Skip to content

14 Beste stijlen van leidinggeven – Wordt de beste Manager

John Visser
stijlen van leidinggeven

Op welke manier geef jij op dit moment leiding aan jouw team? Doe je dit op een dominante manier of liever op een participerende manier? De keuze is voor jou. Als je een manager gaat worden, is het in ieder geval van belang om jouw eigen stijl te creëren. Jouw eigen stijl van leidinggeven gaat uiteindelijk de beste stijl van leidinggeven worden. 

In dit artikel vind je informatie over de 14 beste stijlen van leidinggeven. Deze stijlen hebben stuk voor stuk hun meerwaarde bewezen. Ook is het een feit dat deze 14 stijlen in ons land – maar ook in het buitenland – veelvuldig toegepast worden. Wij laten je in dit artikel dan ook graag kennis maken met de verschillende stijlen. Voor welke van deze 14 stijlen jij dan het beste kunt kiezen? Ook daar vind je in dit artikel een passend antwoord op. Een antwoord waarmee je direct jouw ideale stijl van leidinggeven kunt ontdekken.

  • Het soort project: moet je een team van 120 medewerkers aansturen? Of moet je een team van 2 medewerkers aansturen? En waar gaat het betreffende project precies over? Het maakt namelijk nogal wat uit of dit gaat om de implementatie van een nieuw systeem of om een miljoenenproject voor een belangrijke klant.
  • Jouw persoonlijke voorkeur: als manager moet je zo dicht mogelijk bij jouw eigen waarden blijven staan. Het is daarom ook van belang dat je jouw persoonlijke voorkeuren gaat ontdekken. Daarbij is het goed mogelijk dat je nu nog liever voor managementstijl X kiest, maar over een paar jaar toch liever voor managementstijl Y. Ook jij, als manager/leidinggevende zijnde, maakt een bepaalde ontwikkeling door.
  • De middelen die je tot jouw beschikking hebt: heb je een onbeperkt budget tot jouw beschikking? Of moet je het met bepaalde middelen doen? Ook dit zijn belangrijke vragen waar je voor jezelf goed naar moet kijken. 

Het mag duidelijk zijn: er bestaat geen beste stijl van leidinggeven. Er bestaat wél een stijl van leidinggeven die het beste bij jou en jouw onderneming past. Om uiteindelijk de leiding te kunnen geven, heb je ook nog meerdere softwaresystemen nodig. Eigenlijk zijn de onderstaande systemen onmisbaar voor elke manager:

  • Planning software: dankzij de beste planning software kun je elk project in goede banen leiden. Veel bedrijven gebruiken de software van Teamleader, Exact en of Wrike.
  • CRM software: dankzij de beste CRM software houd je het gewenste overzicht over jouw klanten, werknemers en alle lopende projecten. Veel bedrijven gebruiken als CRM systeem Monday.com, Lime, en of Exact.
  • Projectmanagement software: met de beste projectmanagement software behoud je het overzicht over alle projecten. Daar waar nodig kun je ook nog tijdig bijsturen, met alle dank aan de software. Veel projectmanagers gebruiken de systemen van Monday.com, Exact en of Teamleader om hun projecten zo goed mogelijk te laten verlopen.

Is het mogelijk om leiding te geven zonder deze software systemen? Het is mogelijk, maar het is alles behalve makkelijk te noemen. Als je deze software systemen tot je beschikking hebt, kun je in ieder geval veel kanten op.

Wat voor leidinggevende stijlen zijn er?

Wat voor leidinggevende stijlen zijn er?

Verwacht je op korte termijn een leidinggevende functie te krijgen? Of heb je op dit moment al een leidinggevende functie? In beide gevallen is het advies om op zoek te gaan naar de beste stijl van leidinggeven. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, bestaat er echter geen stijl die voor iedereen geschikt is. 

Door de jaren heen zijn er wel enkele vaste stijlen ontwikkeld. Stijlen die je toe kunt passen, naar eigen wens in kunt richten en na verloop van tijd ook weer kunt vervangen. De 14 onderstaande leidinggevende stijlen zijn op dit moment in ieder geval populair te noemen:

  • Activistisch leiderschap
  • Agile leiderschap
  • Authentiek leiderschap
  • Autocratisch leiderschap
  • Autoritair leiderschap
  • Democratisch leiderschap
  • Dienend leiderschap
  • Laissez-faire leiderschap
  • Ondersteunend leiderschap 
  • Participerend leiderschap
  • Situationeel leiderschap
  • Spiritueel leiderschap
  • Transactioneel leiderschap
  • Transformationeel leiderschap

Voor welke leidinggevende stijl jij het beste kunt kiezen? Wij lichten de verschillende stijlen graag nader toe, inclusief handige tips!

Activistisch leiderschap

Wil jij als leidinggevende graag zichtbaar voor jouw werknemers zijn? Wil jij graag het rolmodel voor hen spelen? En wil je jouw werknemers veel leren? Dan kun je het beste voor het activistisch leiderschap kiezen. Bij deze vorm van leidinggeven accepteer je het maken van fouten, zolang jouw team hier maar van leert. 

Agile leiderschap

Ben je werkzaam in een bedrijf waar de ontwikkelingen zich in hoog tempo opvolgen? Moet je daarom op de beste manier heel snel kunnen reageren? Dan is het agile leiderschap voor jou weggelegd.

Binnen deze stijl van leidinggeven anticipeer je puur op veranderingen. Je volgt hierbij dus geen gericht plan, maar je past je naar gelang van de veranderingen aan. Hierbij is het van cruciaal belang dat je jouw team achter je weet te krijgen. Jullie moeten het samen doen! Zorg daarom alsnog te allen tijde voor een planning, aangezien jouw team zich daaraan op kan trekken. Het is aan jou om vervolgens goed op de veranderingen te reageren.

Authentiek leiderschap

Rust uitstralen, veel vertrouwen uitstralen én vertrouwen aan jouw team geven. Dat is in de basis waar het bij authentiek leiderschap omdraait. Bij deze vorm van leidinggeven moet je iedereen achter je zien te krijgen. Dit doe je niet door egoïstisch of overheersend gedrag te vertonen, maar juist door jouw werknemers te motiveren. Laat hen daarbij ook blijken dat zij alles aankunnen. Mochten zij hulp nodig hebben, kloppen zij – door deze houding – al snel bij je op de deur aan.

Autocratisch leiderschap

Richt jij jouw pijlen graag op jouw organisatie? Vind jij jouw medewerkers daarbij eigenlijk van minder belang? Dan ga je voor het autocratische leiderschap. Bij deze stijl van leidinggeven staan echt alle beslissingen in het teken van de organisatie. Dat je daarmee soms medewerkers pijn doet of in de weg zit, is iets wat je voor lief neemt. Binnen deze vorm van leidinggeven moet je echt een alleenheerser staan; je staat boven de overige mensen.

Autoritair leiderschap

Hecht jij geen waarde aan inbreng van jouw medewerkers? Vind je het vooral belangrijk dat jouw werknemers jouw bevelen opvolgen? Dan pas je het autoritaire leiderschap toe. Bij deze stijl heb jij het voor het zeggen. Het is de bedoeling dat jouw werknemers jouw bevelen opvolgen en achter jou aan lopen. Binnen deze stijl is er eigenlijk geen ruimte voor tegenspraak of discussie. Jij bepaalt. 

Democratisch leiderschap

Motiveren, motiveren en nog eens motiveren. Daarmee ben je bezig als je voor het democratische leiderschap kiest. Bij deze stijl van leidinggeven geef je veel verantwoordelijkheid aan jouw team en vertrouw je op hun kunnen. Mocht het echt de verkeerde kant op dreigen te gaan, moet jij wel beslissingen nemen. Eigenlijk kom je dus vooral in actie als de nood hoog is. Verder leg je de bal vooral bij jouw werknemers; jij houdt je vooral bezig met het motiveren van hen.

Dienend leiderschap

Bij deze vorm van leiderschap zit je eigenlijk tussen jouw medewerkers in. Je laat hen mee praten, je legt verantwoordelijkheid bij hen neer en je vraagt hen om input. Als er beslissingen genomen moeten worden, maak je deze in overleg met jouw team. Uiteindelijk ben jij wel degene die de knopen door moet gaan hakken. Deze beslissingen maak je niet op basis van jouw eigen inzicht, maar vooral op basis van de input van jouw werknemers. Je dient hen eigenlijk en dient daarmee ook de organisatie op de juiste manier.

Laissez-faire leiderschap

De Franse term ‘Laissez-faire’ betekent in het Nederlands ‘laten doen’. Het is daarmee direct duidelijk wat je bij deze stijl van leidinggeven doet: je laat jouw werknemers vrij. Je verwacht dat zij zelf prima aanvulling aan hun taken, hun gedrag en hun werk kunnen geven. Je bent dus eigenlijk op een passieve manier aanwezig en stuurt bij waar nodig. Mocht je deze stijl toe willen passen, moet je een grenzeloos vertrouwen in jouw werknemers hebben. 

Ondersteunend leiderschap

Bij deze vorm van leiderschap zet je jouw medewerkers centraal. Eigenlijk zet je het welzijn van jouw medewerkers centraal, waarbij het opbouwen van een goede relatie cruciaal is. Je moet jouw medewerkers vertrouwen en zij moeten jou blind kunnen vertrouwen. Dit krijg je onder meer voor elkaar door voor plezier te zorgen, door hen te waarderen en door veel waarde te hechten aan een sterke teamgeest. Deze stijl van leidinggeven staat ook te boek als coachend leiderschap.

Participerend leiderschap

Moet je beslissingen nemen? Als je voor participerend leiderschap kiest, betrek je jouw medewerkers bij het maken van deze beslissingen. Je legt hiermee verantwoordelijkheid bij jouw werknemers, waardoor zij zich meer betrokken gaan voelen. Dat zorgt op den duur voor betere resultaten én veel plezier op de werkvloer. Bovendien weet je hiermee ook creativiteit te stimuleren. Mocht je met deze stijl van leiderschap aan de slag gaan, moet je jouw werknemers veel vrijheid geven. Juist als zij vrijheid ervaren, worden zij creatief.

Situationeel leiderschap

Als leidinggevende/manager krijg je voortdurend met andere situaties te maken. Bij deze vorm van leiderschap zorg je ervoor dat je de stijl van leiderschap afstemt op de exacte situatie. In sommige situaties zou je strikt moeten zijn, terwijl je in andere situaties beter de verantwoordelijkheid bij de werknemer kunt leggen. Deze stijl, ook wel flexibel leiderschap genoemd, vraagt het nodige van jou én jouw werknemers. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met vrij veel tijd die je hieraan kwijt bent.

Spiritueel leiderschap

Werken vanuit de essentie. Dat is waar het omdraait bij spiritueel leiderschap. Je laat jouw werknemers bij deze stijl vrij, maar je attendeert hen wel op de essentie. Om dat mogelijk te maken, is het zaak om de kernwaarden duidelijk uit te werken. Ook moet je bij deze vorm van leiderschap open staan voor het leren van nieuwe dingen.

Transactioneel leiderschap

Volgens de Taylor-leer kun je werknemers alleen motiveren door te belonen en te straffen. Dat is precies waar het omdraait bij het transactioneel leiderschap. Doet jouw team het goed? Dan beloon je jouw team. Doet jouw team het niet goed? Dan straf je hen. Deze vorm van leidinggeven kan absoluut goed uitpakken, maar kan ook tegen je gaan werken. Mocht je jouw team straffen, moet je jezelf eigenlijk ook straffen. Jij bent en blijft immers verantwoordelijkheid voor jouw team en de behaalde resultaten.

Transformationeel leiderschap

Tot slot kun je ook voor transformationeel leiderschap kiezen. Hierbij richt je jouw pijlen vooral op motiverende processen. Je daagt jouw werknemers uit om bijvoorbeeld processen te verbeteren. Lukt hen dat? Dan beloon je hen. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw werknemers betrokken blijven en hard blijven werken. Je moet hierbij met de nodige weerstand rekening houden, maar positief blijven doet al een hoop. Zorg daarom altijd voor een positieve houding naar jouw team toe!  

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email