Het managen van mensen en van projecten; het is voor veel projectmanagers een flinke uitdaging. Bij het managen van mensen heb je bijvoorbeeld met weerstand te maken, maar ook met het gevoel van de mensen zelf. Mede daarom is het van belang om veranderingen op de juiste manier door te voeren, om nieuwe projecten op de juiste manier op te starten én om de projecten in goede banen te leiden.
Maar, hoe doe je dat nou? Dat doe je onder meer door Stakeholder Management op de juiste wijze toe te passen. In dit artikel laten we jou graag kennis maken met deze vorm van management. Daarbij voorzien we je niet alleen van droge stof, maar geven we ook concrete voorbeelden en handige tips. Deze tips hebben onder meer betrekking op de softwaresystemen die je kunt gebruiken voor Stakeholder Management.
In de afgelopen jaren zijn de ontwikkelingen onwijs hard gegaan. Mede door die ontwikkelingen heb je tegenwoordig de keus uit onwijs veel verschillende softwaresystemen. Wij laten je dan ook graag kennis maken met de beste softwaresystemen voor Stakeholder Management én we verwijzen je graag naar onze vergelijker.
Pagina-inhoud
ToggleWat is Stakeholder Management precies?
Als we het over Stakeholder Management hebben, hebben we het over een vrij breed begrip. Het is namelijk een feit dat de definitie van deze vorm van management alles behalve specifiek te noemen is: “Stakeholder Management is het in goede banen leiden van de verwachtingen en belangen van de belanghebbenden en betrokken binnen een bedrijf of bij een project”.
Het is dus allereerst goed om te weten dat Stakeholder Management gaat om zowel verwachtingen en belangen. Deze verwachtingen en belangen moeten continue in goede banen geleid worden, zodat elke stakeholder (belanghebbende) uiteindelijk zeer tevreden blijft. Deze tevredenheid leidt uiteindelijk tot succesvolle projecten, de gewenste continuïteit van een bedrijf en een hogere omzet/winst.
Bovendien is het bij deze vorm van management opvallend dat Stakeholder Management veelzijdig ingezet kan worden. Enerzijds ben je bezig om een volledig project in goede banen te leiden, terwijl je anderzijds ook voor een compleet bedrijf met Stakeholder Management aan de slag kunt gaan. Dat is bijvoorbeeld het geval als er een reorganisatie aan zit te komen, als twee bedrijven gaan fuseren of als je met jouw onderneming nieuwe diensten/producten aan wilt gaan bieden.
Moraal van het verhaal; bij elk project en binnen elke onderneming komt Stakeholder Management eigenlijk perfect van pas. Met deze vorm van management ben je in staat om alle belanghebbenden tevreden te stellen én tevreden te houden. Wie deze belanghebbenden precies zijn? Dat is eigenlijk volledig afhankelijk van jouw onderneming en van het betreffende project.
Bij de meeste projecten heb je te maken met zowel interne- als met externe partijen. Je moet bijvoorbeeld tussen meerdere interne afdelingen schakelen, terwijl je ook met externe leveranciers en partners te maken hebt. Uiteraard heb je ook nog met de wensen van de klant te maken; al deze belanghebbenden moet je uiteindelijk tevreden gaan stellen en tevreden houden. Hoe je dat kunt doen? Dat doe je dus door Stakeholder Management toe te passen in combinatie met de juiste software!
Enkele voorbeelden van Stakeholder Management
Om deze vorm van management verder duidelijk te maken, hebben wij twee typerende voorbeelden voor jou op een rijtje gezet:
Voorbeeld 1: Je bent de projectleider binnen een bouwbedrijf en je bent bezig met de bouw van een nieuwe woning. Voor deze bouw is jouw bouwbedrijf verantwoordelijk voor al het metselwerk aan zowel de binnen- als aan de buitenkant. Je hebt bij een dergelijk bouwproject te maken met verschillende belanghebbenden: de opdrachtgever van de bouw, andere bouwbedrijven die ingeschakeld zijn, jouw eigen medewerkers en de lokale overheid i.v.m. de wetgeving. Om dit project tot een goed einde te kunnen brengen, is het zaak dat je alle belanghebbenden tevreden weet te stellen. Dat doe je dus door Stakeholder Management toe te passen.
Voorbeeld 2: Je bent de baas van een grote onderneming en je wilt een nieuwe vestiging in een ander land gaan openen. Bij het tot stand brengen van die vestiging heb je met onwijs veel belanghebbenden te maken: de lokale overheid, de toekomstige medewerkers van de vestiging, de bouwbedrijven die de vestiging voor jou bouwen en eventueel ook nog actiegroepen. Ook hierbij kan je weer perfect Stakeholder Management toepassen, aangezien je al deze belanghebbenden tevreden moet gaan stellen. Als je dat voor elkaar krijgt, ben je in staat om het volledige project op de gewenste manier af te ronden.
Deze twee voorbeelden laten duidelijk zien dat Stakeholder Management een flinke uitdaging is. Je hebt namelijk te maken met veel verschillende belangen én met veel verschillende partijen. Om dit allemaal in goede banen te leiden, is het zaak om de juiste software te gaan gebruiken.
Waarmee kan je het beste managen met stakeholders?
Ben jij regelmatig bezig met Stakeholder Management? Heb je het idee dat je nog niet het onderste uit de kan weet te halen? Of heb je wellicht regelmatig te maken met belanghebbenden die niet al te tevreden zijn/ Dan is het zaak om veranderingen door te gaan voeren; je laat namelijk een hoop liggen op dit moment.
Als je op de beste wijze met Stakeholder Management aan de slag wilt gaan, is het absoluut aan te raden om met een projectmanagement systeem aan de slag te gaan. Dankzij dit systeem kan je elk project in goede banen leiden én alle belanghebbenden tevreden stellen. Je houdt namelijk continue het juiste overzicht over de projecten en je kunt tijdig bijsturen.
Hoe vind je het juiste projectmanagement systeem?
Wil je graag met een projectmanagement systeem aan de slag gaan? Dan ben je op onze website aan het juiste adres. Je kunt namelijk bovenstaande vergelijker gaan gebruiken voor het vinden van het beste projectmanagement systeem. Volg daarvoor onderstaand stappenplan op en vind heel snel het beste projectmanagement systeem voor jouw onderneming én voor jouw stakeholders:
- Filter op jouw bedrijfsvorm (ZZP/MKB/Vereniging etc), branche en functie.
- Maak jouw persoonlijke top 3 op basis van functies, bedrag en reviews.
- Vergelijk en kies welk programma voldoet aan jouw wensen en bedrag.
- Klik op “Ga naar website” om vervolgens het programma gratis uit te proberen.
- Probeer het projectmanagement systeem uit en bekijk of het je bevalt.
- Bevalt het systeem niet? Dan kan je altijd hier opnieuw vergelijken.