Skip to content

CRM of Excel? De beste tool om klantrelaties te beheren

John Visser
CRM of Excel? De beste tool om klantrelaties te beheren

Wil je graag alle klantgegevens op een centrale plek gaan beheren? Wil je dat al jouw medewerkers te allen tijde toegang tot deze klantgegevens hebben? Wil je daarbij ook nog eventuele processen gaan automatiseren en daarmee jouw klanten van een nóg betere service voorzien? Lees dan vooral verder.

✅ CRM of Excel, welke is het beste om klantrelaties te beheren?

Als je op zoek naar een CRM systeem bent om jouw klantenrelaties te beheren, heb je de keus uit meerdere verschillende varianten. Wij krijgen daarbij regelmatig de vraag binnen of een CRM systeem beter is of dat er toch beter voor Excel gekozen kan worden. In dit artikel geven wij het passende antwoord op die vraag.

Wij kunnen wel alvast één ding heel duidelijk maken; CRM is absoluut de beste keuze. Een CRM systeem brengt namelijk veel voordelen met zich mee, terwijl Excel juist voor de nodige beperkingen en nadelen zorgt.Een zichzelf respecterend bedrijf kan simpelweg niet met Excel uit de voeten. Dat is géén kritiek richting Excel, aangezien dit programma in andere situaties juist perfect werkt. Nee, het is alleen een duidelijke conclusie op basis van een uitgebreide vergelijking tussen een CRM systeem en Excel.

In dit artikel vertellen we je graag meer over de bovengenoemde keuze. Zo bespreken we onder meer welke nadelen Excel met zich meebrengt, welke voordelen een CRM systeem met zich meebrengt én hoe je via onze website het beste een CRM systeem kunt vinden. Met dank aan onze vergelijker vind je in enkele minuten het beste systeem voor jouw onderneming; meer informatie daarover vind je aan het einde van dit artikel.

✅ Wat zijn de nadelen van Excel?

We hebben hierboven al een duidelijke conclusie getrokken; maak géén gebruik van Excel om jouw klantenrelaties te beheren. Door van dit programma gebruik je te maken, loop je namelijk alleen maar tegen beperkingen op. Graag bespreken we hieronder wat de belangrijkste nadelen van dit programma zijn:
Geen app

• Het is niet makkelijk om samen te werken
• Je moet alles handmatig invoeren
• Het is zonde van de tijd
•Je kunt niet makkelijk opschalen

Geen app

Stel nou dat je onderweg naar een klant bent. Tijdens een koffiestop bij een tankstation bedenk je je opeens dat je nog iets terug wilde zoeken over eerder klantcontact. Met dank een CRM systeem kan je dit makkelijk via jouw telefoon doen; het CRM systeem is immers te bekijken via een app. Dat is echter niet mogelijk met Excel. Mocht je iets terug in Excel willen kijken, moet je dus jouw laptop of computer meenemen c.q. opstarten. Het feit dat Excel géén app heeft, is echt een zwaarwegend nadeel.

Het is niet makkelijk om samen te werken

Heb je wel eens met twee personen tegelijkertijd in een Excel bestand gewerkt? Hoogstwaarschijnlijk niet, aangezien dit nagenoeg niet mogelijk is. Met een CRM systeem is dat wel mogelijk. sterker nog; dan is juist alle klantinformatie te allen tijde voor al jouw werknemers inzichtelijk. Ook als jouw CRM manager naar de klantgegevens van een bepaalde klant zit te kijken, kan jij ook gebruik maken van het CRM systeem. Wat wens je nog meer? 

Je moet alles handmatig invoeren

In de huidige maatschappij speelt automatisering, gemak en snelheid een cruciale rol. Als je met Excel aan de slag gaat, weet je één ding zeker: je kunt niet profiteren van automatisering. In Excel moet je namelijk alle gegevens handmatig invoeren. Niet het leukste werk om te doen.

Het is zonde van de tijd

Het handmatig invoeren van alle gegevens in Excel is niet alleen vervelend om te doen, maar het kost ook nog eens veel tijd. Door met Excel te gaan werken, weet je eigenlijk een groot gedeelte van jouw tijd te verspillen. Tijd die je ook aan de core business van jouw onderneming had kunnen besteden.

Je kunt niet makkelijk opschalen

Als je een CRM systeem hebt, ben je in staat om moeiteloos op te schalen. Ook kan je dit systeem koppelen aan andere systemen/tools, waardoor je de best mogelijke resultaten kunt gaan behalen. Met Excel is dat niet mogelijk; opschalen met Excel kent simpelweg de nodige haken en ogen.

CRM vs. Excel

In onderstaand tabel hebben wij enkele mogelijke problemen van Excel op een rijtje gezet. Aan de rechterkant vind je vervolgens hoe je deze problemen met een online CRM systeem op kunt lossen:

ExcelCRM
Je bent lang aan het zoeken naar de juiste dataDe juiste data ligt 24/7 voor je klaar
Het is niet mogelijk om bijlagen te bewarenJe kunt alle bijlagen/documenten koppelen aan de juiste contactpersoon/klant
Je kunt bestanden kwijtrakenAlle bestanden worden in de cloud bewaard
Niet mogelijk om met z’n tweeën tegelijkertijd een Excel sheet te openenIedereen binnen jouw onderneming heeft toegang tot dezelfde gegevens
Onmogelijk om analyses uit te voerenData wordt automatisch met elkaar gelinkt
Geen workflowAlle projecten en deals zijn duidelijk in te zien
Zeer tijdrovendLevert automatische statistieken op
Formule kan aangepast wordenAutomatische statistieken inclusief vaste velden, waardoor de kans op een fout héél klein is

✅ Waarom CRM het beste is om klantrelaties te beheren

Met een CRM systeem kan je simpelweg perfect uit de voeten op het gebied van klantrelaties. Dankzij een dergelijk systeem geniet je namelijk ook nog van de volgende voordelen:

Je hebt te allen tijde toegang tot alle gegevens. Het maakt hierbij niet uit of je via jouw laptop inlogt, via jouw smartphone of op welke locatie je je bevindt. Voor een Excel sheet heb je altijd een laptop nodig. 
Je kunt de best mogelijke service verlenen. Met het oog op de klantenservice zorgt een CRM systeem voor alle benodigde informatie. Je kunt hierdoor de best mogelijke service verlenen; 24/7. 
Je kunt rapportages automatisch uit laten draaien. Op basis van deze rapportages kan je vervolgens veranderingen doorvoeren, processen veranderen of processen volledig automatiseren.
Je geniet van een betere interne communicatie. Dankzij een CRM systeem zijn al jouw medewerkers in staat om perfect met elkaar te communiceren. Daarbij hoeven zij elkaar niet te zien, aangezien het CRM systeem alle mogelijke ruis wegneemt.

Hoe vind je het beste CRM systeem?

Als je op zoek naar een CRM systeem gaat, heb je de keus uit tientallen CRM software aanbieders. Onder meer de volgende CRM systemen zijn in ieder geval aan te raden:

Wil je direct het beste CRM systeem voor jouw onderneming vinden? Maak daarvoor gebruik van onze vergelijker. Vul de verschillende filters in en achterhaal in enkele seconden welke CRM systemen voor jou geschikt zijn. Maak gebruik van de gratis proefperiode en maak op basis daarvan uiteindelijk de juiste keuze!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email