Skip to content

ZZP’er worden – Alle voor- en nadelen naast elkaar

John Visser
zzper worden

Zit je te twijfelen om ZZP’er te worden? Als je hier over zit te twijfelen, is ons advies om niet over één nacht ijs te gaan. Het is immers een hele stap om jouw baan in loondienst op te zeggen en voor jezelf te starten. Tegelijkertijd zijn er ook meerdere redenen waarom het interessant is om als ZZP’er door het leven te gaan.

In dit artikel vind je de belangrijkste voor- en nadelen waar je als ZZP’er mee te maken krijgt. Neem deze voor- en nadelen op je gemakje door en laat de informatie rustig op je inwerken. Slaap er nog enkele nachtjes over en hak vervolgens de knoop door. Mogelijk ben jij binnenkort wel actief als ZZP’er!

Wat zijn de voordelen van een ZZP’er worden?

In de afgelopen jaren hebben meer en meer mensen zich als ZZP’er bij de KvK ingeschreven. In sommige gevallen is dit uit pure noodzaak gedaan, terwijl het in veel gevallen juist gaat om het verwezenlijken van een droom. 

Heb je ook interesse om een ZZP’er te worden? Om de volgende voordelen is het interessant om de stap uiteindelijk te wagen:

  • Je bent volledig baas over jezelf. Je bepaalt zelf welke werkzaamheden je uit gaat voeren, vanaf welke locatie je werkt, hoeveel uur je op een dag werkt, op welke manier je werkt en welke tarieven je hanteert.
  • Je hebt volledig inzicht in je eigen bedrijf. Als ZZP’er moet je alles alleen doen binnen jouw onderneming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voeren van marketing, aan het bijhouden van de boekhouding en aan het onderhouden van het contact met jouw klanten. Dankzij bijvoorbeeld een boekhoudprogramma en CRM-software kun je dit een stuk makkelijker voor jezelf maken. Doordat je dit volledig in eigen beheer hebt, kun je jouw bedrijf op de gewenste manier aansturen.
  • Je leert een hoop. Als je als ondernemer actief bent, kom je opeens voor de nodige uitdagingen te staan. Het is aan jou om deze uitdagingen te overwinnen; hier leer je hoe dan ook onwijs veel van.
  • Je kunt veel geld verdienen. Indien je een goedlopend bedrijf hebt, kun je als ZZP’er het nodige geld verdienen. Over het algemeen verdien je meer dan als je in loondienst zou zijn. Zeker als je bepaalde doelen in het leven nastreeft, kan het daarom interessant zijn om als ZZP’er door het leven te gaan.
  • Je doet dingen die je zelf leuk vindt. Vind je het ook zo vervelend om de meest irritante klusjes voor jouw baas uit te voeren? Als je zelf een ZZP’er bent, kun je de dingen doen die je zelf leuk vindt. Zo kun je bepaalde leuke producten verkopen of kun je bepaalde leuke diensten uitvoeren voor jouw klanten. Doordat je dingen doet die je zelf leuk vindt, ervaar je waarschijnlijk een stuk meer plezier tijdens het werken.
  • Je geniet van meerdere fiscale voordelen. De Belastingdienst en de overheid hebben meerdere aftrekposten voor ZZP’ers in het leven geroepen. Dankzij deze aftrekposten geniet je – met name tijdens de eerste jaren van jouw ondernemerschap – van meerdere fiscale voordelen. Je betaalt verhoudingsgewijs minder belasting, waardoor je netto-inkomen nog hoger komt te liggen.
voor- en nadelen zzp

Wat zijn de nadelen van een ZZP’er te worden?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, brengt het ondernemerschap meerdere voordelen met zich mee. Tegelijkertijd moet je ook rekening houden met enkele nadelen; de belangrijkste nadelen van een ZZP’er te worden hebben wij hieronder op een rijtje gezet.

  • Je hebt doorlopend met onzekerheid te maken. Als ZZP’er kom je elke dag weer voor de nodige onzekerheid te staan. Heb je de volgende maand nog wel opdrachten in de pijplijn zitten? Betalen jouw klanten wel op tijd? Zijn de klanten wel tevreden over jouw werk? En kun je komende maand(en) nog wel jouw rekeningen betalen? Dergelijke vragen doemen regelmatig op in het leven van een ondernemer.
  • Je moet alles zelf doen. Een belangrijk voordeel binnen het ondernemerschap is dat je zelf de richting van jouw onderneming bepaald. Tegelijkertijd betekent dit ook dat je veel zelf moet doen; van de marketing tot aan de administratie. Met de juiste software systemen kun je dit gelukkig makkelijk(er) maken, maar je moet hier wel veel tijd aan besteden. Tijd die dus boven op de tijd komt die je aan jouw klanten besteedt.
  • Je moet zelf je pensioen opbouwen. Als je in loondienst bent, bouw je voortdurend pensioen op. Dat is echter níet het geval als je als ZZP’er actief bent. In dat geval ben je volledig zelf verantwoordelijk voor de opbouw van jouw pensioen. Indien je dit niet voor elkaar weet te krijgen, moet je het tijdens jouw pensioen met alleen de AOW doen.
  • Dunne grens tussen werk en privé. Tot slot moet je ook nog rekening houden met de balans tussen werk en privé. Zeker als je het als ZZP’er druk hebt, ben je geneigd om ook in de avonduren en in de weekenden nog te werken. Dit is niet alleen een aanslag op jouw vrije tijd, maar mogelijk ook op jouw gezondheid. Relatief veel ZZP’ers hebben in ieder geval last van stress – of mogelijk zelfs van een burn-out.

Wat vind jij van de genoemde voor- en nadelen? Zet alle voor- en nadelen voor jezelf op een rijtje en hak de knoop vervolgens door!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email