill 7 Basis
  4. Speedbalance
  5. Odoo

Wanneer je de verschillende systemen met elkaar gaat vergelijken, moet je goed naar de Nederlandse ondersteuning kijken. Er bestaan namelijk meerdere open source boekhouding software systemen waarbij je niet voor het Nederlandse btw bedrag kunt kiezen. Ook kun je niet alle systemen in de Nederlandse taal instellen.

Daarbij moet je goed naar de aanwezige functies kijken. Het is natuurlijk niet handig wanneer je een open source boekhouding software pakket kiest die niet voldoet aan jouw wensen. 

Uiteraard is het ook verstandig om naar het prijskaartje te kijken. Sommige systemen zijn echt volledig gratis, terwijl je voor andere systemen een bepaald bedrag per maand moet betalen. Zo betaal je bijvoorbeeld voor het systeem osFinancials een vast bedrag per jaar, waarbij je verzekerd bent van een prima werking én de gewenste veiligheid.

Online boekhouden

Tip: ga voor online boekhoudsoftware

Wat denk jij vooralsnog van open source boekhouding software? Je hebt in dit artikel kunnen lezen dat een dergelijk systeem meer nadelen met zich meebrengt dan voordelen. Mede daarom is het handig om te kijken naar een online boekhoudprogramma. Ten opzichte van open source boekhouding software biedt online boekhouden software namelijk zwaarwegende voordelen.

Zo is het een feit dat online boekhoudsoftware een stuk veiliger is. Het enige waar je scherp op moet zijn, is dat je jouw inloggegevens veiligheid. Als je gebruikt maakt van een uniek wachtwoord zoals bijvoorbeeld: ffrWcSz%Bjua. Dan is het nagenoeg onmogelijk dat iemand beslag weet te leggen op jouw boekhouding. Dat is bij open source boekhouding software dus volledig anders, zoals je hierboven hebt kunnen lezen.

Tip: Wil jij je wachtwoorden veilig opslaan? Maak dan gebruik van een Password manager.

Daarnaast kun je bij een boekhoudprogramma rekenen op gratis updates. Hierdoor geniet je continu van verbeterde functies, van de gewenste veiligheid én ook van nieuwe functies. Door het toevoegen van de nieuwe functies kun je mogelijk op een nóg veelzijdigere manier gebruik gaan maken van de online boekhoudsoftware!

Qua kosten valt online boekhoudsoftware overigens ook niet heel veel duurder uit. Bij sommige softwaresystemen geniet je gratis de eerste maanden van het programma, terwijl je voor andere systemen slechts enkele euro’s per maand hoeft te betalen.

Onderaan de streep raden wij je dus aan om altijd te kiezen voor een boekhoudprogramma. Je geniet hiermee van de gewenste veiligheid, van de gewenste ondersteuning én van veel meer functies.

5 Beste online boekhoudprogramma’s

Kies je graag voor online boekhoudsoftware? Dan is het aan te raden om via onze website een goed vergelijk te maken. Je kunt namelijk uit tal van systemen kiezen, waardoor het lastig kan zijn om uiteindelijk het juiste systeem te kiezen. Hieronder kun je in ieder geval 5 populaire online boekhoudprogramma’s vinden:

  1. e-Boekhouden.nl
  2. Rompslomp
  3. Exact
  4. Fiscus.nl
  5. Visma

Sommige van deze systemen zijn voor kleine bedrijven geschikt, terwijl andere systemen juist voor grote bedrijven geschikt zijn. Ongeacht hoe groot jouw bedrijf of hoe complex jouw boekhouding is, kun je altijd wel een geschikt online boekhoudprogramma vinden!

wat is beter, online- of open source boekhouding software

Conclusie: wat is het beste? Online- of open source boekhouden?

Al met al kunnen wij maar één ding concluderen: online boekhouden is vele malen beter dan open source boekhouden. Open source boekhouding brengt zeker enkele voordelen met zich mee, maar deze voordelen kunnen absoluut niet tippen aan de voordelen van online boekhoudsoftware.
Vanwege de onderstaande voordelen is het aan te raden om te kiezen voor online boekhoudsoftware:

Online boekhoudsoftware is veel veiliger. De aanbieder van het systeem is immers verantwoordelijk voor de veiligheid.

– Je bent verzekerd van nieuwe updates. Deze updates zorgen ervoor dat je op een veilige manier van het systeem gebruik kunt blijven maken, terwijl je mogelijk ook nog van nieuwe functies kunt genieten.

– Je bent verzekerd van een prima ondersteuning. Heb je vragen? Of kom je ergens niet helemaal mee uit? Dan kun je altijd contact opnemen met de klantenservice van het online boekhoudprogramma.

Online boekhoudsoftware is voordeliger. Voor sommige programma’s betaal je slechts enkele euro’s per maand, terwijl er ook programma stunten met flinke kortingen. Zo kunnen startende ondernemers de eerste 15 maanden gratis gebruik maken van het systeem van e-Boekhouden.nl.

Je hebt geen IT-kennis nodig. Bij open source boekhoudsoftware is het wenselijk dat je over IT-kennis beschikt, maar bij online boekhoudsoftware is dat absoluut niet nodig. Als je basiskennis over boekhouden hebt, kun je eigenlijk direct van start gaan!

Wil jij de boekhouding van jouw onderneming op de best mogelijke manier gaan verzorgen? Dan is het dus aan te raden om te kiezen voor online boekhoudsoftware. Maak een goed vergelijk via onze website en kies direct het beste eenvoudig boekhoudprogramma uit!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email