personeelsplanning

5 Beste Personeelsplanning software van 2021 | Vergelijk

personeelsplanning

Heb je enig idee wat veel bekende bedrijven wereldwijd gemeen hebben? Eén van de overeenkomsten van veel succesvolle bedrijven is dat ze gestart zijn als een start up. Door als een start up te starten, weet je eigenlijk met een vliegende start met jouw onderneming te beginnen.

Uiteraard zitten er wel wat haken en ogen aan het beginnen met een start up. In dit artikel willen wij je graag kennis laten maken met dit fenomeen. Zo bespreken we onder meer hoe je een start up kunt starten, waar je rekening mee moet houden en hoe je aan het benodigde geld gaat komen. Na het lezen van dit artikel kun je eigenlijk direct aan de slag met jouw eigen start up!

Wat is een start up?

Een start up is een jong, innovatief en ambitieus bedrijf wat in de kinderschoenen staat. Bij veel start ups is het doel om de wereld te verbeteren, om een nieuw product te lanceren of om een duidelijke bijdrage aan de samenleving te leveren. Het lastige van dit fenomeen is echter dat er geen hele duidelijke definitie is want wanneer ben je een startup of ben je een beginnend bedrijf?


Over het algemeen wordt er daarom gesteld dat een start up aan drie voorwaarden moet voldoen: 

Voldoet jouw bedrijf aan één van deze voorwaarden niet? Dan kun je jouw bedrijf eigenlijk niet als een start up zien. Indien je via het internet op zoek naar bekende start ups gaat, kom je al snel bekende namen tegen. Denk dan bijvoorbeeld aan Otrium

Over het algemeen kan gesteld worden dat de kans op het slagen van een start up vrij groot is, maar dat de aanloopperiode wel lang is. Als je met jouw start up wilt starten, moet je dus zeker een goed idee in huis hebben.

Hoe begin je een start up?

Wil jij graag met jouw eigen start up gaan starten? Dan is het goed om te weten dat niet alle start ups kans van slagen hebben. Zo gaan veel start ups na verloop van tijd kopje onder, waarbij onder meer gebrek aan geld één van de hoofdredenen kan zijn.

 

Indien je met een start up wilt beginnen, is het advies allereerst om een het volgende te gaan doen:

1. Plan & Concept

Welk idee heb je als startup? En op welke manier wil je dit concrete idee nader uit gaan werken?  Schrijf alles op en werkt het een klein beetje uit op papier zodat je weet welke richting je op wilt gaan.

2. Inschrijven bij de KvK

Als je dit eenmaal uitgedacht hebt, start je met het inschrijven van jouw bedrijf bij de Kamer van Koophandel. Doe dit echter alleen als je écht een goed idee hebt. Voor de KvK inschrijving betaal je namelijk 50 euro, terwijl je ook niet de medewerkers van deze instantie tot last wilt zijn met nutteloze inschrijvingen.

3. Start en zet een strategie op

Zodra je je hebt ingeschreven bij de KVK kun je gaan beginnen met het starten van je bedrijf. Maar, zonder strategie wordt het lastig om een goed bedrijf neer te zetten.  Eigenlijk moet je een compleet businessplan op gaan stellen, waarin je onder meer jouw doelgroep, jouw doel, jouw missie, jouw visie en jouw marketing strategie uitwerkt. Dit businessplan is niet alleen voor jezelf van belang, maar ook zeker voor jouw mogelijke investeerders. Zij willen immers weten waar ze precies in gaan investeren. Hier onder vindt je een video van Sarah waarbij ze je op weg helpt met jouw businessplan:

4. Zoek investeerder(s) voor je startup

Zodra je je hebt ingeschreven bij de KVK kun je gaan beginnen met het starten van je bedrijf. Maar, zonder strategie wordt het lastig om een goed bedrijf neer te zetten.  Eigenlijk moet je een compleet businessplan op gaan stellen, waarin je onder meer jouw doelgroep, jouw doel, jouw missie, jouw visie en jouw marketing strategie uitwerkt. Dit businessplan is niet alleen voor jezelf van belang, maar ook zeker voor jouw mogelijke investeerders. Zij willen immers weten waar ze precies in gaan investeren. Hier onder vindt je een video van Sarah waarbij ze je op weg helpt met jouw businessplan:

Antler

Antler

Als je op zoek naar een investeerder bent, ben je hiervoor mogelijk bij Antler aan het juiste adres. Dit is namelijk een internationale investeringsmaatschappij organisatie waarbij jij je product/dienst kunt laten zien. Antler beslist vervolgens of zij in jouw product/dienst/idee geloven en hoeveel geld zij in jouw start up willen gaan investeren. In de afgelopen jaren is in ieder geval gebleken dat Antler veel startups geholpen heeft!

business-angelsconnect

Business Angels Connect

Ook via de Nederlandse vereniging Business Angels Connect kun je een investering ophalen. Bij deze vereniging zijn meerdere leden aangesloten, waardoor je ook meerdere mogelijkheden hebt om geld binnen te slepen. Grote namen zoals Vectrix, Geldvoorelkaar, Matching Capital en MatchInvest zijn aangesloten bij deze vereniging. Ook dit biedt dus voldoende mogelijkheden voor jouw startup!

de investeerdersclub

De Investeerdersclub

De meest informele investeringsclub van Nederland. Dat is de manier waarop De Investeerdersclub zichzelf omschrijft. Bij deze club ben je aan het juiste adres om in een informele sfeer potentiële investeerders te vinden. Je kunt je via de website van De Investeerdersclub direct als ondernemer aanmelden, waarna je jouw idee kunt pitchen bij alle aangesloten investeerders. Informeel is hierbij absoluut het sleutelwoord.

Techleap

Tech Leap

Ben jij met een tech start up bezig? Dan is het ook nog mogelijk om via Tech Leap jouw investeerders te vinden. De website van deze investeringsclub oogt ietwat onduidelijk en druk, maar feit is wel dat je met heel veel investeerders via dit platform in contact kunt komen. Verdiep je daarom ook even goed in dit platform, bekijk de mogelijkheden en pitch direct jouw idee aan héél veel investeerders.

angel investment

Angel

Tot slot kun je ook nog bij Angel een investering aanvragen. Dit platform omschrijft zichzelf als ‘The world’s largest startup community’. Bij deze community zijn dan ook allerlei investeerders aangesloten die uitsluitend in een startup willen investeren. Indien jij op dit moment met jouw eigen startup bezig bent, opent dit platform dus heel veel deuren voor je. Heb je ook nog werknemers voor jouw startup nodig? Via dit platform kun je ook direct een vacature plaatsen!

Eigenlijk moet je tijdens de beginperiode dus met veel zaken rekening houden. Zoals je misschien al gemerkt hebt, valt of staat alles met een goed idee. Je moet dus écht een goed idee hebben, voordat je ook maar de illusie kunt hebben dat je een succesvolle start up op gaat richten. Blijf daarom realistisch, maar verlies absoluut jouw ambitie niet uit het oog. Dat is niet voor niets één van de voorwaarden waar elke start up aan moet voldoen.

Hoe krijg je een idee om daar een start up van te maken?

Heb je het idee dat er in jou een echte ondernemer schuilt? Wil je bovendien met iets bezig zijn waarmee je een bijdrage aan de maatschappij kunt leveren? Of wil je bijvoorbeeld een duurzaam project of product gaan ontwikkelen? In deze situaties is het interessant om een start up te starten. Maar, hoe kun je nou de vertaalslag maken van jouw idee naar het daadwerkelijk starten van een start up? Daarmee helpen we je graag:

  • Stap 1: probeer een idee te verzinnen waar mensen echt iets aan gaan hebben. Dit idee moet een meerwaarde bieden, moet een bekend probleem oplossen of moet toekomstige problemen gaan voorkomen. Om een goed idee te kunnen krijgen, kun je jezelf de volgende vraag stellen: welk probleem ervaar ik op dit moment in het leven? Het antwoord op die vraag kan mogelijk de start zijn voor jouw goede idee.
  • Stap 2: bedenk of je het oplossen van het probleem ook echt leuk vindt. Als je met een start up aan de slag gaat, moet je ambitieus en onwijs gedreven zijn. Je hebt jezelf namelijk te bewijzen, terwijl je ook nog met de nodige concurrentie te maken hebt. Het is dan ook een vereiste dat je op voorhand zeer gedreven en ambitieus bent.
  • Stap 3: werk je idee in het kort uit. Heb je een idee waarmee je bijvoorbeeld het plastic afval van straat af kunt plukken? Zorg er dan voor dat je dit idee in het kort uit gaat werken. Het idee kan in jouw hersenen namelijk super helder zijn, maar dat betekent niet direct dat andere mensen jouw idee ook direct begrijpen.
  • Stap 4: leg jouw idee voor aan mensen om je heen. Leg het bijvoorbeeld neer bij jouw vrienden, bij jouw familie en bij medeondernemers. Van hen krijg je ongetwijfeld direct goede feedback.
  • Stap 5: trek de stoute schoenen aan. Krijg je goede reacties op jouw idee? Ga dan aan de slag met jouw idee. Krijg je slechte reacties op jouw idee? Ben je echter ondertussen nog steeds overtuigd van jouw idee? Dan kun je alsnog de stap gaan nemen. Doe dit echter alleen als je voor 100% overtuigd bent van jouw eigen idee.

Hoe krijg je een investering voor je start up?

Elke onderneming heeft geld nodig. Dat is zeker iets wat ook voor een start up geldt, aangezien je als startup zijnde veel met startkosten te maken krijgt. Zo moet je jouw idee uit gaan werken, moet je veel onderzoek verrichten en is het een lange tijd wachten op de eerste inkomsten.

Het verkrijgen van een investering is dan ook voor elke start up cruciaal. Enkele mogelijkheden om aan een investering te komen, hebben wij op een rijtje gezet:

  • Crowdfunding
  • Een lening bij de bank aangaan
  • Informal investors zoeken
  • Geld lenen bij familie of vrienden
  • Gebruik maken van overheidssubsidies
  • Gestapelde financiering (dit is een combinatie van crowdfunding, inleg vanuit de bank en je eigen vermogen)

Crowdfunding

Bij crowdfunding leen je van veel mensen een klein bedrag. In plaats van dat je van één partij 100.000 euro leent, leen je in plaats daarvan 100 euro bij 1000 mensen. Op deze manier weet je de risico’s te spreiden en vraag je ook niet al te veel van jouw (potentiële) investeerders. Je kunt op het platform kickstarter jouw idee presenteren aan een groot publiek waardoor je een funding kunt gaan ophalen.

Lening bij de bank aangaan

Je kunt ook nog bij de traditionele bank aankloppen voor een lening of een kapitaal. Je moet hierbij wel aan veel voorwaarden voldoen én je moet rekening houden met een fors rentepercentage. Bekijk hier meer over een bedrijfskrediet.

Informal investors

Ook kun je terecht bij informal investors. Dit zijn personen die veel eigen vermogen hebben en dit geld willen stoppen in veelbelovende start ups. Over het algemeen zijn dit veelal ex ondernemers en mensen die eigenlijk (te) veel geld op de bank hebben staan. Voor hen is het daarom mogelijk interessant om in jouw start up te investeren.

Geld lenen bij familie of vrienden

Je kunt er ook voor kiezen om geld bij familie of vrienden te lenen. Pas hier echter wel heel goed mee op. Je wilt immers geen ruzie met familieleden of met vrienden over het geleende bedrag of jouw start up. Ook moet je hierbij goed oppassen voor bemoeierig gedrag vanuit de investeerders.

Overheidssubsidies

In sommige gevallen kun je ook nog gebruik van overheidssubsidies maken. Hoe dit exact zit, is wel van branche tot branche afhankelijk. Ongeacht wat jouw idee is, kan het echter geen kwaad om hier eens navraag voor te doen bij de overheid.

Gestapelde financiering

Tot slot kun je ook nog kiezen voor een gestapelde financiering. Hierbij leg je zelf geld in, verkrijg je geld vanuit een crowdfundingsactie en leen je geld bij de bank. Op deze manier weet je de risico’s lager te houden en laat je zien dat je echt overtuigd van jouw idee bent. Je legt immers niet zomaar privé vermogen in!

Welke software heb je nodig voor elke start up?

Heb je een goed idee? Heb je ook een geschikte investering voor jouw startup gevonden? Dan is er eigenlijk niks meer wat jou tegen kan houden. Om een vliegende start te maken, is het aan te raden om vanaf het allereerste moment te zorgen voor een juiste software infrastructuur. Dat doe je onder meer met de volgende softwaresystemen:

  • Boekhoudprogramma: voor elke start up is een boekhoudprogramma onmisbaar. Met dit programma behoud je het overzicht in al jouw uitgaven en mogelijk ook al in jouw inkomsten.
  • Urenregistratie software: met een urenregistratie software systeem kun je gericht bijhouden hoeveel tijd je aan wat besteed hebt. Op deze manier krijg je inzicht in hoe lang je met iets bezig bent en hoe waardevol dat voor de korte termijn is.
  • Projectmanagement software: binnen een start up is de kans groot dat je al snel meerdere projecten hebt lopen. Dankzij een projectmanagement software systeem weet je het perfecte overzicht over al deze projecten te behouden.
  • Verlof & verzuim software: krijg je bij jouw start up al direct met werknemers te maken? Zorg dan ook voor een goed verlof & verzuim systeem. Hiermee weet je jouw medewerkers ook een stuk tevredener te houden!
  • Helpdesk software: als start up zijnde ga je al snel vragen vanuit de buitenwereld krijgen. Met de juiste helpdesk software kun je deze vragen op een snelle, professionele en handige wijze beantwoorden. Je weet hiermee direct een goede beurt richting de buitenwereld te maken!