Skip to content

Wrike vs Jira – Welke is het beste? Functies | Tips | Review

John Visser
wrike vs jira software

Wil jij graag met jouw onderneming de volgende stappen gaan zetten? En wil je daarvoor meer overzicht krijgen over de verschillende projecten? Dan is het aan te raden om gebruik te gaan maken van projectmanagement software. Voor welk softwaresysteem je het beste kunt kiezen, hangt van jouw voorkeuren af. Ben jij uiteindelijk uitgekomen op Wrike of Jira? Dan ben je in dit artikel aan het juiste adres. In dit artikel vind je namelijk alle functies, reviews én voor- en nadelen van beide programma’s.

De keuze voor projectmanagement software kun je maar één keer maken. Door een uitgebreide vergelijking te maken, ben je uiteindelijk in de staat om de juiste knoop door te hakken. Als specialist op het gebied van software systemen helpen wij je daar een handje bij. Neem dit artikel op je gemakje door en maak vervolgens voor jezelf de juiste keuze!

Wat zijn Wrike en Jira?

Wrike en Jira zijn beide projectmanagement systemen. Dit zijn systemen waarmee je projecten kunt beheren, waarmee je het overzicht behoudt en waarmee je perfect kunt delegeren. Ook op het gebied van interne communicatie en het behalen van doelen levert een projectmanagement systeem een meerwaarde.

Deze meerwaarde wordt echt door zowel Wrike als Jira geleverd. Beide systemen zijn ongekend uitgebreid, kunnen op veel lovende woorden rekenen en voldoen eigenlijk aan de verwachtingen. Met name in de afgelopen jaren hebben zowel Wrike als Jira veel nieuwe klanten mogen verwelkomen.

Verder is het ook nog opvallend dat beide systemen al vrij oud zijn. De eerste versie van Wrike werd al in 2006 aangekondigd, terwijl de historie van Jira teruggaat tot 2002. Doordat beide programma’s al geruime tijd bestaan, hebben de ontwikkelaars voldoende tijd gehad om de programma’s te optimaliseren. Dit is hedendaags duidelijk te merken aan de kwaliteit/mogelijkheden van zowel Wrike als van Jira.

Wrike

Wrike

De heer Andrew Filev startte in 2006 met het ontwikkelen van zijn eigen programma. De bèta versie werd in december 2006 gelanceerd; in die maand won het systeem direct een prestigieuze prijs in Parijs. Die prijs bleek een opmaat te zijn voor een succesvol en populair systeem.

Voordat het systeem echt populair werd, was het enkele jaren wachten voor Andrew Filev. Pas na geruime tijd had hij alle zaakjes op orde, terwijl ook pas an geruime tijd meerdere investeerders geloof in Wrike kregen. Uiteindelijk nam in 2021 het bedrijf Citrix Systems het bedrijf Wrike over voor een bedrag van 2.25 biljoen dollar. Deze overname was voor Andrew Filev de beloning voor jarenlang hard werken. Hard werken waar elk bedrijf nú van kan profiteren; zonder Andrew had het veelbelovende systeem van Wrike immers niet bestaan.

jira

Jira

Het systeem van Jira bestaat al in 2002. In dat jaar werd de eerste versie van Jira gelanceerd, waarbij de focus direct lag op project management. Door de jaren heen is deze focus niet veranderd, maar het systeem van Jira wel. Het systeem is alleen maar verder verbeterd en uitgebreid. We kunnen gerust stellen dat Jira op dit moment één van de meest uitgebreide projectmanagement tools aanbiedt.

Nog een leuk detail: in sommige gevallen is het voor instanties mogelijk om Jira als een open-source project te gebruiken. Dit betekent dat bijvoorbeeld niet commerciële instanties dit systeem naar eigen wens aan kunnen/mogen passen. 

Tot slot nog het allerleukste detail over Jira: de naam Jira is afkomstig van het Japanse woord ‘Gojira’. Vrij vertaald betekent dit ‘Godzilla’.

Wat zijn de verschillen tussen deze twee programma’s?

Spreekt het verhaal van Wrike of het verhaal van Jira jou het meeste aan? Om écht een goede vergelijking te kunnen maken, moet je goed naar de verschillen tussen beide programma’s kijken. Speciaal voor jou hebben wij beide systemen alvast met elkaar vergeleken. Daarbij viel het ons op dat er op twee gebieden verschillen merkbaar; op het gebied van de prijsstelling en de functionaliteiten.

Prijs

Wil jij graag een projectmanagement software systeem in jouw onderneming integreren? Dan moet je met bepaalde kosten rekening houden. Het gaat hierbij niet alleen om de initiële installatiekosten, maar ook om bijvoorbeeld abonnementskosten. Voor beide programma’s gelden hierbij andere abonnementskosten.

Wrike

  • Gratis proefperiode van 14 dagen
  • Free: 0 dollar per maand, voor startende teams/bedrijven
  • Professional: 9,80 euro dollar per maand per gebruiker
  • Business: 24,80 euro dollar per maand per gebruiker
  • Enterprise: prijs op aanvraag, geschikt voor grote teams

Wat is de grootte van jouw bedrijf? Op basis daarvan kun je een keuze gaan maken tussen de hierboven genoemde pakketten. Bij alle pakketten moet je in ieder geval rekening houden met een investering per maand per gebruiker. Des te meer gebruikers je op dit systeem aan wilt sluiten, des te hoger het totaalbedrag wordt.

Jira

  • Free: altijd gratis voor 10 gebruikers
  • Standard: 7 dollar per maand per gebruiker
  • Premium: 14 dollar per maand per gebruiker 
  • Enterprise: prijs op aanvraag

De prijzen bij Jira zijn op basis van een jaarlijkse betaling. Je kunt ook voor een maandelijkse betaling kiezen, maar in dat geval betaal je enkele dollars per maand meer. Ook bij Jira geldt dat je een bedrag per gebruiker per maand moet betalen. Des te meer gebruikers, des te hoger de kosten worden.

Functionaliteiten

De verschillen tussen Wrike en Jira zijn ook op het gebied van functionaliteiten terug te zien. Zo is Wrike super uitgebreid, terwijl dit ook voor Jira geldt. Bij beide programma’s geniet je in ieder geval de nodige functies. Om je hier een indruk van te geven, hebben wij alle functionaliteiten voor je op een rijtje gezet. Check onderstaande tabel en bepaal welke functionaliteiten jij nodig gaat hebben:

Wat zijn de voor- en nadelen van Wrike en Jira?

Wil jij dolgraag van Wrike of van Jira gebruik gaan maken? Logisch. Ongeacht voor welk systeem je kiest, kun je met jouw bedrijf de volgende stappen zetten. De volgende stappen naar een flinke groei, meer tevreden klanten en een beter overzicht. Voordat het zover is, moet je wel een keuze tussen Wrike en Jira maken. Mogelijk kun je dat direct doen aan de hand van onderstaande voor- en nadelen.

Voor- en nadelen van Wrike

Wrike voordelen:

  • Het systeem van Wrike is écht uitgebreid
  • De support vanuit Wrike voldoet aan alle verwachtingen
  • Het dashboard van Wrike is naar eigen wens instelbaar/aanpasbaar
  • Het is mogelijk om software of apps in het systeem van Wrike te integreren

Wrike nadelen:

  • Het systeem is aan het begin mogelijk iets té uitgebreid; dit geldt overigens ook voor kleine bedrijven
  • Het systeem van Wrike is volledig in het Engels; je moet de taal dus (goed) machtig zijn

Voor- en nadelen van Jira

Jira voordelen:

  • Het systeem van Jira biedt echt veel mogelijkheden
  • Het uitdraaien van rapporten is bij Jira een fluitje van een cent
  • Met Jira kun je de gewenste workflows creëren en optimaliseren
  • Met Jira is het mogelijk om Agile te werken

Jira nadelen:

  • Het systeem van Jira is vooral voor IT-gerelateerde bedrijven geschikt
  • Het in gebruik nemen van Jira vereist enig geduld

Wat zegt men over deze programma’s?

Kun je nou het beste voor Wrike of voor Jira kiezen? Dit is een vraag die alléén jij kunt beantwoorden. Om je hier nog een extra handje bij te helpen, zijn wij op zoek gegaan naar beoordelingen van andere gebruikers.

Wat zegt men over Wrike?
Bij Wrike is het opvallend dat er weinig reviews te vinden zijn online. Alleen bij Wrike’s Trustpilot zijn iets meer dan 150 reviews achtergelaten. Van deze 150 reviews is de gemiddelde score echter slechts een 3,2. Uitgaande van de schaal van 1 tot 5 is dat dus géén al te overtuigende score.

Wat zegt men over Jira?

Ook over Jira zijn online niet al te veel beoordelingen te vinden. Van de online beoordelingen die wij online gevonden hebben, zijn wij eigenlijk een beetje geschrokken. Bij bijvoorbeeld Jira’s Trustpilot zijn 19 reviews achtergelaten, waarvan de gemiddelde score een 2,3 is. Dat is dus vér onder de maat. 

Probeer Wrike gratis uit

Wil jij graag één van deze systemen in jouw onderneming integreren? Om de beste keuze te kunnen maken, raden wij je aan om gebruik van een gratis proefperiode te maken. Bij Wrike kun je kiezen voor een gratis proefperiode van 14 dagen; de gratis proefperiode bij Jira is van een onbeperkte duur. Probeer de systemen in ieder geval uit en bepaal welk systeem het meeste op jouw wensen aansluit!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email