Skip to content

Bedrijfskrediet – Wat is het? En hoe werkt het? Geheime tips

John Visser
bedrijfskrediet

Wil je met jouw bedrijf gaan starten? Dan heb je startkapitaal nodig. Wil je met jouw bedrijf een bepaalde investering doen? Dan heb je investeringskapitaal nodig. Wil je met jouw bedrijf gaan groeien? Dan heb je groeikapitaal nodig. Al deze vormen van kapitaal vallen onder de noemer ‘bedrijfskrediet’.

In dit artikel bespreken we wat bedrijfskrediet is, tussen welke vormen je kunt kiezen en wáár je dat aan kunt vragen. Feit is in ieder geval dat veel bedrijven gebruik van bedrijfskrediet maken; word jij de volgende?

Wat is bedrijfskrediet?

Bedrijfskrediet is een externe financiering waarover je kunt beschikken om de uitgaven van jouw onderneming te financieren. Dit geld kun je aanwenden voor het inkopen van voorraad, voor het doen van investeringen of bijvoorbeeld voor het aankopen van onroerend goed.

Deze definitie is eigenlijk veel te kort om in zijn totaliteit uit te kunnen leggen. Bij een dergelijk krediet komt namelijk vrij veel om de hoek kijken; zo moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen en moet je uiteraard rekening houden met rente. Je krijgt het bedrijfskrediet in ieder geval niet gratis tot je beschikking.

Bovendien moet je een keuze maken tussen de verschillende vormen van bedrijfskrediet. Daarover vertellen wij je hieronder meer. Graag willen we allereerst nog even aanstippen dat het bij (bedrijfs)krediet altijd om een externe financiering gaat. Het gaat dus om krediet dat je van een derde partij ontvangt en aangewend kan worden voor bedrijfstechnische zaken.

Wat voor soorten bedrijfskredieten zijn er?

Wat voor soorten bedrijfskredieten zijn er?

Wil jij graag bedrijfskrediet ontvangen? Dan is het goed om te weten dat je uit drie verschillende soorten kredieten kunt ontvangen. Wij hebben deze drie soorten voor je op een rijtje gezet en van een korte toelichting voorzien:

  • Kortlopend bedrijfskrediet: een dergelijk krediet biedt uitkomst als je op korte termijn extra geld ter beschikking wilt hebben. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld factoring (voorschot op jouw debiteuren facturen) een rekening courant krediet (de mogelijkheid om rood te staan op jouw zakelijke lopende rekening).
  • Middellang bedrijfskrediet: een dergelijk krediet heeft een looptijd van minimaal 12 maanden. Voorbeelden hiervan zijn een zakelijke lease van bijvoorbeeld auto’s of machines en ook een zakelijke lening. Deze lening kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing of de aanschaf van een nieuwe machine.
  • Langlopend bedrijfskrediet: tot slot kun je ook nog kiezen voor langlopend krediet. De looptijd van een dergelijk krediet bedraagt in de meeste gevallen 10 jaar en heeft betrekking op de aanschaf van onroerend goed. Onder meer de aanschaf van een loods of een kantoorpand kun je financieren met behulp van langlopend bedrijfskrediet. 

Voor welke vorm je het beste kunt kiezen? Dat is echt volledig afhankelijk van jouw eigen voorkeuren én de exacte financieringsaanvraag. Onder meer de looptijd en de hoogte van het bedrag zijn hierbij bepalend.

Hoe werkt bedrijfskrediet?

Heb je interesse in één van bovengenoemde soorten bedrijfskrediet? Dan is het eerst zaak om een financiële onderbouwing uit te werken. Je moet uit gaan werken hoeveel geld je nodig hebt, waar je dit geld voor nodig hebt en op welke termijn je dit geld nodig hebt. Ook moet je over oudere jaarcijfers beschikken, aangezien een kredietverstrekker je niet klakkeloos een (flink) bedrag leent.

Heb je alle informatie op papier staan? Dan kun je contact opnemen met kredietverstrekkers of met jouw financieel adviseur. Op basis van jouw aanvraag kunnen verstrekkers een aanbod doen óf jouw aanvraag direct afwijzen. Dat laatste is het geval als je bijvoorbeeld slechte jaarcijfers hebt of de aanvraag incompleet aanlevert.

Nadat je de aanvraag gedaan hebt, kun je alle details met de kredietverstrekker gaan bespreken. Met name de voorwaarden moeten hierbij uitgebreid besproken worden; denk maar eens aan de terugbetaling van het bedrijfskrediet en aan de exacte looptijd.

Als eenmaal alles rond is, ontvang je het geld op jouw rekening. Dit is overigens niet altijd het geval; als je een rekening courant krediet aangaat, zie je dit alleen terug aan de rode cijfers in jouw bankrekening. De manier waarop je over het bedrijfskrediet kunt beschikken, verschilt van krediet tot krediet.

Hoe krijg je een bedrijfskrediet?

Heb je voor jouw bedrijfsvoering meer geld nodig? Dan is het interessant om een krediet aan te vragen. Voor het aanvragen van bedrijfskrediet kun je bij meerdere partijen terecht. Deze partijen staan ook wel bekend als kredietverstrekkers en hebben de beschikking over veel geld. Zij kunnen je dan ook veel geld lenen, maar dit doen zij uiteraard niet gratis.

Als je bedrijfskrediet wilt krijgen, kun je onder meer de volgende bedrijven aanschrijven.

kredietvooruit.nl

Krediet Vooruit

Deze kredietverstrekker richt zich puur op kortlopende kredieten. Het te lenen bedrag ligt tussen de 3000 euro en de 250.000 euro; met name geschikt voor de kleinere ondernemers die graag snel willen groeien.

floryn

Floryn

Deze kredietverstrekker richt zich op allerlei soorten ondernemers. Feit is ook dat je bij Floryn voor meerdere soorten bedrijfskredieten aan kunt kloppen. Dit bedrijf heeft in de afgelopen jaren in ieder geval een flinke én betrouwbare naam op weten te bouwen.

new10

New10

Wil je een zakelijke lening aan gaan? Of wil je zakelijk krediet ontvangen. Hiervoor kun je ook terecht bij New10. Deze partij omschrijft zichzelf als ‘de partij voor ondernemer die vooruit willen’. Als jij met jouw onderneming vooruit wilt, is een bedrijfskrediet van New10 dus mogelijk interessant.

Je bank

Zit je niet te wachten op een externe kredietverstrekker? Dan kun je ook nog een kredietaanvraag bij jouw eigen bank indienen. Bij eigenlijk alle grote banken in ons land kun je wel een kredietaanvraag doen; onder meer bij Rabobank, ING en ABN. 

Voordeel is dat je hiermee jouw financiën centraal kunt beheren. Je hebt bovendien met slechts één externe partij te maken; alleen de bank.

Hoe doe je je administratie van een bedrijfskrediet?

Ga je op korte termijn bedrijfskrediet ontvangen? Dan is het zaak om dit krediet op de juiste manier in jouw boekhouding te verwerken. Om dit op de juiste manier voor elkaar te krijgen, is een eenvoudig boekhoudprogramma onmisbaar.

In een goed boekhoudprogramma kun je de transactie namelijk direct aan de juiste rubriek koppelen. Welke rubriek dit precies is, hangt af van het soort krediet en van het online boekhoudprogramma. Zo moet je sommige leningen boeken als een lening, terwijl je ander bedrijfskrediet ook als een voorziening kunt boeken.

Indien je het lastig vindt om dit in te boeken, raden wij je aan om contact op te nemen met de klantenservice van jouw boekhoudprogramma. Zij weten als geen ander hoe je het bedrijfskrediet op de juiste manier in kunt boeken.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email