Skip to content

Projectmanagement voor de Bouw – Hoe ziet dat eruit?

John Visser

Ben je actief in de bouwwereld? Dan weet je ongetwijfeld dat je met veel processen, werkstromen, communicatiekanalen en partijen te maken hebt. Bij bijvoorbeeld het bouwen van een kantoorpand of een woning spelen immers allerlei bedrijven een bepaalde rol. 

Het ene bedrijf is verantwoordelijk voor het metselen van de woning, terwijl jij met jouw bedrijf wellicht verantwoordelijk bent voor de inrichting van de woning. Doordat er zoveel partijen een rol spelen bij het bouwen van een woning, heb je ook met behoorlijk veel processen te maken.

Als je ondertussen al een relatief groot bouwbedrijf opgebouwd hebt, is het ook nog voor de hand liggend dat je met meerdere projecten tegelijkertijd bezig bent. Hoe kan je al deze projecten nou in goede banen laten leiden? Hoe kan je jouw medewerkers zo efficiënt mogelijk inzetten? En hoe zorg je voor de optimale omzet, winst en groei van jouw onderneming? Dat is mogelijk met speciale projectmanagement voor de bouw.

Waar heeft projectmanagement in de bouw betrekking op?

Als we het over projectmanagement in de bouw hebben, vliegen verschillende termen ons om de oren. Projectmanagement is namelijk een vrij breed begrip en dat is zéker het geval in de bouwindustrie. Bij een bouwproject is het immers van belang dat het project goed georganiseerd wordt, goed voorbereid wordt, goed gepland wordt, goed uitgevoerd wordt en goed afgerond wordt.

Aangezien het om grote en langdurige projecten gaat, komt hier onwijs veel bij de hoek kijken. Als je als projectmanager in de bouw actief ben, moet je van behoorlijk veel onderwerpen (veel) kennis hebben. Beschik je niet over die kennis? Dan wordt het eigenlijk toch wel lastig om een project in de bouw op de juiste wijze in goede banen te leiden.

Al met al heeft projectmanagement in de bouw betrekking op het managen, leidinggeven en coördineren van bouwprojecten. Deze bouwprojecten moeten zo goed en zo efficiënt mogelijk uitgevoerd worden, zodat de winst onderaan de streep zo optimaal mogelijk is. Juist daar draait projectmanagement uiteindelijk om; het project moet perfect afgerond worden én de winst moet zo hoog mogelijk uitvallen.

Wat heb je nodig als projectmanager in de bouw?

Ben je als projectmanager in bouw actief? Dan weet je twee dingen zeker: je kunt niet zonder het juiste personeel en je kunt niet zonder de juiste software. Dankzij het juiste personeel wordt al het werk snel én op de juiste wijze uitgevoerd; je wilt immers niet achteraf nog een claim aan jouw broek krijgen.

Met behulp van de juiste software ben je in staat om elk bouwproject in goede banen te leiden. Je kunt hierbij denken aan speciale projectmanagement software, maar ook bijvoorbeeld planning software en een CRM systeem kunnen perfect van pas komen tijdens het uitvoeren van de verschillende projecten. 

Als je de juiste software op de juiste wijze weet te gebruiken, heb je eigenlijk een stuk minder zorgen. Je bent dankzij deze software in staat om het gehele project goed te observeren, om tijdig veranderingen door te voeren én om de kosten nauwlettend in de gaten te houden.

Zoals hierboven al gesteld; de winst speelt bij elk bouwproject een cruciale rol. Om een zo hoog mogelijke winst te kunnen behalen, is het zaak dat de kosten zo laag mogelijk blijven. Met dank aan een goede planning en het tijdig bijsturen – tijdens een project – ben je in staat om de kosten zo laag mogelijk te houden. Dat is mogelijk door de juiste projectmanagement software te gebruiken!

Wat is projectmanagement software?

Projectmanagement software is een systeem waarmee je elk project in goede banen kunt leiden. Met dergelijke software ben je namelijk in staat om de volgende werkzaamheden uit te (laten) voeren:

  • Je bent in staat om een project perfect in te plannen
  • Je bent in staat om een project volledig te coördineren
  • Je bent in staat om de middelen en budgetten te coördineren
    • Je bent daardoor óók in staat om tijdig in te grijpen
  • Je bent in staat om project rapportages op te laten stellen; ook hierdoor weet je altijd het juiste overzicht te behouden
  • Je bent in staat om intern perfect te communiceren, waardoor je alle mogelijke ruis weg weet te nemen

Onder aan de streep biedt projectmanagement software dus onwijs veel mogelijkheden. Dat is zéker het geval voor projecten in de bouw, aangezien deze projecten vaak nogal omvangrijk en langdurig zijn. 

Onder aan de streep biedt projectmanagement software dus onwijs veel mogelijkheden. Dat is zéker het geval voor projecten in de bouw, aangezien deze projecten vaak nogal omvangrijk en langdurig zijn. 

Wat is de beste projectmanagement software?

Wat de beste projectmanagement software is, hangt volledig van jouw eigen voorkeuren af. Het is namelijk een gegeven dat er veel interessante projectmanagement software systemen op de markt zijn verschenen, waarbij deze softwaresystemen op detailniveau van elkaar verschillen. Het is in ieder geval raadzaam om naar de volgende projectmanagement software systemen te kijken:

Monday: een onwijs uitgebreid systeem waarmee je perfect projecten in kunt plannen én de vooruitgang kunt tracken.
Gripp: ook met Gripp ben je in staat om elk project in goede banen te leiden. Met name het overzichtelijke dashboard is uitermate prettig.
Wrike: Dit projectmanagement software systeem geschikt voor grote teams. Juist dat is iets wat perfect aansluit op de projecten in de bouw!

Hoe kan je de beste projectmanagement software vinden?

Wil jij ook graag met projectmanagement software aan de slag gaan? Dan is het zaak om de juiste software te gaan gebruiken. Voor het vinden van de juiste software kan je het beste onze vergelijker gebruiken. Volg daarvoor onderstaand stappenplan op en geniet razendsnel van de beste projectmanagement software: 

  1. Filter op jouw bedrijfsvorm (ZZP/MKB/Vereniging etc.), branche en functie.
  2. Maak jouw persoonlijke top 3 op basis van functies, bedrag en review(s).
  3. Vergelijk en kies welk programma voldoet aan jouw wensen en bedrag.
  4. Klik op “Ga naar website” om vervolgens het programma gratis uit te proberen.
  5. Probeer de projectmanagement software uit en bekijk of het je bevalt.
  6. Bevalt de software niet, dan kan je altijd hier opnieuw vergelijken.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email