Skip to content

Beste Planprogramma’s van 2024 | Gratis vergelijken

John Visser
planprogramma

Plannen, plannen en nog eens plannen. In elk bedrijf is het cruciaal dat er op de juiste manier gepland wordt, zodat het werk op de best mogelijke manier uitgevoerd kan worden. Dit betekent dat je zo efficiënt mogelijk kunt werken, dat je jouw mankracht zo efficiënt mogelijk inzet en dat je de kosten laag weet te houden. Hoe je dit kunt bereiken? Dat doe je door gebruik te maken van één van de beste planprogramma’s van 2024.

In de afgelopen jaren zijn de planprogramma’s bijzonder populair geworden. Dit is enerzijds te danken aan de vele voordelen, maar anderzijds ook aan het uitgebreide aanbod. Je kunt tegenwoordig uit meerdere planprogramma’s kiezen, dus welk programma is dan voor jouw onderneming het beste? Met de informatie uit dit artikel kun jij die vraag voor jezelf en jouw onderneming beantwoorden.

Wat is een planprogramma?

Een planprogramma is een programma waarmee je een perfecte planning kunt maken. Een planning die voor al jouw werknemers duidelijk is en een planning waarin alle projecten te vinden zijn. Tevens biedt dit voor jou een duidelijk overzicht. Met dank aan het planprogramma heb jij voortdurend overzicht over de vorderingen van alle lopende projecten.

Bovendien brengt een planprogramma nog een ander voordeel/kenmerk met zich mee: met een planprogramma kun je interne processen beter op elkaar af gaan stemmen. Als je dát voor elkaar krijgt, is de kans groot dat je de gestelde doelen gaat behalen. 

In welke branches een planprogramma tot zijn recht komt? In principe in alle soorten branches. Je kunt hierbij denken aan de bouw, aan de transportwereld en aan overheidsinstellingen.

gratis planprogramma's

Zijn er gratis planprogramma’s?

Klinkt het principe van een planprogramma bij jou als muziek in de oren? Wil jij óók van bovengenoemde voordelen profiteren? Wil je echter liever niet de hoofdprijs voor het planprogramma betalen? Dan kun je ook voor een gratis planprogramma kiezen. Of beter gezegd: je kunt gebruik maken van de gratis proefperiode van een planprogramma.

Tijdens deze proefperiode kun je het systeem volledig uittesten. Nadat je dat gedaan hebt, bepaal je direct voor jezelf of dit hét ideale systeem voor jou is. Als je het echt volledig gratis wilt houden, kun je ook nog voor open source planprogramma’s kiezen. Dit raden wij om de volgende redenen echter af:

  • De mogelijkheden zijn vaak beperkt. Je kunt het planprogramma wel naar wens uitbreiden, maar dit kost veel tijd, geld en moeite.
  • De gewenste kwaliteit wordt vaak niet geleverd. Dit komt puur doordat een ieder zijn eigen open source planprogramma’s op de markt kan brengen.
  • Niemand neemt verantwoordelijkheid. Is er onverhoopt iets met het planprogramma flink mis? Dan is er niemand die de verantwoordelijkheid op zich kan/moet nemen. Hierdoor ben je ook niet verzekerd van de gewenste support in dergelijke situaties.

Met andere woorden: je kunt beter kiezen voor één van de betaalde planprogramma’s.

Hoe maak je een planning met een planprogramma?

Ben jij werkzaam in de IT sector? En wil je met jouw team een geheel nieuw project uit gaan voeren? Dan is het aan te raden om een planprogramma te gebruiken. Om dit programma optimaal te kunnen benutten, is het aan te raden om onderstaande stappenplan op te volgen:

Stap 1: maak een online bord aan

Bekende planprogramma’s zijn onder andere; monday.com, Workday en of Teamleader. Binnen deze programma’s kun je een online bord aanmaken. Dit is een bord waarin je allerlei kolommen aan kunt maken, zodat je bijvoorbeeld taken aan personen toe kunt wijzen.

Stap 2: vul een kolom met alle taken

Vervolgens is het zaak om een kolom met alle taken te gaan vullen. Denk hierbij aan specifieke voorbereidingen die moeten worden getroffen of specifieke taken die op korte termijn uitgevoerd moeten worden.

Stap 3: koppel een persoon aan elke taak

Vervolgens kun je een bepaald persoon (of team) aan elke taak gaan koppelen. Voor alle teamleden is het hierdoor duidelijk wat er precies gedaan moet worden en op welke manier. 

Stap 4: vul de urgentie per taak in

Vervolgens kun je ervoor kiezen om een urgentie per taak aan te geven. Hiermee geef je eigenlijk aan alle teamleden aan wáár de prioriteit precies ligt. Gaandeweg het project/proces kun je dit uiteraard geheel naar wens aanpassen.

Stap 5: maak nieuwe tickets aan en koppel deze aan een persoon

Gaat het uitvoeren van de taken lekker? Mooi! Je krijgt ondertussen waarschijnlijk wel met nieuwe taken te maken. In dat geval is het aan te raden om nieuwe tickets in het planprogramma aan te maken, welke je vervolgens weer aan een specifiek persoon kunt koppelen. 

Stap 6: houd alle vorderingen bij

Aan jou is het taak om ondertussen alle vorderingen bij te houden. Meet de vorderingen op, stuur – daar waar nodig – op tijd bij en blijf jouw team motiveren/stimuleren/helpen/ondersteunen. Met een goed planprogramma is dat eigenlijk een fluitje van een cent!

Waarvoor kun je een planprogramma gebruiken?

Heb je op dit moment mogelijke interesse om een planprogramma te gebruiken? Logisch. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kun je op een gemakkelijke manier gebruik maken van een planprogramma. Maar, in welke situaties komt een planprogramma nou super goed van pas? Met andere woorden: voor welke planningdoelen kun je een planprogramma gebruiken? Je leest het hieronder!

  • Bouwplanning: in de bouwwereld is het heel gebruikelijk om een planprogramma te gebruiken. Dit komt puur doordat bij de bouw van bijvoorbeeld een woning tal van partijen hun inbreng moeten leveren. Met dank aan een planprogramma kan dit perfect verlopen.
  • Transportplanning: ook in de transportwereld wordt voortdurend gebruik gemaakt van een planprogramma. Door dit programma op de juiste manier in te zetten, kunnen alle chauffeurs een zo’n ideaal mogelijke route rijden. Dát levert onderaan de streep veel (extra) geld op.
  • Project Planning: ook binnen een ‘normaal’ bedrijf komt een planprogramma prima van pas. Dit is bijvoorbeeld het geval als je met meerdere projecten bezig bent. Met dank aan het planprogramma kun je taken toewijzen, vorderingen in de gaten houden en tijdig bijsturen. Ideaal, zeker als je meerdere projecten tegelijkertijd hebt lopen.

Hoe vergelijk je planprogramma’s?

Ben je nu direct op zoek naar het beste planprogramma? Maak daarvoor gebruik van onderstaand stappenplan en onze vergelijker:

1. Ga naar onze planning vergelijker
2. Filter je bedrijfsvorm (ZZP, Starter, MKB etc) Branche en functies uit.
3. Maak een top 3 op basis van functies, bedrag en reviews.
4. Vergelijk en kies welke planning software voldoet aan jou wensen en bedrag
5. Klik op “Ga naar website” om vervolgens een proefperiode 30 dagen gratis te proberen
6. Test de planningssoftware en bekijk of het je bevalt
7. Bevalt de software niet, niks verloren, dan kan je altijd een ander softwarepakket proberen. 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email