Skip to content

Affiliate marketing: een win-win strategie voor online samenwerking

Peter Jansen

Affiliate marketing is een vorm van online marketing die steeds populairder wordt onder zowel adverteerders als website-eigenaren. Het is een win-win strategie waarbij beide partijen profiteren van de samenwerking. In dit artikel gaan we dieper in op het begrip affiliate marketing, leggen we de basisprincipes uit en bespreken we de voordelen ervan voor zowel adverteerders als affiliates.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een prestatiegerichte vorm van online marketing waarbij adverteerders (ook wel merchants genoemd) hun producten of diensten promoten via affiliates (ook wel publishers of partners genoemd). Affiliates plaatsen links, banners of advertenties op hun websites of andere online kanalen om bezoekers door te verwijzen naar de website van de adverteerder. Wanneer een bezoeker via de affiliate een aankoop doet of een gewenste actie onderneemt, ontvangt de affiliate een commissie of een vergoeding.

Hieronder is een video gemaakt door de KVK, waarin ook wordt uitgelegd wat affiliate marketing is:

Hoe werkt affiliate marketing?

Het proces van affiliate marketing kan worden opgesplitst in vier belangrijke stappen:

 1. Registratie: Adverteerders stellen zich beschikbaar voor affiliates via een affiliate netwerk of een eigen partnerprogramma. Affiliates kunnen zich vervolgens aanmelden bij deze programma’s om promotiemateriaal te verkrijgen.
 2. Promotie: Affiliates kiezen producten of diensten om te promoten op hun websites of andere kanalen. Ze plaatsen unieke affiliate links, banners of advertenties die bezoekers doorverwijzen naar de website van de adverteerder.
 3. Conversie: Wanneer een bezoeker via de affiliate-link de website van de adverteerder bezoekt en een aankoop doet of een gewenste actie onderneemt, wordt dit bijgehouden door middel van zogenaamde trackingtechnologieën. Dit stelt de adverteerder in staat om de commissie of vergoeding toe te wijzen aan de betreffende affiliate.
 4. Commissie: Zodra een conversie is geregistreerd, ontvangt de affiliate een commissie of vergoeding, meestal op basis van een vooraf overeengekomen percentage van de verkoopprijs of een vast bedrag. De betaling vindt meestal plaats via het affiliate netwerk of het partnerprogramma.

Voordelen van affiliate marketing:

 • Kostenefficiënt: Adverteerders betalen alleen commissie wanneer een gewenste actie is voltooid, zoals een verkoop. Dit minimaliseert het risico van mislukte advertentie-uitgaven en zorgt voor een goede ROI.
 • Vergroot bereik en merkbekendheid: Door gebruik te maken van een netwerk van affiliates, kunnen adverteerders hun producten of diensten op verschillende websites en platforms promoten. Dit vergroot het bereik en de merkbekendheid aanzienlijk.
 • Verhoogde conversies: Affiliates zijn vaak gespecialiseerd in een specifieke niche of doelgroep. Hierdoor kunnen zij gerichte en relevante verkeer naar de adverteerders sturen, wat resulteert in een hogere conversieratio.
 • Schaalbaarheid: Affiliate marketing kan gemakkelijk worden opgeschaald door het aantrekken van meer affiliates of het uitbreiden naar nieuwe markten. Dit maakt het een flexibele strategie die kan meegroeien met de behoeften van het bedrijf.

Affiliate netwerken

Er zijn verschillende affiliate netwerken waarbij je als adverteerder of affiliate kunt aansluiten. Hier zijn enkele populaire affiliate netwerken:

 1. Amazon Associates: Amazon Associates is een van de grootste en meest bekende affiliate netwerken. Het stelt affiliates in staat om producten van Amazon te promoten en commissies te verdienen op basis van de gegenereerde verkoop.
 2. CJ Affiliate (voorheen Commission Junction): CJ Affiliate is een gerenommeerd affiliate netwerk dat een breed scala aan adverteerders en affiliates samenbrengt. Het biedt geavanceerde tools, rapportage en ondersteuning voor zowel adverteerders als affiliates.
 3. ShareASale: ShareASale is een veelzijdig affiliate netwerk met een breed scala aan adverteerders in verschillende niches. Het biedt een gebruiksvriendelijk platform en diverse promotiemogelijkheden voor affiliates.
 4. Awin: Awin is een wereldwijd affiliate netwerk met een uitgebreid netwerk van adverteerders en affiliates. Het biedt een breed scala aan producten en diensten om te promoten en geavanceerde trackingtechnologieën.
 5. Impact: Impact is een populair affiliate netwerk dat bekend staat om zijn geavanceerde technologie en trackingmogelijkheden. Het biedt op maat gemaakte oplossingen voor adverteerders en affiliates om succesvolle samenwerkingen op te bouwen.
 6. TradeTracker: TradeTracker is een Europees affiliate netwerk met een groot aantal adverteerders en affiliates in verschillende sectoren. Het netwerk biedt geavanceerde trackingtechnologieën, real-time rapportage en een gebruiksvriendelijk platform om partnerschappen op te bouwen en succesvolle affiliate marketingcampagnes uit te voeren.
 7. Partnerize (voorheen Performance Horizon): Partnerize is een wereldwijd partnermanagementplatform dat adverteerders en affiliates met elkaar verbindt. Het biedt uitgebreide tracking, rapportage en optimalisatietools om de prestaties van affiliate programma’s te verbeteren. Het netwerk richt zich op het faciliteren van langdurige samenwerkingen tussen adverteerders en hun partners.
 8. Rewardful: Rewardful is een affiliate netwerk dat zich richt op het ondersteunen van SaaS (Software as a Service)-bedrijven. Het platform biedt een gebruiksvriendelijke interface en geavanceerde tools om SaaS-bedrijven te helpen hun affiliate programma’s te beheren en commissies te belonen op basis van abonnementen of terugkerende betalingen.
 9. Daisycon: Daisycon is een Nederlands affiliate netwerk dat adverteerders en affiliates samenbrengt. Het netwerk heeft een breed scala aan adverteerders en biedt diverse promotiemogelijkheden. Daisycon biedt ook geavanceerde tracking- en rapportagetools om het succes van affiliate campagnes te optimaliseren.

Deze affiliate netwerken bieden allemaal verschillende voordelen en hebben hun eigen specifieke kenmerken. Het is raadzaam om elk netwerk grondig te onderzoeken en te evalueren op basis van jouw specifieke behoeften en doelen als adverteerder of affiliate. Zo kun je het netwerk kiezen dat het beste bij jouw vereisten past.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email