Skip to content

Operationeel Manager – Wat is dat? Salaris | Taken | Tips

John Visser
Operationeel Manager

Financieel manager, projectmanager, marketing manager, IT-manager, projectmanager, logistiek manager, technisch manager en Operationeel manager. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van verschillende soorten managers die in hedendaagse bedrijven nodig zijn.

Zijn alle managers even hard nodig in elk bedrijf? Nee, zeker niet. Het hangt van bedrijf tot bedrijf af aan welk soort managers behoefte is. Feit is dat in heel veel bedrijven wél voor een operationeel manager gekozen wordt. Waarom? Dat ga je in dit artikel lezen. Daarnaast bespreken we ook wat de taken van een operationeel manager zijn, wat een operationeel manager verdient en hoe je zelf een operationeel manager kunt worden.

Wat is een operationeel manager?

Een operationeel manager is een manager die zich bezighoudt met een succesvol verloop van operaties. Wat we in dit geval met operaties bedoelen? Dat is het gedeelte van de productie dat ervoor zorgt dat er waarde toegevoegd wordt.

Stel nou dat een bedrijf een rvs-mal vervaardigd. De operationeel manager is in dat geval verantwoordelijk voor de vervaardiging van deze mal. De manager moet ervoor zorgen dat de medewerkers de beschikking over de juiste apparaten hebben en dat de gestelde doelen behaald worden.

Een operationeel manager is echt een belangrijke spin in het web in elk bedrijf. Zonder operationeel manager is de kans groot dat zaken door elkaar heen gaan lopen, dat doelstellingen niet behaald worden of dat de gewenste kwaliteit niet gehaald wordt. Om succesvol als operationeel manager door het leven te kunnen gaan, is een goede band met de medewerkers onwijs belangrijk. De operationeel manager moet hen op de juiste manier aan het werk zetten, maar moet ook onder meer een luisterend oor voor hen zijn.

Wat zijn de taken van een operationeel manager?

Wat zijn de taken van een operationeel manager?

Heeft elk bedrijf een operationeel manager nodig? Nee, zeker niet. Feit is echter dat in heel veel bedrijven wel voor een operationeel manager gekozen wordt. Een operationeel manager voert de nodige taken uit én draagt ook behoorlijk veel verantwoordelijkheid. Welke taken precies in het pakket van een operationeel manager thuishoren, vind je in onderstaande lijst:

  • Aansturen van de bedrijfsvoering; een operationeel manager moet zorgdragen voor de werkzaamheden die op de bedrijfsvloer uitgevoerd worden. Het gaat hierbij wél om zogeheten operaties (zie hierboven).
  • Opstellen van plannen: een operationeel manager is ook verantwoordelijk voor het opstellen van plannen. Deze plannen moeten bij voorkeur SMART geformuleerd zijn.
  • Aansturen van het team: de operationeel manager stuurt ook het team aan, zodat uiteindelijk de gewenste doelstellingen behaald gaan worden.
  • Rapporteren aan de directe: een operationeel manager rapporteert ook aan de directie of bijvoorbeeld alleen aan de algemeen directeur.
  • Optimaliseren van bijvoorbeeld supply chain, logistiek en planning: het is van belang dat een operationeel manager de pijlen ook op de lange termijn gericht heeft. Alleen op die manier is het mogelijk om processen te optimaliseren.
  • Bewaken van de kwaliteit: ook moet een operationeel manager continu de kwaliteit bewaken. Dit heeft betrekking op de kwaliteit van het product, maar ook op de kwaliteit van de werknemers. 

Het mag duidelijk zijn: een operationeel manager voert de nodige taken uit. Zoals je aan bovenstaande lijst kunt zien, draagt een operationeel manager hierdoor ook de nodige verantwoordelijkheid. Of een operationeel manager daar ook voor beloond wordt? Dat vertellen we graag hieronder.

Wat verdient een operationeel manager?

Onderzoek heeft uitgewezen dat het gemiddelde brutosalaris van een operationeel manager 4.135 euro per maand is. Dit bedrag is gebaseerd op een fulltime werkweek van 40 uur. Opvallend is wel dat de salarissen van operationeel managers behoorlijk variëren.

Zo zijn er sommige operationeel managers die het met ongeveer 3.500 euro bruto per maand moeten doen. Er zijn echter ook operationeel managers die ruim 4.700 euro bruto per maand verdienen. Waar dit verschil vandaan komt? Dat ontstaat onder meer door de manier waarop een manager onderhandeld, door de ervaring die een manager heeft en door eventuele diploma’s waar een manager over beschikt.

Over het algemeen is met name de ervaring heel belangrijk. Als operationeel manager moet je niet alleen de productie optimaliseren, maar ook de manier waarop het team werkt. Om dat te kunnen optimaliseren, is het echt wenselijk dat een operationeel manager over veel kennis en ervaring beschikt. Dit is dan ook iets waar veel bedrijven naar kijken bij het aannemen van een operationeel manager.

Hoe word je een operationeel manager?

Spreekt het verhaal van een operationeel manager jou wel aan? Heb je interesse om zelf ook een operationeel manager te worden? Dan is het goed om te weten dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Wat we hiermee bedoelen? Nou, dat je op meerdere manieren operationeel manager kunt worden. Enkele van de mogelijkheden bespreken we hieronder, in de vorm van een stappenplan.

Mogelijkheid 1: een opleiding volgen

In Nederland moet je op jonge leeftijd al een keuze maken wat betreft de opleiding die je gaat volgen. Als je op jonge leeftijd al weet dat je operationeel manager wilt worden, kun je direct met een bijpassende opleiding starten.

Stap 1: volg de opleiding en rond deze af

Allereerst is het zaak dat je jouw opleiding gaat volgen en deze met succes afrondt. Dat doe je onder meer door hard te studeren, door stage te lopen en door zelf initiatief te nemen. Probeer dit jezelf op een jonge leeftijd aan te leren, aangezien een operationeel manager te allen tijde initiatief moet nemen.

Stap 2: volg een extra minor

Nadat je jouw studie afgerond hebt, kun je ook nog een minor gaan volgen. Tijdens deze minor kun je je nog meer specialiseren in de vakgebieden van een operationeel manager.

Stap 3: start met een ‘normale’ baan

Voordat je operationeel manager kunt worden, is het wel zaak om ervaring op de werkvloer op te doen. Dit doe je bijvoorbeeld door eerst te starten met een normale baan. Je werkt dan bijvoorbeeld mee aan de productie of je voert administratieve taken uit. Tijdens deze baan krijg je een goed kijkje in de keuken. Bij voorkeur doe je dit op deze manier bij meerdere bedrijven.

Stap 4: doe ervaring op

Kun je zomaar operationeel manager worden? Nee, het is echt wenselijk dat je ervaring op gaat doen. Wissel daarom af en toe van baan, blijf je specialiseren en blijf ook speciale trainingen/cursussen volgen.

Stap 5: maak de stap!

Zie je een interessante vacature voorbijkomen? En heb je het idee dat je er klaar voor bent? Dan kun je gaan solliciteren; mogelijk krijg jij de baan van operationeel manager! 

Mogelijkheid 2: jezelf opwerken

Heb je een opleiding gevolgd en ben je vervolgens in het bedrijfsleven gerold? Ook dan is het mogelijk om jezelf op te werken naar de positie van een operationeel manager. Hoe je dat doet, lees je in onderstaand stappenplan.

Stap 1: doe je werk goed

Alles valt of staat met het goed doen van je werk. Ongeacht wat je baan op dit moment is, is het zaak om jouw werk goed te doen. Daarmee val je op bij de mensen die hoger in de hiërarchie staan, waardoor je sneller promotie kunt maken.

Stap 2: maak promotie

De weg naar de top bestaat altijd uit tussenstapjes. Probeer daarom meerdere keren promotie te maken, waarbij het volgen van extra cursussen/trainingen ook aan te raden is. Daarmee laat je jouw goede wil zien én kun je jezelf ook verder specialiseren. 

Stap 3: maak de stap!

Heb je veel banen gehad binnen jouw huidige bedrijf? Heb je jezelf gaandeweg op weten te werken? Dan heb je nu dé mogelijkheid om te solliciteren op de functie van operationeel manager. Aangezien je de onderneming van binnen en buiten kent, heb je sowieso een streepje voor.

Stap 4: aan de slag

Heb je de baan van operationeel manager gekregen? Van harte gefeliciteerd! Het is nu zaak om op de juiste manier te starten. Dat doe je door je te verdiepen in jouw team, door de beste projectmanagement software uit te kiezen en door jouw pijlen op de korte- én lange termijn te richten.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email