ficsus

Fiscus | Alle informatie | Probeer het gratis uit

Fiscus is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma voor zzp'ers.

ficsus.nl

Over Ficsus

Bij het woord ‘fiscus’ denk je wellicht direct aan de Belastingdienst; de term fiscus is inderdaad uitgegroeid tot een synoniem voor dit overheidsorgaan. Tegelijkertijd is de naam ‘Fiscus’ ook de naam van een vrij populair boekhoudprogramma in ons land. Een online boekhoudprogramma dat naar eigen zeggen zeer snel, eenvoudig en gratis is. 

 

Als ondernemer zijnde ben je – dankzij Fiscus – minder tijd aan jouw boekhouding kwijt. Je hebt daardoor meer tijd voor leuke dingen en voor jouw core business. Bovendien kan je gebruik maken van de gratis proefperiode, waardoor je eerst het programma zelf aan de tand kunt voelen.

5/5

Opstarten

Wil je graag van het boekhoudprogramma Fiscus gebruik gaan maken? Dan dien je eerst een online account aan te maken, waarna je gebruik kunt maken van de gratis proefperiode. Ook als je eenmaal voor een betaald pakket gekozen hebt, dien je eerst in te loggen in jouw online account.

 

Het inloggen bij Fiscus gaat eigenlijk bijzonder makkelijk. Je hoeft alleen maar jouw e-mailadres en jouw wachtwoord in te vullen. Vervolgens kom je direct in het overzichtelijke dashboard van terecht, van waaruit je direct verschillende taken uit kunt voeren. Ook zie je in dit overzichtelijke dashboard duidelijk de huidige financiële situatie van jouw onderneming.

Direct nadat je ingelogd bent, merk je al dat je geen boekhoudkundige kennis hebt. Het dashboard spreekt namelijk voor zich, verschillende functies worden duidelijk uitgelegd en je kunt dus direct aan de slag gaan. Nadat je een account aangemaakt hebt, kan je eigenlijk direct beginnen met jouw boekhouding. De termen ‘eenvoudig’ en ‘snel’ worden daarbij door Fiscus zelf in de mond genomen en hebben betrekking op het gehele boekhoudprogramma.

5/5

Gebruiksgemak

Bij het ontwikkelen van het dashboard heeft Fiscus overduidelijk de keuze voor de kleur roze gemaakt. Dat is op zich niet geheel verwonderlijk, aangezien deze kleur ook duidelijk terugkomt in het logo en in de huisstijl van dit bedrijf.

Als je ingelogd bent, heb je aan de bovenkant enkele verschillende keuzemogelijkheden: Dashboard, Mutaties, Bank, BTW, Balans en Winst/verlies. Met één druk op de knop zie je bijvoorbeeld direct alle inkomende- en uitgaande geldstromen (mutaties), zie je de huidige balans van jouw onderneming en kan je ook per jaar/maand de winst-verlies rekening inzien. Je hoeft hier zelf niks voor te doen, aangezien deze rapportages automatisch door Fiscus aangemaakt worden.

Ook zie je aan de bovenkant van het dashboard drie grote knoppen naar voren komen: Inkomsten boeken, Uitgaven boeken en Intern boeken. Als het goed is, ga je met name de eerstgenoemde knop gebruiken, aangezien je daarmee facturen kunt maken en kunt versturen.

 

Veel zzp’ers die gebruik van Fiscus maken, doen dat vanwege de snelheid waarmee facturen gemaakt kunnen worden. In onze ogen is dit één van de voordelen van het ongekende gebruiksgemak dat dit boekhoudprogramma met zich mee brengt; dankzij één druk op de knop kan je al direct een factuur aanmaken en versturen. Gemak dient de mens!

 

Het dashboard ziet er verder bijzonder overzichtelijk uit, roept eigenlijk geen vragen op en is makkelijk te bedienen. Daarbij zijn wij ook nog te spreken over de verschillende functies waar je gebruik van kunt maken. In onze ogen is Fiscus absoluut een uitgebreid boekhoudprogramma, waarbij de focus wél op ZZP’ers ligt. Met name voor ZZP’ers zijn de ingebouwde functies zeer handig en prettig te noemen. Mede daarom kunnen we stellen dat dit boekhoudprogramma voor zzp’ers zeer gebruiksvriendelijk is . Voor grotere bedrijven is dit boekhoudprogramma niet uitgebreid/toereikend genoeg.

Al met al kunnen we meerdere conclusies trekken. Allereerst willen we stellen dat de huisstijl van Fiscus zeer kenmerkend is, onder meer vanwege de roze kleur. Deze roze kleur is echter in het online dashboard zeker niet storend, waardoor je al snel van het nodige gebruiksgemak kiest. 

Ook vinden we dat dit boekhoudprogramma direct duidelijk is, dat je de beschikking over veel verschillende functies hebt en dat het boekhoudprogramma eigenlijk geoptimaliseerd is voor ZZP’ers. Met name voor ZZP’ers is dit dus zeer gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma!

5/5

Support

Is de werking van het Fiscus boekhoudprogramma niet helemaal duidelijk? Heb je wellicht een vraag over een bepaalde functie of over een bepaalde kostenpost? In dat geval kan je het beste eerst de website van Fiscus raadplegen; op de website vind je namelijk een sectie met veelgestelde vragen. Mogelijk vind je daar al het antwoord op jouw vraag terug.

Mocht dat niet het geval zijn, kan je een mailtje sturen naar [email protected]. Wij hebben dit zelf als proef op de som genomen en kunnen het volgende concluderen: we kregen binnen enkele uren een uitgebreid én compleet antwoord van een vriendelijke medewerker van Fiscus. Met de support lijkt het dus goed te zitten.

In onze ogen is het wel een minpunt dat er geen telefoonnummer op de website vermeld staat. Het is daardoor dus ook niet mogelijk om telefonisch contact met Fiscus op te nemen, terwijl dat in sommige gevallen wel zeer wenselijk is. Als Fiscus nog een telefoonnummer voor de support toe weet te voegen, is de klantenservice wat ons betreft perfect.

Pluspunten:

Minpunten:

Gratis proef periode

Twijfel je nog steeds om Fiscus aan te schaffen? Aarzel niet om Fiscus gratis te testen met een proef periode 

ficsus.nl

Eindoordeel

Is het boekhoudprogramma Fiscus interessant voor ZZP’ers en voor grote bedrijven? Voor ZZP’ers is het boekhoudprogramma zeker interessant, maar voor grote bedrijven niet. 

Voor ZZP’ers biedt dit pakket in ieder geval wel alles waar je maar behoefte aan kunt hebben. Het boekhoudprogramma is betaalbaar, biedt een gratis proefperiode aan en het programma is ook uitgebreid qua functies te noemen. 


Aan de hand van deze plus- en minpunten kunnen we het volgende concluderen: voor elke ZZP’er is het aan te raden om gebruik te maken van de gratis proefperiode. Tijdens deze gratis periode van 35 dagen kan je het programma, inclusief alle functies, uitgebreid testen. Je kunt dan direct voor jezelf bepalen of dit het beste boekhoudprogramma voor jou is of dat je beter nog even verder kunt kijken. Wij zijn in ieder geval fan van Fiscus!

Alternatieven