Dropshipping - Online webshop zonder voorraad | Startersplan

Vergelijk software pakketten voor jouw bedrijf

Heb je interesse om als digitaal ondernemer door het leven te gaan? Wil je graag van vrijheid gaan genieten? En wil je daarbij ook streven naar financiële vrijheid? Dan leef je in ieder geval nu in het juiste tijdperk. In de afgelopen jaren zijn namelijk onwijs veel online verdienmodellen tot stand gekomen, waardoor je nu daadwerkelijk in staat bent om via het internet veel geld te verdienen.

Maar, voor welk online verdienmodel kun je nou het beste kiezen? Veel mensen kiezen voor affiliate marketing óf voor dropshipping. Deze twee online verdienmodellen zijn namelijk veelbelovend te noemen; je kunt met deze online verdienmodellen echt veel geld gaan verdienen.

In dit artikel willen we je graag kennis laten maken met dropshipping. We bespreken in dit artikel wat dropshipping precies is én hoe je direct met dropshipping kunt starten. Daarbij benoemen we overigens ook nog de voor- en nadelen van dit online verdienmodel, zodat je uiteindelijk de juiste keuze voor jezelf kunt maken.

Inhoudsopgave

Wat is dropshipping?

Dropshipping is een online verdienmodel waarbij je producten gaat verkopen, zónder dat je deze producten zelf in voorraad hoeft te hebben. In plaats daarvan ga je een directe samenwerking met de leverancier/fabrikant aan. De leverancier/fabrikant is hierbij verantwoordelijk voor het voorraadbeheer, voor de verzendingen en voor de retourneringen.

Waar ben jij dan verantwoordelijk voor? Nou, om via jouw webshop zoveel mogelijk orders te scoren. Des te meer orders je weet te scoren, des te meer geld je gaat verdienen. 

Eigenlijk kun je dropshipping grotendeels vergelijken met het hebben van een eigen webshop. In beide gevallen verkoop je immers producten via jouw eigen online webwinkel. De manier waarop je de orders moet verwerken, verschilt echter onwijs. Daar vertellen we je hieronder graag iets meer over.

Hoe werkt dropshipping?

Als je met dropshipping wilt starten, heb je in de basis twee dingen nodig:

Nadat je een samenwerking met een leverancier/fabrikant hebt, kun je de producten van deze partij aan jouw webshop toevoegen. Vervolgens is het zaak om jouw webshop te optimaliseren en om zoveel mogelijk bezoekers te gaan trekken.

Heb je uiteindelijk de nodige bezoekers op jouw webshop? Dan is de kans groot dat je orders gaat scoren. Zodra een bezoeker bij jou een order plaatst, wordt het volgende stappenplan in gang gezet:

hoe werkt dropshipping?

Kortom: jij verkoopt de producten, maar de leverancier/fabrikant is verantwoordelijk voor de afhandeling van de bestellingen. Dit brengt meerdere voordelen met zich mee, waarover je hieronder meer kunt lezen!

Wat zijn de voordelen van dropshipping?

In de afgelopen jaren zijn meer en meer ondernemers met dropshipping gestart. Waarom? Omdat dit verdienmodel simpelweg veel mogelijkheden én voordelen biedt.

Zo is het een absoluut voordeel dat je zelf niet super veel kosten hoeft te maken. Je hoeft bijvoorbeeld geen magazijn te huren, je hoeft geen producten op voorraad te hebben en je hebt ook niks van doen met verzendingen/retourneringen. Nee, al deze kosten én het bijbehorende risico komen op het bordje van de leverancier/fabrikant.

Daarbij is het ook relatief makkelijk om een dropshipping webshop op te zetten. Dat is zéker het geval als je onderstaand stappenplan opvolgt. Als je dit stappenplan eenmaal één keertje doorlopen hebt, ben je uiteindelijk in staat om een winnende succesformule te creëren. Deze succesformule kun je vervolgens keer op keer herhalen, waardoor je onderaan de streep meerdere dropshipping webshops succesvol op de markt kunt brengen.

Het is dan ook niet geheel verwonderlijk dat je vrij veel geld met dropshipping kunt verdienen. De inkomsten kunnen maandelijks vrij hoog oplopen, terwijl je zelf weinig tot geen risico’s loopt. Het enige risico waar je rekening mee moet houden, is het feit dat jij verantwoordelijk bent voor de orders. De klant gaat immers met jou een overeenkomst aan en niet met de leverancier/fabrikant.

Overigens is het ook mogelijk om het gehele bestelproces te automatiseren. Een order die via jouw webshop geplaatst wordt, kun je automatisch doorsturen naar de leverancier/fabrikant. Hierdoor heb je geen omkijken meer naar jouw webshop en kun je echt een passief inkomen op gaan bouwen.

Al met al is dropshipping dus een prima online verdienmodel. Een verdienmodel waarmee je vrij rijk kunt worden, waarbij je volledig zelf kunt bepalen welke producten je gaat verkopen én waarbij je van veel vrijheid weet te genieten!

Starten met dropshipping

Heb jij interesse om met dropshipping aan de slag te gaan? Wil jij ook van (financiële) vrijheid gaan genieten? Dan is het advies om direct in actie te gaan komen; volg hiervoor onderstaand stappenplan op.

kies webshop software uit

Stap 1: kies de beste webshop software uit

Wil je graag met dropshipping aan de slag gaan? Maak dan een vliegende start door voor Shopify te kiezen; dit is één van de webshop software aanbieders. Met deze software kun je niet alleen jouw dropshipping webshop opbouwen, maar je kunt jouw webshop vervolgens ook moeiteloos uitbreiden.

cm.com

Stap 2: maak een account aan bij cm.com

Om de conversie te verhogen, is het aan te raden om meerdere betaalmogelijkheden aan te bieden. Om dit zo makkelijk mogelijk voor jezelf te maken, kan je een account maken bij CM.com. Met deze online betaalprovider zijn jouw bezoekers in staat om snel en veilig de bestelling af te ronden.

laad producten in met de plugin Oberlo

Stap 3: laad producten in met de plugin Oberlo

Wat is nou een webshop zonder producten? Juist, helemaal niks. Maak dus direct gebruik van de plugin Oberlo om de producten van de leverancier/fabrikant in jouw webshop in te laden.
Facebook of Google

Stap 4: adverteren op Facebook en/of Google

Heb je alle producten in jouw webshop ingeladen? Dan kun je gaan starten met adverteren; via onder meer Facebook en Google kun je een onwijs breed publiek aanspreken. Ontwikkel dus direct jouw advertenties en plaats deze online.

koppel je webshop met online webwinkelfacturen.nl

Stap 5: koppel je webshop met online webwinkelfacturen.nl

Wil je graag dat alle bestellingen rechtstreeks in jouw boekhouding terecht komen? Dan is het aan te raden om jouw dropshipping webshop te koppelen met webwinkelfacturen.nl. Met dank aan dit systeem heb je nóg minder omkijken naar jouw dropshipping webshop.

Stap 6: koppel webwinkelfacturen en je webshop aan een boekhoudprogramma

Tot slot hoef je nog maar één ding te doen: webwinkelfacturen.nl en jouw webshop koppelen aan een boekhoudprogramma. Als je deze stap ook doorlopen hebt, heb je eigenlijk geen omkijken maar jouw dropshipping webshop.

De nadelen van dropshipping

Brengt dropshipping ook nog nadelen met zich mee? Ja, eigenlijk twee nadelen. Zo is het een groot nadeel dat jij verantwoordelijk bent voor alle orders; je moet dus 100% op de leverancier/fabrikant kunnen vertrouwen. Worden de orders niet op de gewenste manier afgehandeld? Dan krijg jij alle boze klanten op jouw dak.

Daarnaast is het ook een nadeel dat in de wereld van dropshipping meerdere oplichters actief zijn. Dit online verdienmodel heeft daardoor – helaas – een dubieuze naam op weten te bouwen. Ook dat is iets waar je goed rekening mee moet houden als je wilt starten met dit veelbelovende online verdienmodel!