Skip to content

Zelfstandigenaftrek – Hoe zit dat precies? Regels | Tips

John Visser
zelfstandigenaftrek

Als ondernemer ontkom je er niet aan: je moet belasting gaan betalen. Als je een eenmanszaak hebt, moet je inkomstenbelasting gaan betalen. Om zo min mogelijk belasting hoeven te betalen, kun je ook gebruik maken van meerdere aftrekposten. Een belangrijke aftrekpost voor veel ondernemers is de zelfstandigenaftrek.

In dit artikel vind je alle relevante informatie over de zelfstandigenaftrek. Zo bespreken we wat dit voor aftrek precies is, aan welke voorwaarden je moet doen, hoeveel geld je hiermee kunt besparen en hoe je aanspraak op deze aftrekpost kunt maken. We kunnen je in ieder geval al één ding verklappen: de zelfstandigenaftrek is voor elke zelfstandige ondernemer interessant!

Wat is de zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost die door de Belastingdienst/overheid in het leven is geroepen voor zelfstandige ondernemers. Het gaat hierbij om een bedrag dat je van de fiscale winst af mag trekken, waardoor je over een lagere winstbelasting hoeft te betalen.

Bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting kun je direct zien wat het effect hiervan op jouw situatie is. Daarbij zie je ook direct staan wat de hoogte van de zelfstandigenaftrek is. Opvallend hierbij is dat de hoogte van de zelfstandigenaftrek jarenlang gelijk gebleven is. Pas sinds 2020 is hier verandering in gekomen.

Bovendien heeft de Belastingdienst laten weten dat de zelfstandigenaftrek in de komende jaren alleen maar verder afgebouwd wordt. Daarover vertellen we je graag meer in het restant van dit artikel.

De zelfstandigenaftrek wordt vaak in één adem genoemd met de startersaftrek en de MKB-vrijstelling. Logisch, aangezien dit ook interessante aftrekposten voor een ondernemer zijn. Om van deze aftrekposten gebruik te kunnen maken, moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. Ook daarover vind je in dit artikel alle informatie.

Hoe hoog is zelfstandigenaftrek in 2021?

Wil je gebruik maken van de zelfstandigenaftrek? Logisch! Dankzij deze aftrekpost kun je jouw fiscale winst verlagen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Maar, met welk bedrag kun je jouw fiscale winst nou verlagen? Tot aan het jaar 2020 is dit bedrag eigenlijk altijd 7.280 euro geweest. 

In de komende jaren gaan hier echter veranderingen in aangebracht worden. De overheid heeft besloten om de zelfstandigenaftrek af te bouwen in de komende 10 jaar. Uiteindelijk is het doel dat de aftrek in het jaar 2036 nog 3.240 euro bedraagt. Hoe uiteindelijk op dit bedrag uitgekomen wordt, zie je in onderstaande tabel:

JaarHoogte van de zelfstandigenaftrek
20197.280 euro
20207.030 euro
20216.670 euro
20226.310 euro
20235.950 euro
20245.590 euro
20255.230 euro
20264.870 euro
20274.510 euro
20284.120 euro

Wat deze tabel laat zien? Onder meer dat elk jaar niet met hetzelfde bedrag afgebouwd wordt. Het verschil tussen jaar 2024 en 2025 en het jaar 2025 en 2026 is bijvoorbeeld niet gelijk aan elkaar. Als je als zelfstandig ondernemer van de zelfstandigenaftrek gebruik wilt maken, kun je in ieder geval bovenstaande bedragen aanhouden.

Bron: Rijksoverheid

Wanneer heb je recht op zelfstandigenaftrek?

Wanneer heb je recht op zelfstandigenaftrek?

Is het zo dat elke zelfstandige ondernemer gebruik kan maken van de zelfstandigenaftrek? Nee, dat is allerminst het geval. De overheid heeft namelijk vastgesteld dat je aan drie verschillende voorwaarden moet voldoen. Welke voorwaarden dat exact zijn, vind je in onderstaand lijstje terug:

Wanneer de Belastingdienst jou als ondernemer ziet? Daarvoor moet je ook aan verschillende eisen voldoen. Zo moet je zelfstandig jouw werk uitvoeren, moet je een bepaald ondernemersrisico lopen en moet je ook met een bepaalde continuïteit werken aan jouw bedrijf.

Wanneer je aan het urencriterium voldoet? Dat is simpel: als je in het boekjaar meer dan 1.225 uren aan jouw onderneming besteed hebt. Het gaat hierbij niet alleen om de uren die je voor jouw klanten maakt, maar ook om uren die je aan bijvoorbeeld de administratie of aan de marketing besteedt. 

Heb je aan het begin van het kalenderjaar de AOW leeftijd nog niet bereikt? Dan heb je dus recht op zelfstandigenaftrek, indien je ook aan bovengenoemde voorwaarden voldoet. Indien je op 1 januari van het kalenderjaar wel de AOW leeftijd bereikt hebt, dan bedraagt de zelfstandigenaftrek 3.515 euro. Indien je minder winst dan dit bedrag maakt, geldt het bedrag van jouw winst als aftrekpost.

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

De zelfstandigenaftrek en startersaftrek gaan voor startende ondernemers hand in hand met elkaar. Als startende ondernemer kun je namelijk in de eerste vijf jaar drie keer gebruik maken van de startersaftrek. 

Je hebt echter alleen recht op de startersaftrek als je aan alle voorwaarden van de zelfstandigenaftrek voldoet. Als dat het geval is, kun je nog een bedrag van 2.123 euro van jouw fiscale winst aftrekken. Dankzij de startersaftrek kun je jouw fiscale winst dus verder verlagen, waardoor je verhoudingsgewijs minder belasting hoeft te betalen.

Hoe kun je de zelfstandigenaftrek aanvragen?

Voldoe je aan de drie hierboven genoemde voorwaarden? Dan heb je dus recht op de zelfstandigenaftrek. Hoe je deze aftrek dan precies aan kunt vragen? Nou, je hoeft hier niks voor aan te vragen. Bij het doen van jouw aangifte inkomstenbelasting kun je deze aftrekpost selecteren, waarvoor je dus wel aan de hierboven genoemde voorwaarden moet voldoen.

Met andere woorden: je hoeft eigenlijk zelf niks te doen. Het enige waar je scherp op moet zijn, is dat je deze aftrekpost meeneemt tijdens het doen van jouw aangifte inkomstenbelasting.

Hoe bereken je zelfstandigenaftrek in de boekhouding?

Wil je graag weten of je recht hebt op de zelfstandigenaftrek? En wil je graag weten wat de invloed van de zelfstandigenaftrek op jouw situatie is? Dan is het aan te raden om aan de slag te gaan met een boekhoudprogramma

Hoe je met een goed boekhoudprogramma jouw zelfstandigenaftrek kunt berekenen? Dat lees je in onderstaand stappenplan.

Stap 1: kies een goed boekhoudprogramma uit

Allereerst is het dus zaak om een eenvoudig boekhoudprogramma uit te kiezen. Maak voor jezelf een goed vergelijk, zet je wensen op een rijtje en hak uiteindelijk de knoop door. Let hierbij zeker niet alleen op het prijskaartje, maar kijk ook goed naar alle functies/mogelijkheden van het boekhoudprogramma.

Stap 2: verwerk alle facturen in jouw boekhouding

Vervolgens is het zaak om alle facturen in jouw boekhouding te verwerken. Dit geldt voor zowel de inkomende facturen als voor de uitgaande facturen. Alle facturen die betrekking op jouw bedrijf hebben, moet je gaan verwerken in jouw online boekhoudprogramma.

Stap 3: koppel de facturen

Vervolgens is het zaak om deze facturen aan de juiste rubriek te koppelen. Door dit volledig te doen, stelt het boekhoudprogramma direct financiële rapportages voor je op. Die financiële rapportages kun je vervolgens gebruiken voor jouw aangifte inkomstenbelasting.

Stap 4: houd je uren bij

Eén van de voorwaarden is dat je aan het urencriterium van 1.225 uren voldoet. Om dat aan te kunnen tonen, dien je gedurende het jaar alle gewerkte uren bij te houden. Dit kun je ook doen met behulp van een boekhoudprogramma. Als dit programma een urenregistratie functie heeft, kun je per dag alle gewerkte uren bijhouden.

Bijkomend voordeel: je kunt deze uren ook direct koppelen aan bijvoorbeeld een klant of een project. Op die manier krijg je direct inzicht in jouw lopende projecten, in de budgettering en in de opbrengst per project/klant.

Let op: voor het urencriterium draait het om alle uren die je gewerkt hebt. Ook de niet-declareerbare uren tellen hiervoor mee. Ook alle uren die je aan de administratie, boekhouding en marketing besteedt, kun je optellen voor het urencriterium. 

Stap 5: aangifte inkomstenbelasting doen

Heb je gedurende het jaar alle facturen netjes bijgehouden en gekoppeld aan de rubriek? En heb je gedurende het jaar alle gewerkte uren bijgehouden? Dan kun je vanaf 1 maart van het volgende boekjaar jouw aangifte inkomstenbelasting doen.

Bij het doen van de aangifte kun je direct gebruik maken van de aftrekposten. Om dat te kunnen doen, moet je wel jouw fiscale winst duidelijk in beeld hebben gebracht. Als je gebruik van een goed boekhoudprogramma maakt, is dit echter een fluitje van een cent. Het boekhoudprogramma zet eigenlijk alle cijfertjes voor je klaar, waarna jij deze alleen nog maar in het aangifteprogramma van de Belastingdienst in hoeft te vullen.

Kortom: wil je gebruik maken van de zelfstandigenaftrek? Wil je hiermee van een fiscaal voordeel genieten? Dan is het aan te raden om gebruik te maken van een goed boekhoudprogramma. Volg gedurende het gehele jaar bovenstaand stappenplan op en maak het berekenen van de zelfstandigenaftrek daarmee erg makkelijk voor jezelf!

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email