Skip to content

Persoonlijk leiderschap – Wat is dat? Stappenplan 2023

John Visser
Persoonlijk leiderschap

Wat zijn jouw doelen in het leven? Ben je bijvoorbeeld op het werkvlak behoorlijk ambitieus? Dan is het – volgens veel experts – zaak om jouw pijlen te richten op persoonlijk leiderschap. Als je de leiding over jezelf en jouw keuzes hebt, kun je de gewenste stappen in jouw leven gaan maken.

Met name in de laatste jaren is de term ‘persoonlijk leiderschap’ steeds populairder geworden. Dit komt enerzijds doordat meer en meer mensen zich met hun persoonlijke ontwikkeling bezig houden. Anderzijds zijn er ook meerdere opleidingen en trainingen waarmee je aan jouw persoonlijk leiderschap kunt werken.

In dit informatieve artikel vertellen wij je graag meer over persoonlijk leiderschap. Zo bespreken we wat dit precies is, geven we je hier een voorbeeld van, bespreken we wat het belang van persoonlijk leiderschap is én schotelen we je een handig stappenplan voor. Met behulp van dit stappenplan kun je aan jouw persoonlijk leiderschap werken.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap is de vaardigheid die je hebt om jezelf te leiden, om de juiste keuzes te maken én om bewust met jezelf bezig te zijn. Je stelt jezelf hierbij centraal, waarbij je ook bewust een richting in je leven uitkiest. Dit is niet alleen op de werkvloer van groot belang, maar ook in jouw dagelijkse leven. 

Bij persoonlijk leiderschap komen jouw talenten en kwaliteiten ook om de hoek kijken. Bij deze vaardigheid is het namelijk van belang dat je jouw talenten en kwaliteiten optimaal gaat benutten. Hóe je dat precies gaat doen, is volledig aan jezelf. Door persoonlijk leiderschap te ontwikkelen, kun je in ieder geval jouw talenten en kwaliteiten beter en beter benutten.

Voorbeeld persoonlijk leiderschap

Je hebt hierboven al kunnen lezen wat persoonlijk leiderschap precies inhoudt. Wij kunnen het ons echter goed voorstellen dat je ook op zoek naar een voorbeeld van persoonlijk leiderschap bent. Nou, wij hebben twee voorbeelden voor je op een rijtje gezet:

  • Om feedback vragen aan jouw leidinggevende. Heb je recentelijk een bepaald project afgerond? Als je persoonlijk leiderschap wilt ontwikkelen, is dit het juiste moment om feedback aan jouw leidinggevende te vragen. Door juist op dit moment om feedback te vragen, kun je jouw eigen gedrag reflecteren. Mocht je specifieke feedback krijgen, kun je dit ook meenemen voor jouw toekomstige projecten.
  • Omgaan met een kritische klant. Heb je vanuit een klant veel kritiek ontvangen? Dan heb je twee mogelijkheden: iets met deze kritiek doen of jouw kont in het krib gooien. Je bent mogelijk geneigd om direct jouw kont in het krib te gooien, maar als je persoonlijk leiderschap ontwikkeld hebt, ga je juist iets met deze kritiek doen. 

Met andere woorden: bij persoonlijk leiderschap pas je jouw gedrag aan. Je doet dit gericht, omdat je aan jezelf wilt werken. Daarbij ben je in staat om op een diep niveau naar jezelf te kijken, waardoor je daadwerkelijk veranderingen in bijvoorbeeld jouw gedrag door kunt voeren. Dát is echt een goed voorbeeld van persoonlijk leiderschap.

Waarom persoonlijk leiderschap?

Waarom persoonlijk leiderschap?

Is het nou echt interessant om jouw persoonlijk leiderschap te ontwikkelen? Ja, we kunnen gerust stellen dat dit écht interessant is. Als je jouw persoonlijk leiderschap gaat ontwikkelen, kun je van de volgende gevolgen genieten:

  • Je ontwikkelt een specifieke visie. Dit is bijvoorbeeld de visie op jouw rol binnen de organisatie.
  • Je kunt effectiever handelen. Je hebt jezelf volledig in de hand en kunt daardoor effectief en snel handelen.
  • Je ervaart altijd optimale controle. Ook dit is te danken aan het feit dat je jezelf volledig in handen hebt. Ook in stressvolle situaties raak je hierdoor nooit de controle kwijt.
  • Je brengt jouw gedragspatronen in beeld. Als je persoonlijk leiderschap ontwikkelt, krijg je meer en meer inzicht in jouw gedragspatronen. Naarmate je dat inzicht ontwikkelt, kun je jouw gedragspatronen ook aan gaan passen.
  • Je maakt makkelijker keuzes. Vind je het lastig om de knoop door te hakken? Als je persoonlijk leiderschap ontwikkelt, gaat dit je een stuk makkelijker af. Zowel op privé gebied als op het zakelijke vlak.
  • Je neemt afstand van bepaalde overtuigingen. Ongemerkt heeft iedereen last van belemmerende overtuigingen. Door persoonlijk leiderschap te ontwikkelen, kun je deze overtuigingen snel loslaten.
  • Je bent volledig in balans. Zowel fysiek als mentaal ben je volledig in balans, met alle dank aan jouw persoonlijk leiderschap.

Het mag duidelijk zijn: persoonlijk leiderschap is eigenlijk geweldig. Je hebt jezelf volledig onder controle en je kunt de juiste keuzes maken. Daar ga je in jouw leven echt heel veel mee komen.

Leiderschap opleiding of zelfontwikkeling?

Wil jij iets aan jouw persoonlijk leiderschap gaan doen? Dan heb je daar tegenwoordig meerdere mogelijkheden voor. Via de grote aanbieders kun je namelijk uit meerdere opleidingen kiezen. Deze opleidingen hebben allemaal betrekking op één onderwerp: het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap.

Nadeel hiervan is dat je niet in de praktijk met persoonlijk leiderschap bezig bent. Je leert vooral de regels en belangrijke zaken, maar je past dit niet direct in de praktijk toe. Dat is wél het geval als je op zelfstandige basis met persoonlijk leiderschap aan de slag gaat. Dan ben je volledig op jezelf aangewezen; de ervaring leert dat dit ongekend goed werkt.

Wil je graag zelf met jouw persoonlijk leiderschap aan de slag gaan? Dan raden wij je aan om onderstaand stappenplan te volgen. Met dit stappenplan kun je op een effectieve, snelle en aangename manier met persoonlijk leiderschap aan de slag te gaan.

5 stappen om de beste versie van jezelf te worden

De beste versie van jezelf worden; het is nú mogelijk. Volg onderstaande stappen op en verras jezelf. Je kunt namelijk méér dan je op voorhand wellicht zou denken!

Stap 1: vergroot je zelfkennis

Allereerst is het zaak om jouw zelfkennis te vergroten. Je moet inzicht in je eigen gedrag gaan krijgen, je moet inzicht in jouw eigen geschiedenis krijgen en je moet inzicht in jouw normen en waarden krijgen.

Hoe je dit kunt doen? Gewoonweg door kritisch naar jezelf te kijken. Dit is niet altijd even makkelijk, maar het levert op termijn wel het gewenste effect op. Durf daarom echt kritisch te zijn.

Stap 2: bepaal waar je naartoe wilt

Vervolgens is het zaak om de koers te bepalen. Waar wil je precies naar toe? En binnen welke termijn wil je dit behalen? Om dit concreet voor jezelf op papier te zetten, is het interessant om gebruik te maken van projectmanagement software.

Je kunt jouw koers eigenlijk als een project zien. Een project dat je in verschillende deelprojecten onder kunt verdelen. Door met de projectmanagement software deze deelprojecten één voor één af te werken, behaal je de gewenste koers.

Stap 3: neem de regie

Het is nu zaak om de regie over jouw leven te nemen. Als je persoonlijk leiderschap wilt ontwikkelen, moet je de baas over jezelf zijn. Neem de regie over jezelf, neem initiatief en kom direct in actie. Stilstand is achteruitgang.

Stap 4: stel randvoorwaarden op

Als je bepaalde doelen wilt behalen, ben je hiervoor afhankelijk van externe factoren. Het is dan ook zaak om deze randvoorwaarden op te stellen, zodat je hier voor jezelf alvast goed rekening mee kunt houden. Hierbij kun je jezelf onder meer de vraag stellen ‘wat wil en kan ik op korte termijn veranderen?’.

Stap 5: kom in actie

Zo, het is nu de hoogste tijd om in actie te komen. Van stilzitten heeft nog nooit iemand persoonlijk leiderschap kunnen ontwikkelen. Kom dus direct in actie, steek de handen uit de mouwen en ontwikkel jouw persoonlijk leiderschap.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email