Skip to content

Strategisch Management – Hoe doe je dat? Creëer de beste

John Visser
Strategisch Management

De gemiddelde werkdag van een manager bestaat altijd uit meerdere uitdagingen. Je moet jouw werknemers tevreden zien te stellen, je moet jouw bedrijfsprocessen zien te optimaliseren en je moet ook de juiste strategieën zien te bepalen. Op basis van de gekozen strategieën kan je immers leiding en sturing aan jouw onderneming gaan geven.

Vaart jouw onderneming een onbekende kant op? Dan heb je blijkbaar niet voor de juiste strategie gekozen. Het is overigens ook mogelijk dat je – door de drukte – nog nooit een volledige strategie uitgewerkt hebt. Wij kunnen je eigenlijk maar één ding adviseren: werk zo snel mogelijk een compleet nieuwe strategie uit.

Een strategie vormt namelijk de rode draad van elke onderneming. Jouw werknemers weten exact welke kant je met het bedrijf op wilt, waardoor zij ook exact weten welke doelen behaald moeten gaan worden. Maar, hoe kan je dat nou voor elkaar krijgen? Hoe kan je een strategie ontwikkelen? En hoe kan je deze strategie vervolgens in jouw onderneming gaan implementeren? Het antwoord op deze vragen is simpel: door gebruik te maken van Strategisch Management.

In dit artikel laten we jou graag kennis maken met Strategisch Management. We bespreken wat deze vorm van management precies inhoudt, wat de voordelen hiervan zijn, hoe je Strategisch management toe kunt passen en welke software je hier het beste voor kunt gebruiken. Wij kunnen je alvast één ding verklappen: met de juiste project management software ben je in staat om jouw onderneming naar een (nog) hoger niveau te tillen!

Wat is Strategisch Management precies?

Bij Strategisch Management draait eigenlijk alles om de volgende vraag: Hoe kan je met jouw onderneming de lange termijn doelen realiseren? Om die doelen te kunnen realiseren, moet je eerst de strategie bepalen. Op basis van de bepaling van de strategie kan je de strategie vervolgens in de gehele onderneming gaan implementeren.

Bij Strategisch Management heb je dus zowel met bepalen als met implementeren te maken. Je bepaalt in eerste instantie de strategie, waarbij je rekening houdt met de lange- en korte termijn doelen. Over het algemeen loopt de tijdspanne van Strategisch Management van zo’n 1 tot 3 jaar. Indien je Strategisch Management voor de lange termijn toe wilt passen, loopt de tijdspanne van 3 tot 5 jaar.

Nadat de strategie bepaald is, is het zaak om alles in het werk te stellen om die strategie op te gaan volgen. Dat doe je door nieuwe processen te implementeren, door de nieuwe doelen duidelijk kenbaar te maken en door alles in het teken van die doelen te stellen. Je kunt daar het beste een speciale Strategic Manager voor aanstellen.

Een Strategic Manager is bezig om de nieuwe manier van werken te bewaken. Hij/zij kan tijdig bijsturen, kan processen aanpassen en kan gesprekken met werknemers aangaan. Voor het behalen van de nieuwe doelen is het immers zaak dat jouw werknemers precies begrijpen wáárom het behalen van die doelen zo belangrijk is.

Hoe kan je Strategisch Management toepassen?

Hoe kan je Strategisch Management toepassen?

Met dank aan Strategisch Management kan je de gewenste doelen gaan behalen. Voordat het zo ver is, moet je wel eerst een strategie gaan bepalen. Het bepalen van de strategie is geen gemakkelijke klus, aangezien je met meerdere factoren rekening moet houden. Wij raden je aan om bij het bepalen van de strategie in ieder geval de volgende facetten te benoemen:

• De missie van jouw onderneming
• De visie van jouw onderneming
• De doelstellingen van jouw onderneming
• Het strategische plan om deze doelstellingen te gaan behalen

Deze vier componenten tezamen vormen eigenlijk de strategie van jouw onderneming. Heb je de strategie bepaald? Dan heb je de eerste stap binnen Strategisch Management afgerond. Het is nu zaak om deze nieuwe strategie te gaan implementeren.

Het implementeren van deze nieuwe strategie kan mogelijk tot weerstand gaan leiden. Je moet mogelijk afscheid van werknemers gaan nemen, je moet mogelijk bestaande processen aan gaan passen en je moet mogelijk afdelingen anders in gaan delen. Een Strategic Manager is in staat om dit op de juiste manier aan te pakken en vervolgens ook alle processen te bewaken.

Bij het implementeren van de nieuwe strategie is het immers van belang dat alle neuzen dezelfde kant op staan. De medewerkers moeten bijvoorbeeld begrijpen waarom de nieuwe strategie van cruciaal belang is. Ben dus altijd transparant, ben altijd eerlijk tegen jouw werknemers en geef het belang van de nieuwe strategie duidelijk aan.

Vervolgens kan je deze strategie stapsgewijs gaan implementeren. Ook daarbij komt een Strategic Manager perfect van pas; hij/zij is in staat om de nieuwe strategie van A tot Z te gaan implementeren.

Strategie bepalen; stel jezelf de volgende vragen

Vind je het lastig om een strategie te bepalen? Wij zouden je graag een voorbeeld willen laten zien, maar dat biedt eigenlijk geen meerwaarde. Per bedrijf is de strategie namelijk compleet verschillend. Wél willen we je aanraden om jezelf onderstaande vragen te stellen:

  • Hoe kunnen wij de gewenste resultaten gaan bereiken?
  • Op welke manieren is het mogelijk om onze doelen te gaan realiseren?
  • Welke maatregelen/aanpassingen moeten wij daarvoor doorvoeren?
  • Op welke manier kunnen wij deze maatregelen uitdragen?
  • Hoe kunnen wij – tijdens dit proces – continue leren en bijsturen?
  • Met welk project management methodiek ga je je strategie behalen en onderhouden?

Als je antwoorden op deze vragen weet te geven, ben je al een flinke stap verder. Je kunt op basis van deze antwoorden vervolgens het doel, de middelen en de processen gaan bepalen. Daarmee heb je eigenlijk al direct de volledige strategie voor jouw onderneming bepaald!

Hoe kan je het beste een strategie opzetten voor meerdere projecten?

Heb je binnen jouw onderneming te maken met meerdere projecten? Zijn er bijvoorbeeld veel klanten die continue bij jou terugkomen met nieuwe opdrachten? Dit is iets waar je goed rekening mee moet houden bij het bepalen van de strategie.

Wij willen je daarvoor aanraden om met project management software aan de slag te gaan. Dankzij project management software kan je de strategie perfect gaan bepalen én gaan implementeren. Je bent vervolgens ook in staat om – per project – het overzicht te behouden, om alle kosten te blijven budgetteren en daarmee om de beste resultaten te gaan behalen.

Wat zijn de beste project management software systemen?

Wil jij graag met een project management software systeem aan de slag gaan? Wij kunnen in ieder geval de volgende drie systemen aanraden:

Wrike: werkt super prettig, is geschikt voor grote teams/projecten en is betaalbaar.
Exact: is volledig Nederlandstalig, is ook betaalbaar en is onwijs overzichtelijk.
Monday: biedt onwijs veel functies en gaat eigenlijk véél verder dan alleen maar project management software! 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email