Skip to content

Eenmanszaak of ZZP’er – Wat zijn de verschillen?

John Visser

Wil je graag jouw eigen onderneming starten? Dan dien je je daarvoor in te gaan schrijven bij de Kamer van Koophandel. Als je deze inschrijving in gang wilt zetten, moet je direct een keuze maken met betrekking tot de rechtsvorm. Veel ondernemers kiezen daarbij voor de rechtsvorm ‘eenmanszaak’. Is dat verstandig? En wat is het verschil met een zzp’er? Die twee vragen staan in dit artikel centraal.

Is een eenmanszaak nou precies hetzelfde als een zzp’er? Nee, zeker niet. In dit artikel leggen we graag uitgebreid het verschil tussen deze twee termen uit. Daarbij willen we je wel alvast wijzen op de minieme verschillen; juist door deze minieme verschillen worden de twee termen regelmatig door elkaar heen gebruikt.

Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is één van de rechtsvormen waar je voor kunt kiezen bij het inschrijven van jouw onderneming. Als je een eenmanszaak hebt, ben je privé aansprakelijk voor de schulden die je met jouw onderneming opbouwt. Daarbij geldt ook dat jouw privé- en zakelijke vermogen onder dezelfde noemer vallen.

Wat dan de voordelen van een eenmanszaak zijn? Nou, je hebt met minder verplichtingen te maken dan bij bijvoorbeeld een BV. Ook kun je met jouw eenmanszaak van verschillende aftrekposten genieten; dankzij die aftrekposten hoef je minder inkomstenbelasting te betalen.

Wat is een zzp’er?

Verhuur jij jezelf als freelancer aan andere bedrijven? Of voer jij als freelancer bepaalde taken uit voor jouw klanten? Dan ga je door het leven als een zzp’er. De afkorting zzp staat voor ‘Zelfstandige Zonder Personeel’. Je wordt dus als zzp’er gezien als je voor jezelf werkt, waarbij je géén personeel hebt.

Is ‘ZZP’ een rechtsvorm? Nee, zeker niet. Het is simpelweg een benaming voor een freelancer die voor zichzelf werkt. Zolang je geen personeel in dienst hebt, word je dus gezien als een ZZP’er. Zo word je overigens niet gezien door de overheid en/of de belastingdienst; nee, de belastingdienst ziet jou gewoon als een eenmanszaak. Voor de belastingdienst is de rechtsvorm namelijk van belang en niet de manier waarop jij in het zakelijke leven te boek staat.

verschil eenmanszaak zzp
Freelancer

Wat zijn de verschillen tussen een eenmanszaak en ZZP’er?

Heb je als zzp’er altijd een eenmanszaak? Ja, dat is zeker het geval. Je kunt geen zzp’er zijn én eigenaar van een BV of een NV zijn. De enige mogelijkheid die je hierbij hebt, is om je in eerste instantie als eenmanszaak bij de Kamer van Koophandel te schrijven.

Is het dan ook zo dat je als eenmanszaak zijnde altijd een zzp’er moet zijn? Nee, dat is zeker niet het geval. Bij de rechtsvorm eenmanszaak is het namelijk zo dat er maar één iemand aan het roer van het bedrijf kunt staan, maar dat je wel gewoon personeel aan kunt nemen. Als je personeel aangenomen hebt, ben je geen zzp’er meer. Je hebt dan immers wél personeel, terwijl het bij een zzp’er juist draait om de tweede letter ‘z’ in deze afkorting; zelfstandige Zonder personeel.

De verschillen tussen een zzp’er en een eenmanszaak kunnen we het beste aanduiden met een voorbeeld:

1 januari 2019: je schrijft jouw onderneming bij de Kamer van Koophandel in. Hierbij kies je voor de rechtsvorm eenmanszaak. 

  • In het jaar 2019 heb je geen medewerkers op de loonlijst staan. In dit jaar ben je dus een zzp’er, aangezien je geen personeel hebt.

1 juni 2020: in het afgelopen jaar heb je een indrukwekkende groei door weten te maken. vanwege deze groei heb je per 1 juni 2020 jouw eerste personeelslid in dienst genomen.

  • Vanaf 1 juni 2020 heb je dus een medewerker op de loonlijst staan. Je bent vanaf dat moment geen zzp’er meer, aangezien je nu wel personeel hebt. Jouw rechtsvorm is echter wel nog steeds een eenmanszaak.

ZZP is een breder begrip

De term ZZP is ooit door de Belastingdienst geïntroduceerd en is door de jaren heen uitgegroeid tot een breed begrip. Juist daardoor is de term ‘zzp’er’ op dit moment een veel breder begrip dan het begrip ‘eenmanszaak’.

Als je als ondernemer zijnde wilt starten, is het in ieder geval van belang om op de hoogte te zijn van de verschillen tussen deze twee begrippen. Wil jij je direct bij de Kamer van Koophandel in gaan schrijven? Dan kun je dus voor de rechtsvorm eenmanszaak kiezen en niet voor de rechtsvorm ‘zzp’. 

ZZP is namelijk géén rechtsvorm, maar is puur een aanduiding voor een freelancer die zelfstandig werkt zonder daarbij personeel op de loonlijst te hebben staan.


Note: Wil je als ZZP’er makkelijk je administratie onderhouden? Neem dan vooral een kijk bij een boekhoudprogramma voor zzp’ers.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email