Moet jij ook zo lang wachten op de betalingen van jouw klanten? Kom je daardoor wel eens in de financiële problemen? Dan is het interessant om eens naar factoring te kijken. Dankzij deze handige dienst voorkom je dat je in de financiële problemen terecht komt, waardoor je vooruit kunt met jouw onderneming.
Maar, wat is factoring nou precies? En wat zijn de kosten voor factoring? Op die vragen ga je in dit artikel een antwoord vinden. Een antwoord waarmee je direct voor jezelf de keuze kunt maken; wel of niet gebruik maken van factoring?
Pagina-inhoud
ToggleWat kost factoring?
Heb je interesse in factoring? Wil je graag op de korte termijn al de beschikking krijgen over het geld dat je nu nog open hebt staan? In dat geval is het zeker interessant om met factoring aan de slag te gaan. Maar, voor niets gaat de zon op. Als je gebruik van factoring maakt, moet je rekening houden met betaalde kosten.
De kosten van factoring zijn afhankelijk van meerdere factoren. Zo speelt uiteraard de tariefstelling van de factoring partij een belangrijke rol; deze partij betaalt jouw facturen op tijd, maar vraagt daar uiteraard wel een bepaald tarief voor.
Daarnaast maakt het soort factoring ook nog behoorlijk veel uit. Er kan namelijk onderscheid gemaakt worden tussen de traditionele manier en de nieuwe manier van factoring. Over beide manieren geven wij je in dit artikel graag meer informatie.
Om te beginnen, hebben we de kosten voor beide manieren voor je op een rijtje gezet:
- Traditionele manier: bij de traditionele manier kun je uitgaan van 4% tot 6% van de totale factuur. Als je bijvoorbeeld een factuur van 1000 euro verstuurt hebt, ben je dus 40 á 60 euro kwijt aan de factoring partij. In ruil daarvoor krijg je het openstaande factuurbedrag wel snel op jouw rekening, waardoor je de gewenste groei door kunt maken met jouw onderneming.
- Nieuwe manier: bij de nieuwe manier betaal je een bepaald percentage per maand. Dit kan bijvoorbeeld een percentage van 0,5% zijn. Als je in deze maand 10.000 euro aan omzet gedraaid hebt, kun je rekening houden met 50 euro aan factoringkosten.
Let wel op: de uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van de factoring partij. Ook de hoogte van de factuurbedragen kan nog afhankelijk zijn van de factoringkosten. Je kunt in ieder geval op voorhand al een keuze maken tussen de traditionele manier en de nieuwe manier. Zoals bovengenoemde voorbeeld prijzen laten zien, is het verschil tussen deze manieren behoorlijk groot te noemen.
Wat voor manieren in factoring heb je?
Het mag duidelijk zijn: in de wereld van factoring kun je uit twee verschillende manieren kiezen. De traditionele manier is eigenlijk de manier waarop factoring ooit het levenslicht gezien heeft. Bij deze manier betaal je een vast percentage per factuur; des te hoger het totale factuurbedrag is, des te meer geld je moet betalen aan de factoring partij.
Bij de nieuwe manier wordt echter een percentage over de totale omzet genomen. Op die manier kun je de kosten beter budgetteren, terwijl je de kosten ook nog relatief laag weet te houden. Daarbij stelt de factoring partij echter wel bepaalde eisen aan jou en jouw onderneming.
Traditionele manier
Bij de traditionele manier betaal je dus een vast percentage per factuur. Als je een factuur van 5000 euro verstuurt, rekent de factoring partij hier bijvoorbeeld 4% voor. Dit betekent dat je een bedrag van 200 euro aan de factoring partij moet betalen.
In ruil daarvoor krijg je echter wel direct het factuurbedrag uitgekeerd. Een belangrijk voordeel hiervan is dat je direct cash hebt om bijvoorbeeld nieuwe voorraad aan te schaffen. Ook weet je op deze manier het mogelijke risico van wanbetalers weg te nemen. Je krijgt immers vanuit de factoring partij het factuurbedrag uitbetaald.
Wil je van deze traditionele manier gebruik maken? Maak dan een goed vergelijk tussen de verschillende factoren partijen. Elke partij hanteert namelijk haar eigen tarieven en voorwaarden.
Nieuwe manier
In de afgelopen jaren is meer en meer weerstand ontstaan tegen de traditionele manier. Waarom? Omdat de traditionele manier behoorlijk prijzig is en ook aan voorspelbaarheid. Je bent namelijk niet in staat om de exacte kosten te budgetteren; deze kosten verschillen immers van factuur tot factuur.
Bij de nieuwe manier heb je daar geen last meer van. Bij deze manier betaal je namelijk een vast bedrag over de omzet die je weet te behalen. De factoring partij zorgt er vervolgens op haar beurt weer voor dat je tijdig alle facturen uitbetaald krijgt!
Tip: gebruik facturatie software
Is factoring nou echt noodzakelijk? Nee, dat is niet het geval. Als je gebruik van facturatie software maakt, kun je namelijk ook al van veel mogelijkheden en voordelen profiteren. Daarbij geniet je ook nog eens van lagere kosten.
Zo kun je met facturatie software bijvoorbeeld automatisch herinneringen laten versturen. Ook kun je automatisch een aanmaning sturen en kun je via de facturatie software ook direct een incassobureau inschakelen.
Daarbij weet je met goede facturatiesoftware ook nog het gewenste overzicht te behouden. Je kunt voortdurend in de gaten houden welke facturen nog openstaan en op welke facturen dus actie ondernomen wordt. Bovendien kun je de facturen ook automatisch laten versturen. Daarmee voorkom je dat je onverhoopt vergeet om een factuur naar jouw klant te versturen.
Met andere woorden: facturatie software kan zeker tippen aan de mogelijkheden van factoring. Daarbij geniet je met een goed facturatie software systeem ook nog eens van flink lagere kosten.