Skip to content

Factoring – Wat is dat? Alle voor- en nadelen naast elkaar

John Visser
factoring

Moet jij voortdurend lang wachten op de betalingen vanuit jouw klanten? Kom je daardoor mogelijk in de problemen met het betalen van facturen? Of kun je door de uitblijvende betalingen niet de gewenste investeringen doen? In dat geval is het mogelijk interessant om gebruik te maken van factoring.

Dankzij factoring geniet je op zowel korte- als op lange termijn van de nodige voordelen. Deze voordelen hebben er bovendien voor gezorgd dat al veel bedrijven op dit moment gebruik maken van de diensten van een factoring partij. Na het lezen van dit artikel heb jij daar mogelijk óók interesse in. Neem daarom dit artikel op je gemakje door en laat je verrassen. Mogelijk is factoring voor jou en jouw onderneming op het lijf geschreven!

Wat is factoring?

Factoring kun je zien als een vorm van financiering voor jouw bedrijf. Bij deze dienst verkoop je eigenlijk jouw openstaande factuur aan een factoring partij. Deze partij betaalt dit bedrag vervolgens aan jou uit, waarna de partij de nieuwe ‘ontvanger’ van de factuur wordt.

Dit betekent voor jou dat je niet meer lang op de betalingen hoeft te wachten. Nee, de betaling ontvang je al binnen 24 uur van de factoring partij. Hoe lang deze factoren partij vervolgens op de betaling vanuit jouw klant moet wachten, is niet meer aan jou. Jij beschikt direct over het geld, waardoor je bijvoorbeeld jouw cashflow kunt optimaliseren.

Hier wordt overigens niet gekeken naar de betalingstermijn, zoals deze op jouw factuur vermeld staan. Althans; de factoring partij kijkt hier niet naar. Jouw klant mogelijk wel, maar daar heb jij niks meer van doen mee. Jij krijgt namelijk al binnen 24 uur (of iets korter/langer) de factuur al uitbetaald!

hoe werkt factoring

Hoe werkt factoring?

Heb je mogelijke oren naar deze unieke vorm van financiering? Dan is het belangrijk dat je je goed inleest in wat factoring precies is. Zo bestaan er verschillende vormen van factoring en moet je weten hoe deze vorm van financiering precies werkt. Met betrekking tot dat laatste hebben wij onderstaand stappenplan opgesteld:

Stap 1: maak de factuur aan

De allereerste stap is een stap die je zelf moet zetten; je moet zelf de factuur aan gaan maken. Dit kun je doen in jouw boekhoudprogramma of facturatieprogramma. Maak de factuur aan, selecteer de ontvanger van de factuur en vul de factuur volledig in.

Stap 2: verstuur de factuur

Heb je de factuur in jouw online boekhoudprogramma aangemaakt? Dan kun je deze ook direct versturen naar de ontvanger. Je kunt deze automatisch door het programma laten versturen, maar je kunt deze factuur ook handmatig verzenden.

Stap 3: verkoop jouw factuur aan een factoringbedrijf

Je bent nu in staat om jouw factuur te verkopen aan een factoringbedrijf. Bij de moderne factoringbedrijven kun je jouw factuur direct in een online portal uploaden.

Stap 4: wacht de controle af

Het factoringbedrijf zorgt nu voor een controle van de factuur. Bij de meeste bedrijven is dit volledig geautomatiseerd, waardoor je binnen enkele seconden al reactie krijgt. Als de factuur aan alle voorwaarden voldoet, wordt de factuur direct opgenomen in het systeem van het factoringbedrijf.

Stap 5: wacht de betaling af

Vervolgens hoef je slechts enkele uren te wachten totdat je de betaling al ontvangt. Deze betaling wordt dus door het factoringbedrijf aan jou gedaan. Hoe lang je precies op de betaling moet wachten, verschilt van bedrijf tot bedrijf. Over het algemeen kun je uitgaan van een periode van 24 uur.

Stap 6: het factoringbedrijf regelt de rest

Vervolgens is het factoringbedrijf aan zet. Zij gaan ervoor zorgen dat jouw klant de factuur uiteindelijk gaat betalen. Hier heb jij verder geen omkijken meer naar, aangezien jij al het geld ontvangen hebt vanuit het factoringbedrijf. Het geld dat je ontvangt, is echter niet gelijk aan het totale factuurbedrag; het factoringbedrijf werkt immers niet voor niets!

Wat zijn de voordelen van factoring?

Klinkt bovengenoemd stappenplan bij jou als muziek in de oren? Heb je daarom interesse om van factoring gebruik te maken? Dat kunnen wij ons maar al te goed voorstellen. Met deze unieke vorm van financiering geniet je namelijk van meerdere voordelen:

Je hoeft nooit meer lang op jouw geld te wachten. Moet jij ook regelmatig maandenlang wachten op betalingen? Dan kun je mogelijk in de financiële problemen komen; zo kun je mogelijk op termijn zelf jouw inkomende facturen ook niet meer betalen. Dankzij factoring hoef je gelukkig nooit meer lang op jouw geld te wachten.

Je verbetert de liquiditeit van jouw factoring. Hierdoor verbeter je ook de liquiditeit (en cashflow) van jouw onderneming. Dit betekent dat je altijd geld in huis hebt om te investeren én om te groeien.

Je hebt minder administratieve taken. Het monitoren van betalingen en het versturen van herinneringen kost behoorlijk veel tijd. Dankzij factoring heb je daar ook geen last meer van; je hebt immers al binnen 24 uur het geld op jouw rekening staan.

Wat zijn de nadelen van factoring?

Het mag duidelijk zijn; om meerdere redenen is factoring absoluut interessant te noemen. Tegelijkertijd is het ook goed om rekening te houden met de nadelen van factoring. De belangrijkste nadelen hebben wij voor je op een rijtje gezet:

  • Het kost je geld. Als je van factoring gebruik maakt, moet je de factoringpartij hiervoor een bepaald tarief betalen. Het bedrag dat je vanuit het factoringbedrijf ontvangt, is dus langer dan het factuurbedrag.
  • Het kan klanten afschrikken. Jouw klanten krijgen niet meer alleen met jou te maken, maar ook met de factoringpartij. Bij sommige klanten kan dit mogelijk tot een schrikreactie leiden.
  • Niet alle facturen worden overgenomen. Elk factoringbedrijf stelt bepaalde eisen aan de facturen. Indien jouw factuur niet aan de eisen voldoet, neemt het factoringbedrijf deze factuur niet in behandeling. Je kunt dus niet te allen tijde gebruik maken van factoring.

Wat kost factoring?

Zoals hierboven al aangegeven, is deze dienst niet volledig gratis. Nee, je betaalt een bepaald bedrag per factuur, maar je kunt ook kiezen voor een bepaald percentage van jouw totale omzet.

Hoe je hieruit kunt kiezen? Nou, je kunt uit verschillende vormen van factoring kiezen. Bij de twee belangrijkste vormen worden de tarieven op een andere manier berekend. Wil je hier graag meer over weten? Lees dan ons artikel over de factoring kosten; in dat artikel vind je alle informatie.

Wat kost factoring?

Zoals hierboven al aangegeven, is factoring niet volledig gratis. Nee, je betaalt een bepaald bedrag per factuur, maar je kunt ook kiezen voor een bepaald percentage van jouw totale omzet.

Hoe je hieruit kunt kiezen? Nou, je kunt uit verschillende vormen kiezen. Bij de twee belangrijkste vormen worden de tarieven op een andere manier berekend. Wil je hier graag meer over weten? Lees dan ons artikel over de factoring kosten; in dat artikel vind je alle informatie.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email