Skip to content

Digitaal boekhouden overzicht 2024 | Vergelijk & bespaar

John Visser
digitaal boekhouden

De boekhouding; sommige ondernemers hebben er plezier in, maar voor veel ondernemers voelt het vooral als een obstakel. Een obstakel waar je toch de nodige tijd en aandacht aan moet besteden, aangezien je voor een sluitende boekhouding zorg moet dragen. Digitaal boekhouden is essentieel voor elke bedrijf. 

Wij krijgen vanuit ondernemers regelmatig de vraag binnen wat nou de beste mogelijkheid is om de boekhouding bij te houden. Wij adviseren veel ondernemers daarbij om eens naar digitaal boekhouden te kijken. Waarom? Omdat digitaal boekhouden echt enkele zwaarwegende voordelen met zich mee brengt.

Op deze pagina vertellen wij je graag alles over digitaal boekhouden. Zo bespreken we wat dit precies is, welke voordelen het voor je oplevert, hoe je digitaal kunt boekhouden en waar je rekening mee moet houden. 

De kans is groot dat je na het lezen van dit artikel direct met digitaal boekhouden aan de slag wilt gaan. Indien dat het geval is, ben je bij ons ook direct aan het juiste adres. Via onze website kun je namelijk direct het beste digitaal boekhoudprogramma uitkiezen. Door van dat programma gebruik te maken, geniet je al snel van de nodige voordelen. Welke voordelen dat precies zijn, vertellen wij je uiteraard ook in dit artikel.

Wat is digitaal boekhouden?

Als je voorkeur naar een boekhoudprogramma uitgaat, is het mogelijk om te kiezen voor een digitaal boekhoudprogramma. Dit is een boekhoudprogramma dat zich volledig in de Cloud bevindt. Je hoeft dit programma nergens te installeren en je hoeft het programma ook niet in jouw interne netwerk te integreren.

Je kunt een digitaal boekhoudprogramma altijd via de website of via een app bereiken. Ook als je onderweg bent, kun je dus het gewenste overzicht over jouw boekhouding bijhouden. Voordat het zover is, moet je uiteraard wel een geschikt digitaal boekhoudprogramma vinden. Je hebt namelijk meerdere soorten boekhoudprogramma’s die gebaseerd zijn op je bedrijfsvorm. Zo heb je boekhoudprogramma’s voor ZZP, boekhoudprogramma’s voor MKB enzovoorts. Meer en meer softwareleveranciers hebben zich gericht op het ontwikkelen van een dergelijk programma, waardoor je in ieder geval voldoende hebt om uit te kiezen.

Kortom: bij een digitaal boekhoudprogramma sla je jouw boekhouding volledig digitaal op. Ook kun je alleen via digitale kanalen toegang tot jouw boekhouding krijgen.

Waarom digitaal boekhouden

Waarom digitaal boekhouden?

Als ondernemer wil je zoveel mogelijk tijd aan jouw core business besteden. Je wilt daarbij dus ook zo min mogelijk tijd aan randzaken besteden, waaronder aan de boekhouding. Je bent echter wel verplicht om zorg te dragen voor een sluitende boekhouding, waardoor het aan te raden is om te kiezen voor een boekhoudprogramma.

Om iets specifieker te zijn: het is aan te raden om te kiezen voor een digitaal boekhoudprogramma. Met een dergelijk boekhoudprogramma geniet je namelijk van de nodige voordelen, waarover je hieronder meer kunt lezen.

Het eerste voordeel is terug te vinden in het gemak. Doordat de gehele boekhouding zich in de Cloud bevindt, heb je te allen tijde toegang tot jouw boekhouding. Je bent niet gebonden aan een locatie of aan bepaalde beperkingen. Nee, als jij jouw inloggegevens bij de hand hebt, kun je overal en altijd inloggen.

Bijkomend voordeel; bij veel digitale boekhoudprogramma’s kun je ook gebruik maken van een mobiele app. Dankzij deze mobiele app kun je ook via jouw smartphone of tablet jouw boekhouding raadplegen. Zo kan je bonnetjes snel scannen en of kan je facturen/offertes maken vanaf je telefoon.

Tevens is het een absoluut voordeel dat digitaal boekhouden feilloos werkt. Deze boekhoudprogramma’s nemen veel werk voor je uit handen, zijn makkelijk te bedienen en bieden het gewenste overzicht. Zodra je in jouw digitale boekhoudprogramma ingelogd hebt, zie je direct wat de huidige financiële status is.

Ook kun je hierbij van de nodige automatisering gaan profiteren. Je kunt bijvoorbeeld automatisch rapportages uit laten draaien, je kunt transacties automatisch laten koppelen en je kunt ook betalingen automatisch laten verwerken. Je kan urenregistratie software laten koppelen met sommige boekhoudprogramma’s waardoor je gemaakte uren automatisch gefactureerd worden.

Verder is het goed om te weten dat de meeste digitale boekhoudprogramma’s echt voordelig te noemen zijn. Voor sommige programma’s betaal je slechts enkele euro’s per maand, terwijl je bij alle programma’s ook van een gratis proefperiode gebruik kunt maken.

Over de veiligheid hoef je je ook geen zorgen te maken. Jouw boekhouding is in de Cloud perfect beveiligd, terwijl de aanbieder ook continu back-ups van jouw boekhouding maakt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je jouw boekhouding opeens volledig kwijt bent.

Het enige waar je scherp op moet zijn, is dat je jouw inloggegevens op een veilige manier weet te bewaren. Deel deze gegevens in ieder geval met niemand. Wil je graag jouw boekhouder toegang tot jouw digitaal boekhoudprogramma geven? Dat is wel mogelijk; via dit programma kun je jouw boekhouder probleemloos én veilig toegang tot jouw boekhouding geven.

Tot slot willen we nog benoemen dat je een dergelijk systeem ook aan andere systemen kunt koppelen. Zo kun je het systeem bijvoorbeeld ook aan het kassasysteem in jouw winkel koppelen of aan het CRM systeem. Of het aan te raden is om dergelijke systemen aan elkaar te koppelen? Nou, op die manier kun je van nog meer automatiseringsmogelijkheden profiteren.

Kortom: digitaal boekhouden brengt ongekend veel voordelen met zich mee. Juist vanwege deze voordelen kiezen meer en meer bedrijven voor een digitaal boekhoudprogramma. Volg jij dit goede voorbeeld ook?

Wat zijn de beste digitale boekhoudprogramma’s?

Heb je interesse om direct met een digitaal boekhoudprogramma aan de slag te gaan? Wij kunnen je de onderstaande vijf programma’s van harte aanraden:

e-Boekhouden.nl
Fiscus.nl
Exact
Unit4
Rompslomp.nl

e-boekhouden

e-Boekhouden.nl

Dit handige digitale boekhoudprogramma is met name geschikt voor startende ondernemers. Het systeem werkt zeer simpel, is overzichtelijk en is ook nog eens heel betaalbaar te noemen. Voor startende ondernemers biedt e-Boekhouden.nl bovendien een gratis periode van 15 maanden aan. Kijk, dat is nog eens lekker beginnen als startende ondernemer!

ficsus.nl

Fiscus.nl

Ook het systeem van Fiscus.nl richt zich op de kleinere ondernemers. Dit systeem werkt ook zeer aangenaam, biedt handige functies aan en is zeer betaalbaar te noemen. Bovendien heb je voor dit systeem geen boekhoudkennis nodig, kun je gebruik maken van een gratis proefperiode van 35 dagen en kun je altijd een beroep doen op de helpdesk van Fiscus.nl.

exact

Exact

In ons land is Exact één van de meest populaire digitale boekhoudprogramma’s. Die eer heeft het programma onder meer te danken aan de vele functies, de koppelingsmogelijkheden en enkele handige slimmigheidjes. Dit systeem is echter wel met name voor grotere bedrijven geschikt. Inmiddels maken in ieder geval meer dan 500.000 bedrijven gebruik van het programma van Exact.

unit-4

Unit4 

Ook het digitale boekhoudprogramma van Unit4 is voornamelijk voor grotere bedrijven geschikt. Dit programma heeft onwijs veel functies, biedt veel automatiseringsmogelijkheden en biedt een directe koppeling met jouw accountant aan. Op het moment van schrijven heeft Unit4 al meer dan 100.000 tevreden klanten in ons land. We kunnen dit boekhoudprogramma dan ook met recht omschrijven als een zeer populair programma.

Rompslomp

Rompslomp.nl

Wil jij zo min mogelijk omkijken naar jouw boekhouding hebben? Heb je op dit moment ook (nog) geen boekhoudkennis? En wil je wel zorg dragen voor een perfect sluitende administratie? Dan kun je ook nog kiezen voor het boekhoudprogramma van Rompslomp.nl. Dit programma werkt onwijs makkelijk, is zeer overzichtelijk en zorgt voor een flinke tijdsbesparing. Tijd = geld, waardoor je dus ook nog van een kostenbesparing weet te profiteren!

Voor welk boekhoudprogramma kun je het beste kiezen?

Welk digitaal boekhoudprogramma is voor jou nou het beste? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder jouw eigen voorkeuren en de grootte van jouw bedrijf. Ook is het aan te raden om goed naar het prijskaartje te kijken, aangezien de prijskaartjes van de digitaal boekhoudprogramma flink variëren.

Met onze vergelijker kun je gelukkig relatief makkelijk het beste digitale boekhoudprogramma vinden. Maak gebruik van de filters, vergelijk de geschikte boekhoudprogramma’s en hak direct de knoop door.

Wat kost een digitaal boekhoudprogramma?

Zoals hierboven al gesteld; de prijskaartjes van de boekhoudprogramma’s variëren nogal. Dit komt niet alleen door uitlopende prijsstellingen, maar ook door verschillende abonnementsvormen. Om je hier een duidelijke indruk van te kunnen geven, hebben wij van enkele populaire boekhoudprogramma’s de prijzen opgesomd:

e-Boekhouden.nl: vanaf 7,95 euro per maand. Eerste 15 maanden gratis voor startende ondernemers.
Fiscus.nl: 12,50 euro per maand. Gratis proefperiode van 35 dagen.
Exact: 39 euro per maand. Gratis proefperiode van 30 dagen.
Unit4: vanaf 39 euro per maand. Gratis proefperiode van 30 dagen.
Rompslomp.nl: 15 euro per maand. Gratis proefperiode van 30 dagen.

Als afsluiter van dit artikel hebben wij nog één handige tip voor je: maak gebruik van de gratis proefperiodes. Juist door deze proefperiode kun je een duidelijk beeld van het betreffende digitaal boekhoudprogramma krijgen. Dat maakt jouw uiteindelijke keuze een heel stuk makkelijker!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email