Skip to content

Wat is e-HRM? Krijg nu inzicht in je organisatie

John Visser
e-hrm

Wat heb je allemaal nodig om met jouw bedrijf te kunnen groeien? Aan de ene kant heb je daar een goed idee voor nodig, waardoor je veel klanten aan kunt gaan trekken. Aan de andere kant heb je hier ook goed personeel voor nodig. Dankzij goed personeel kun je jouw klanten tevreden stellen, kun je jouw producten/diensten verder optimaliseren en kun je dus jouw bedrijf laten groeien.

Maar, hoe kom je nou aan het beste personeel? En hoe kun je dit personeel tevreden stellen? Hierbij komt het aan op de arbeidsvoorwaarden die je aan kunt bieden, maar ook op de werking van jouw Human Resource Management afdeling. De medewerkers op jouw HRM afdeling moeten de vragen van collega’s goed beantwoorden, moeten zorgdragen voor correcte salarisstroken en moeten wijzigingen zo snel mogelijk doorvoeren.

Met een goede Human Resource Management weet je jouw werknemers in ieder geval tevreden te stellen. Dit komt de continuïteit van jouw onderneming ten goede, aangezien je ook op de lange termijn op jouw goede werknemers kunt bouwen. 

Een belangrijke vraag is echter: hoe kun je jouw Human Resource Management afdeling optimaliseren? Hoe kun je de medewerkers op deze afdeling zo goed mogelijk laten functioneren? En hoe kun je alle processen zo soepel mogelijk laten verlopen? Op onder meer die twee vragen vind je op deze pagina een passend antwoord!

Waar houdt een Human Resource afdeling zich mee bezig?

Eerst, is het handig om te weten wat precies HRM is. Zodra je personeel hebt, is een Human Resource Management afdeling onmisbaar. Aan het begin bestaat deze afdeling mogelijk uit één persoon, maar dit kan al vrij snel fors op gaan lopen. De functies van deze afdeling zijn namelijk veelzijdig, tijdrovend én specialistisch.

Om je hier een indruk van te kunnen geven, hebben wij enkele mogelijke taken van een HRM medewerker voor je op een rijtje gezet:

  • Een HR medewerker draagt zorgt voor een personeelsplanning
  • Een HR medewerker maakt rapportages van het complete personeelsbestand
  • Een HR medewerker draagt zorgt voor het opstellen, vernieuwen en beëindigen van arbeidscontracten
  • Een HR medewerker houdt de complete sollicitatieprocedure bij en voert zelf ook sollicitatiegesprekken
  • Een HR medewerker houdt alle HR systemen volledig up to date
  • Een HR medewerker houdt zich bezig met werving & selectie
  • Een HR medewerker draagt zorg voor de salarisverwerking

Bovengenoemde taken laten één ding duidelijk blijken: de HR afdeling is eigenlijk de spin in het web binnen jouw onderneming. Deze afdeling neemt onwijs veel taken op zich en draagt een behoorlijke verantwoordelijk. Ondertussen blijkt uit bovengenoemde taken ook direct dat de agenda van een HR medewerker eigenlijk propvol zit.

Merk je dat ook bij jouw huidige HR medewerkers? Zie je het echter niet zitten om nog een HR medewerker aan te trekken? Dat kunnen wij ons maar al te goed voorstellen. Een nieuwe medewerker moet je weer in (laten) werken, kost extra geld en brengt ook weer extra risico met zich mee.

Ben je opzoek naar Talent? Kijk dan rustig een naar Talent Management.

Is het echter wel zo dat jouw HR afdeling de touwtjes niet meer aaneen kan knopen? Of wil je met jouw HR afdeling de volgende stap gaan zetten? In deze gevallen is het interessant om eens naar e-HRM te kijken. Wat e-HRM precies is? En wat je aan e-HRM hebt? Dat bespreken we hieronder!

wat is e-hrm

Wat is e-HRM?

E-HRM is eigenlijk de benaming van een systeem dat door al jouw medewerkers gebruikt kan worden. In een HRM systeem kunnen jouw medewerkers zelf veranderingen doorvoeren. Is bijvoorbeeld één van jouw werknemers verhuisd? Dan kan hij/zij deze verhuizing zelf in het systeem doorvoeren, waarna deze verhuizing automatisch door wordt gevoerd in het HRM systeem.

Ook vergelijkbare wijzigingen kunnen door jouw werknemers zelf aangepast worden. Deze wijzigingen worden vervolgens automatisch doorgezet naar het overkoepelende HRM systeem, waardoor je dus veel tijd weet te besparen. Ondertussen weet je ook de kans op fouten te verkleinen, waardoor het gebruik maken van e-HRM absoluut aan te raden is. Hieronder lees je meer over de voordelen van e-HRM.

Wat zijn de voordelen van e-HRM?

Klinkt het verhaal van een e-HRM systeem vooralsnog als muziek bij jou in de oren? Dat kunnen wij ons maar al te goed voorstellen. In onze ogen is een e-HRM systeem echt een revolutionair systeem. Een revolutionair systeem waar alle ondernemingen de vruchten van kunnen plukken.

Dankzij een HRM systeem weet je bijvoorbeeld de kans op fouten flink te verkleinen. Als een medewerker een wijziging door wil geven, kan hij/zij dit vanaf nu volledig zelf doen. Voorheen moest hij/zij hiervoor een mail naar HR sturen, moesten meerdere systemen aangepast worden en was de kans op het maken van een foutje dus groter. Nu hoeft alleen de werknemer eenmalig zijn/haar gegevens te wijzigen, waarna deze wijzigingen direct doorgevoerd worden in de juiste systemen. Ideaal!

Logischerwijs brengt dit ook een flinke tijdsbesparing met zich mee. Jouw HR medewerkers hoeven niet meer al deze wijzigingen door te voeren, waardoor men een hoop tijd kan besparen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld met een man/vrouw minder op de HR afdeling kunt gaan werken. Het gebruik maken van e-HRM kan op termijn dus ook nog voor een flinke kostenbesparing gaan zorgen. Wat wens je nog meer?

Verder, e-HRM zorgt er ook voor dat er veel meer transparantie ontstaat. Via dit systeem kun je namelijk ook belangrijke gegevens automatisch aan jouw werknemers laten tonen. Zo is alle relevante HR informatie voor de betreffende werknemer automatisch inzichtelijk, waardoor je met een stuk minder intern vraagstukken te maken. Deze transparantie beantwoordt immers al snel veel mogelijke vragen!

Ben je veel bezig met HR? Neem dan ook eens een kijkje naar een CRM systeem.

Tot slot weet je zelf ook veel meer overzicht te behouden. Indien jouw HR afdeling 20 mailtjes ontvangen, sta jij mogelijk in 20 van deze mailtjes als ‘CC e-mailadres’. Doordat de medewerkers deze gegevens nu zelf in kunnen vullen, voorkom je dus een stortvloed aan mailtjes. Ook dit is handig, tijdbesparend en zorgt voor veel overzicht!

Waarom kiezen voor e-HRM digitaal?

Doordat een e-HRM systeem zich altijd ‘in de Cloud’ bevindt, is dit systeem altijd raad te plegen. In onze ogen is dat ook één van de belangrijke voordelen van een dergelijk systeem. Mogelijk moet je hierbij wel rekening houden met enige weerstand.

Met name bij oudere werknemers kan het gebruik maken van een nieuw systeem op enige weerstand stuiten. Dit kun je echter prima omtoveren door continu de voordelen van het systeem te benadrukken. Als jouw werknemers door hebben wat het voordeel van een e-HRM systeem is, gaan zij de aanwezigheid van het systeem al snel accepteren én waarderen.

Hoe vind je het beste e-HRM systeem?

Heb jij wel interesse om een e-HRM systeem in jouw onderneming te integreren? Wil je hiermee de interne processen optimaliseren en jouw HR afdeling iets meer lucht geven? Dan is het aan te raden om direct op zoek te gaan naar het beste e-HRM systeem.

In de volgende link kan je alle HRM systemen vinden. Met deze HRM vergelijker kun je razendsnel de beste systemen voor jouw HR afdeling vinden. 

Vind je het lastig om een keuze te maken? Via onze website kun je direct gratis proefperiodes bij alle e-HRM systemen afsluiten. Denk dan bijvoorbeeld aan die van: Buddee, AFAS Software, Recruittee of Employes. Tijdens deze periode kun je de systemen testen, waarna je het beste systeem kunt kiezen!

Heb je eenmaal het gewenste e-HRM systeem gevonden? Dan kun je deze door een specialistische partij laten integreren in jouw bestaande netwerk. Het gevolg hiervan is dat dit systeem automatisch met andere interne systemen communiceert, waardoor je optimaal profiteert van de mogelijkheden van een e-HRM systeem. 

Ook hierbij moet je rekening houden met enkele tegenslagen. Mogelijk werkt niet direct alles aan het begin perfect, terwijl je dus ook met weerstand bij jouw medewerkers te maken kunt krijgen. Blijf alle voordelen van dit systeem benadrukken, zodat jouw werknemers al snel dit systeem volledig gaan accepteren.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email