Skip to content

Management Accounting – Wat is dat? Alle 4 Principes

John Visser
Management Accounting

Technologische ontwikkelingen, een hectische maatschappij en een kritische consument. Het zijn allemaal facetten waar je als manager zijnde hedendaags rekening mee moet houden. De huidige tijd kan absoluut als ‘uitdagend’ beschreven worden, waardoor het nodige van jou verwacht wordt. Hoe kun je dit nou allemaal in goede banen leiden?

Je kunt hiervoor gebruik maken van Management Accounting. Deze managementvorm wordt door veel managers van grote bedrijven gebruikt, waardoor deze managers de beste keuzes kunnen maken. Zoals je je wellicht voor kunt stellen, is juist bij grote bedrijven de impact van een genomen beslissing groot. Mede daarom is het van belang dat een manager bij een dergelijk bedrijf de juiste beslissingen weet te nemen.

In dit artikel vind je alle relevante informatie omtrent Management Accounting. We bespreken in het kort wat deze managementvorm is én we bespreken de vier basisprincipes van deze managementvorm. Deze gehele managementvorm is namelijk opgehangen aan deze vier basisprincipes. 

Wat is Management Accounting?

Management Accounting is een compleet geheel van verschillende activiteiten. Zo is het bij Management Accounting van belang om de juiste informatie te verzamelen, deze informatie op de juiste manier te ordenen, te verwerken én te analyseren.

Door dit complexe proces van A tot Z te doorlopen, ben je uiteindelijk in staat om de juiste keuzes te maken. Deze keuzes maak je niet op basis van jouw onderbuikgevoel, maar puur op alle data die je verzameld, geordend, verwerkt en geanalyseerd hebt.

De wereld van Management Accounting is vrij breed en divers te noemen. Onder meer de volgende onderwerpen vallen in ieder geval onder deze noemer: 

  • Financiële opbrengsten
  • Kosten-baten
  • Efficiëntie Beoordeling
  • Kostprijsinformatie
  • Voorraadwaardering
  • Risico’s (risicomanagement)
  • Strategische planning
    • Zowel op de korte- als op de lange termijn

Hoe werkt Management Accounting?

Management Accounting is zonder twijfel één van de meest complexe managementvormen. Dit komt enerzijds door de variatie, maar anderzijds ook door het belang van deze vorm. Als je niet op de juiste manier met Management Accounting aan de slag gaat, kun je ook geen gegronde beslissingen nemen.

Graag leggen wij Management Accounting nader aan je uit. Daarvoor richten wij ons op de vier basisprincipes van deze managementvorm:

1. Communicatie die zorgt voor inzichten met impact
2. Informatie is relevant
3. Analyse van impact op waarde
4. Vertrouwen door goed management schap

Communicatie die zorgt voor inzichten met impact

Binnen elke onderneming zou communicatie centraal moeten staan. Als communicatie de hoofdrol speelt, kom je namelijk sneller tot de identificatie van problemen. Vervolgens kun je deze problemen gaan analyseren en interne veranderingen doorvoeren. Hiermee weet je jouw klanten tevreden te houden, maar ook de interne strategie. Bovendien geef je hiermee perfect vorm aan jouw strategie. 

Informatie is relevant

Hoe kun je nou als manager zijnde de beste strategie gaan bepalen? Dat kun je alleen maar op basis van informatie doen. Je moet jouw emoties volledig uit zien te schakelen en je puur te richten op informatie. Betrek daarbij ook alle mogelijke vormen van informatie: externe informatie, financiële informatie, pre-financiële informatie en interne informatie.

Analyse van impact op waarde

Voordat je definitief een beslissing gaat nemen, is het zaak om verschillende scenario’s uit te werken. Binnen Management Accounting is het dan ook van belang om verschillende scenario’s te stimuleren, waardoor je nooit voor onverwachte zaken komt te staan. Bovendien verschaf je jezelf hiermee alle informatie om de juiste beslissing te gaan nemen.

Vertrouwen door goed management schap

Als manager moet je waardering uitspreken richting jouw medewerkers. Daarmee weet je hen tevreden te stellen én gemotiveerd te houden. Onthoud daarbij altijd dat jouw onderneming niet zonder de medewerkers kan. Vertroetel hen daarom binnen de mogelijke kaders en straalt veel vertrouwen naar hen uit. Daarmee weet je op de langere termijn vertrouwen bij jouw medewerkers te behouden, waardoor zelfs lastige keuzes jou niet in een vervelende situatie gaan brengen.

Hoe kun je met Management Accounting aan de slag gaan?

Op de lange termijn is Management Accounting onmisbaar binnen elke onderneming. Wil jij óók de beste beslissingen gaan nemen? Dan hoef je eigenlijk nog maar één ding te doen: het beste projectmanagement systeem uit te kiezen.

Dankzij de projectmanagement software weet je namelijk deze gehele managementvorm in goede banen te leiden. Je weet het overzicht te behouden, je weet alle informatie te vergaren en je weet deze informatie te analyseren. Met de beste projectmanagement software wordt dit complexe proces een stuk overzichtelijker en toegankelijker!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email