Voor elke onderneming is het lastig om uit te blinken. De consument wordt steeds kritischer, de kosten worden steeds hoger en de concurrentie neemt steeds verder toe. Heb jij enig idee op welke manier je jouw bedrijf kunt onderscheiden ten opzichte van jouw concurrentie? Dat doe je onder meer door gebruik te maken van de juiste software.
Via onze website kun je direct de beste ERP software voor jouw onderneming vinden. Maar, welke software systemen zijn nou echt onmisbaar voor jouw onderneming? In onze ogen kan een modern bedrijf eigenlijk niet meer zonder een ERP systeem. In dit artikel vind je meer informatie over een ERP systeem én over de kosten van een dergelijk systeem.
Pagina-inhoud
ToggleWat is een ERP systeem?
De afkorting ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Dankzij deze software kun je allerlei bedrijfsprocessen gaan automatiseren, gaan verbinden en daarmee optimaliseren. Dit merk je uiteindelijk terug in de kwaliteit van jouw bedrijfsvoering, maar ook zeker in de uiteindelijke winst van jouw bedrijf.
Dankzij een ERP systeem weet je namelijk alle processen zo optimaal mogelijk in te richten. Hiermee weet je ook direct alle kosten laag te houden, aangezien jouw medewerkers geen onnodige taken meer uit hoeven te voeren. Voordat het zover is, dien je echter wel een geschikt ERP systeem uit te kiezen.
Door de jaren heen zijn er meerdere ERP systemen op de markt gebracht. Wat is nou voor jouw onderneming het beste ERP systeem? Het antwoord op die vraag is onder meer afhankelijk van het beschikbare budget binnen jouw onderneming voor het ERP systeem.
Als je een ERP systeem aan gaat schaffen, moet je rekening houden met verschillende kosten. Alle relevante informatie over deze kosten vind je in dit artikel terug.
Weet je nog niet zeker of een ERP systeem handig voor je is? Bekijk hier alles ERP voordelen.
Wat zijn de kosten bij de aanschaf van een ERP systeem?
Heb je eenmaal het gewenste ERP systeem gevonden? Dan dien je dit systeem voor een bepaald bedrag aan te schaffen. Je betaalt hierbij niet alleen voor het ERP systeem zelf, maar ook mogelijk voor bijbehorende hardware. Je hebt mogelijk (extra) servers nodig om het ERP systeem binnen jouw onderneming te kunnen laten functioneren.
Daarnaast moet je ook het ERP systeem (laten) implementeren. Je kunt hiervoor zelf de mouwen uit de handen steken, maar dit is een vrij arbeidsintensief en lastig proces. Het advies is dan ook om dit uit te besteden aan een gespecialiseerde partij.
Verder moet het ERP systeem ook gekoppeld worden aan andere systemen. Deze koppeling vergt vaak de nodige technische kennis en gaat daardoor gepaard met een investering. Overigens kun je deze koppeling vaak ook door de partij uit laten voeren die de volledige implementatie voor haar rekening neemt.
Tot slot moet je ook nog rekening houden met kosten voor de projectmanagement software. Net zoals de hierboven genoemde kosten is dit echter een eenmalige investering. Als je alle bovengenoemde kosten gemaakt hebt, zie je deze kosten (als het goed is) voorlopig niet meer terug.
Wat zijn de terugkerende kosten?
Ondertussen moet je ook nog rekening houden met verschillende terugkerende kosten. Zo moet het systeem – en de bijbehorende servers – regelmatig onderhouden worden. Voor het onderhoud en de technische ondersteuning kun je bijvoorbeeld een abonnement bij een gespecialiseerde partij afsluiten. Daarmee weet je het onderhoud en de service perfect af te dekken, waarbij je ook direct duidelijkheid hebt qua kosten.
Verder moet je ook betalen voor licenties. Nadat je het ERP systeem gekocht hebt, koop je bijvoorbeeld een licentie voor 2 á 3 jaar. Nadat deze periode afgelopen is, dien je echter weer een nieuwe licentie te kopen. Ook de kosten voor de licentie zijn terugkerende kosten.
Tot slot moet je nog rekening houden met mogelijke kosten voor het inwerken van nieuwe collega’s. Ook kun je nog rekening houden met kosten voor het laten updaten of laten toevoegen van nieuwe functies binnen het ERP systeem. Dit zijn echter geen vaste kosten en zijn ook niet per definitie terugkerende kosten.
Kun je deze kosten omlaag brengen?
De hierboven genoemde kosten hebben betrekking op een ERP systeem on-premise. Dit betekent dat je het systeem echt binnen jouw onderneming installeert; de letterlijke vertaling van ‘on-premise’ is namelijk ‘op locatie’.
Je kunt er echter ook voor kiezen om het ERP systeem in de cloud te laten installeren. In dat geval hoef je ‘slechts’ met onderstaande kosten rekening te houden:
- Implementatie van het ERP systeem
- Abonnementskosten; deze kosten betaal je meestal per maand per gebruiker
- Eventuele extra kosten voor training van nieuwe collega’s of externe consultancy.
Als je echt op de kosten wilt besparen, is het dus interessant om te kiezen voor een ERP systeem in de cloud. Ten opzichte van een ERP systeem on-premise weet je daarmee de nodige kosten te besparen.
Wat zijn de totale kosten van een ERP systeem?
Graag hadden we je in dit kopje enkele duidelijke richtgetallen mee willen geven. Helaas is dit niet mogelijk; elk ERP systeem is namelijk compleet anders. De investering is daarom ook voor elk bedrijf compleet anders. Onder meer jouw wensen, jouw huidige infrastructuur en de hoeveelheid gebruikers zijn van grote invloed op de uiteindelijke kosten.
Ons advies is dan ook om bij verschillende leveranciers een offerte op te vragen. Je kunt deze offertes vervolgens met elkaar vergelijken en daarmee een duidelijk(er) beeld van de mogelijke kosten gaan krijgen. Via onze vergelijker vind je direct de beste leveranciers van ERP systemen.
Onthoud in ieder het geval het volgende: elk ERP systeem is maatwerk. Doordat elk ERP systeem puur maatwerk is, is het voor ons niet mogelijk om je een duidelijke indicatie van de kosten te geven. Je weet nu in ieder geval wel met welke vaste- en eenmalige kosten je rekening moet gaan houden.
Wil je de investering zo laag mogelijk houden? Lees dan veel ERP reviews op het internet, maak gebruik van onze vergelijker, lees je heel goed in en probeer de kosten bij de implementatie zo laag mogelijk te houden. Bespaar hier echter niet op, aangezien je met een goed functionerend ERP systeem alleen maar geld gaat verdienen. Je kunt de totale kosten voor een ERP systeem dan ook zien als een investering.
ERP systemen voorbeelden
Wil je direct enkele voorbeelden zien van geschikte ERP systemen? Hieronder vind je een lijstje met diverse ERP systemen: