Skip to content

Reiskostenvergoeding: alles wat je moet weten – uitkeren, berekenen en belasting

Peter Jansen

Reizen naar je werk kan behoorlijk prijzig zijn, vooral als je ver weg woont of geen directe verbinding hebt. Om de kosten voor woon-werkverkeer te compenseren, bieden veel werkgevers een reiskostenvergoeding aan. Maar wat houdt dit precies in? In dit artikel bespreken we de ins en outs van de reiskostenvergoeding, inclusief recente verhogingen, berekeningen en belastingen. Daarnaast beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Wat is reiskostenvergoeding?

De reiskostenvergoeding is een vergoeding die werkgevers aan hun werknemers kunnen geven voor de kosten die zij maken voor het woon-werkverkeer. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de kosten van openbaar vervoer of de kosten van het rijden met de auto.

Reiskostenvergoeding: alles wat je moet weten - uitkeren, berekenen en belasting 1

Reiskostenvergoeding verhoogd

In 2023 zijn de maximale bedragen voor de reiskostenvergoeding verhoogd. In 2022 is het maximum reiskostenvergoeding verhoogd naar €0,21 per kilometer (vanaf 2024 is dit verhoogd naar €0,23 per kilometer). Deze bedragen gelden voor zowel de enkele als de dubbele reisafstand.

Reiskostenvergoeding berekenen

Hoeveel reiskostenvergoeding je krijgt, hangt af van verschillende factoren, zoals de afstand tussen je huis en werk en de manier waarop je reist. Om te berekenen hoeveel reiskostenvergoeding je kunt krijgen, kun je gebruik maken van de reiskostenvergoeding calculator op de website van de Belastingdienst. Hier kun je de afstand tussen je huis en werk invoeren, evenals de manier waarop je reist. Vervolgens krijg je een overzicht van de vergoedingen waar je recht op hebt.

Onbelaste reiskostenvergoeding

Een onbelaste reiskostenvergoeding houdt in dat de vergoeding die je krijgt, niet wordt belast met loonbelasting. Dit kan aantrekkelijk zijn voor zowel de werknemer als de werkgever, omdat er zo minder kosten zijn. Om in aanmerking te komen voor een onbelaste reiskostenvergoeding, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet de vergoeding bijvoorbeeld zijn gebaseerd op werkelijke kosten en mag de vergoeding niet hoger zijn dan het bedrag waar je recht op hebt. Daarnaast moet je ook een verklaring omtrent de reiskosten hebben ingevuld en ondertekend.

Veel gestelde vragen

Hieronder vind je een lijst met veelgestelde vragen over reiskostenvergoeding. We hebben geprobeerd om deze vragen zo duidelijk mogelijk te beantwoorden. Mocht je nog vragen hebben die niet in deze lijst staan, neem dan gerust contact op met je werkgever of HR-afdeling.

Reiskostenvergoeding: alles wat je moet weten - uitkeren, berekenen en belasting 2

Kan ik meer reiskostenvergoeding uitkeren dan het maximumbedrag?

Ja, het is mogelijk om meer reiskostenvergoeding uit te keren dan het maximumbedrag. Dit extra bedrag wordt dan belast met loonbelasting en premies volksverzekeringen.

Is een reiskostenvergoeding verplicht?

Het bieden van een reiskostenvergoeding is niet verplicht, maar wel een veelvoorkomende arbeidsvoorwaarde. Sommige werkgevers bieden een vaste vergoeding per maand, terwijl anderen de vergoeding baseren op het aantal kilometers dat je reist. Het kan ook zijn dat de vergoeding afhankelijk is van de manier waarop je reist.

Als werknemer is het belangrijk om te weten dat je niet zomaar recht hebt op een reiskostenvergoeding. Dit moet in je arbeidsovereenkomst of cao staan vermeld. Als je hierover twijfelt, kun je het beste contact opnemen met je werkgever of HR-afdeling.

Wanneer krijg je reiskostenvergoeding?

Je krijgt in principe alleen reiskostenvergoeding als je daadwerkelijk naar je werk reist. Als je bijvoorbeeld thuiswerkt of op een andere locatie werkt, heb je geen recht op reiskostenvergoeding.

Er zijn ook situaties waarin je geen recht hebt op reiskostenvergoeding, zelfs als je wel naar je werk reist. Als je bijvoorbeeld een leaseauto van je werkgever hebt, krijg je geen vergoeding voor de kosten van het rijden.

Is reiskostenvergoeding belast?

Een reiskostenvergoeding kan belast zijn met loonbelasting en premies volksverzekeringen. Dit geldt alleen voor het deel van de vergoeding dat hoger is dan de onbelaste vergoeding waar je recht op hebt.

Het is ook mogelijk om een onbelaste reiskostenvergoeding te krijgen. Hiervoor moet de vergoeding gebaseerd zijn op werkelijke kosten en mag het bedrag niet hoger zijn dan het maximumbedrag waar je recht op hebt.

Is reiskostenvergoeding inkomen?

Een reiskostenvergoeding wordt gezien als inkomen, maar dit betekent niet automatisch dat je hierover belasting moet betalen. Dit hangt af van het bedrag van de vergoeding en of deze al dan niet belast is.

Het is belangrijk om te onthouden dat het aanbieden van een reiskostenvergoeding niet alleen voordelen heeft voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Het kan bijdragen aan een hogere medewerkerstevredenheid en betere retentie. Daarnaast kan het bijdragen aan een betere bereikbaarheid van het bedrijf en een grotere mobiliteit van medewerkers.

Wanneer betaal je wel belasting over de reiskostenvergoeding?

Een reiskostenvergoeding kan belast zijn met loonbelasting en premies volksverzekeringen als het bedrag hoger is dan de onbelaste vergoeding waar je recht op hebt. De onbelaste vergoeding waar je recht op hebt, is afhankelijk van de manier waarop je naar je werk reist. Er zijn drie verschillende manieren van reizen waarvoor een onbelaste vergoeding geldt:

  1. Openbaar vervoer: werkgever mag de werkelijk gemaakte reiskosten vergoeden.
  2. Eigen vervoer (auto, motor, brommer): je mag een onbelaste vergoeding krijgen van maximaal €0,21 per kilometer (vanaf 2023).
  3. Fiets: je mag een onbelaste vergoeding krijgen van €0,21 per kilometer (vanaf 2023) als je met de fiets naar je werk reist.

Als de vergoeding hoger is dan deze bedragen, moet je over het meerdere belasting betalen. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de hoogte van de vergoeding en of deze belast is.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email