In jouw ondernemerschap heb je met baten en lasten te maken. Dit zijn de inkomsten en de uitgaven die betrekking op jouw onderneming hebben. Maar, wat zijn dan precies buitengewone baten en lasten? En in hoeverre is het ‘verboden’ om het te hebben over baten en lasten die buitengewoon zijn. Daar helpen we jou graag een handje bij.
Wij zien regelmatig vragen van ondernemers voorbij komen over buitengewone baten en lasten. Als reactie hierop hebben wij dit artikel geschreven, waarin wij je graag alles vertellen over de buitengewone baten en lasten. Zo vertellen we onder meer wat dit precies is, hoe je hier goed inzicht in krijgt en hoe je jouw buitengewone baten en lasten kunt sturen.
Pagina-inhoud
ToggleWat zijn buitengewone baten en lasten?
Buitengewone baten en lasten zijn kosten of opbrengsten die niet ontstaan door normale bedrijfsvoering. Het zijn kosten of opbrengsten waar je zijdelings mee te maken krijgt. Deze kosten of opbrengsten hebben dus bijvoorbeeld geen betrekking op het verlenen van diensten of het verkopen van producten.
Juist hierdoor zijn dit opbrengsten of kosten waar je goed rekening mee moet houden. Indien je dat niet doet, zorgen deze kosten en opbrengsten namelijk voor een vertekend beeld. Het is niet voor niets dat deze baten en lasten als ‘buitengewoon’ aangeduid worden.
Voorbeeld van buitengewone baten en lasten
Je hebt hierboven al in het kort kunnen lezen wat buitengewone baten en lasten zijn. Om deze term verder te verduidelijken, lichten we dit toe met enkele voorbeelden.
- Een voorbeeld van buitengewone lasten is bijvoorbeeld een reservering die je voor een reorganisatie moet maken. Een dergelijke reservering kun je als kosten zijn, maar hebben niks van doen met jouw huidige bedrijfsvoering. Deze kosten hebben echter wel betrekking op jouw bedrijf en moeten dus ook in de jaarcijfers meegenomen worden. Dat doe je dan echter onder de noemer ‘buitengewone lasten’.
- Een voorbeeld van buitengewone baten is een bedrijfspand dat je gaat verkopen. Je hebt jarenlang van dit bedrijfspand gebruik gemaakt en de hypotheek grotendeels afbetaald. Op het moment dat je dit pand gaat verkopen, krijg je dus met een flinke overwaarde te maken. Deze overwaarde heeft echter niet betrekking op de bedrijfsvoering en kan dus gezien worden als buitengewone baten.
Kortom: de buitengewone baten en lasten hebben nooit betrekking op de normale bedrijfsvoering. Het zijn stuk voor stuk kosten of opbrengsten die eigenlijk door bijzondere gebeurtenissen ontstaan.
Waarom mag je de ‘buitengewone baten en lasten’ term niet meer gebruiken?
Lange tijd verwerkten ondernemers de hierboven genoemde baten en lasten onder de noemer ‘buitengewone baten en lasten’. Sinds enige tijd is dat echter verboden. Door wie dit verboden is? Door de Belastingdienst en de overheid. Het is namelijk zo dat een bedrijfsresultaat lange tijd gemanipuleerd kon worden door dergelijke buitengewone baten en lasten.
De Belastingdienst probeert dat nu tegen te gaan. De buitengewone baten en lasten waar je mee te maken krijgt, moet je gaan verwerken op jouw winst- en verliesrekening. Op deze winst- en verliesrekening mag je slechts drie termen gebruiken:
- Het bedrijfsresultaat
- De belastingen
- Het resultaat na belastingen
Dit betekent dat je de buitengewone baten en lasten direct moet verwerken binnen de reguliere administratie. Door dit te doen, heb je niet meer de mogelijkheid om op deze manier de cijfers te manipuleren. Door de term ‘buitengewone baten en lasten’ niet meer te gebruiken, krijg je dus een realistischer en eerlijker beeld van de behaalde bedrijfsresultaten.
Hoe krijg je goed inzicht in de buitengewone baten en lasten?
Heb jij in dit jaar met buitengewone baten en/of lasten te maken? Of verwacht je dat je het komende jaar met buitengewone baten en lasten te maken gaat krijgen? Dan is het zaak om deze baten en lasten in jouw boekhouding op de juiste manier te verwerken. Hoe je dat het beste kunt doen? Daar heb je sowieso een boekhoudprogramma voor nodig.
Als je gebruik van een boekhoudprogramma maakt zoals die bijvoorbeeld van: e-boekhouden.nl, Reeleezee of Exact, kun je alle inkomende en uitgaande betalingen aan een bepaalde rubriek vasthangen. Dat is ook exact de bedoeling als je te maken met buitengewone baten of lasten hebt. Hoe je dit het beste kunt doen, bespreken we hieronder.
Stap 1: verwerk de factuur in een eenvoudig boekhoudprogramma. Dit betekent dat je de factuur moet uploaden en aan de juiste transactie moet koppelen.
Stap 2: selecteer de juiste rubriek. In veel boekhoudprogramma’s kun je hiervoor de rubriek ‘buitengewone lasten’ of ‘buitengewone baten’ gebruiken.
Stap 3: het boekhoudprogramma zorgt nu automatisch voor de juiste verwerking op de balans.
Let op: de rubrieken in de boekhoudprogramma heten ‘buitengewone lasten’ of ‘buitengewone baten’. Die rubrieken zie je echter niet in jouw jaarcijfers terug komen. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is die term namelijk verboden. Jouw boekhoudprogramma zorgt er in ieder geval voor dat de buitengewone baten en lasten op de juiste manier in jouw boekhouding verwerkt worden.