Skip to content

Talent management – Hoe doe je dat het beste? Trends & Tips

John Visser

Heb je enig idee waarom de beste bedrijven zo goed presteren? Dat komt niet alleen door de producten/diensten die aangeboden worden, maar óók zeker door het personeel. Het personeel is namelijk bepalend voor de kwaliteit die geleverd wordt en dus ook voor de meerwaarde die door het bedrijf geleverd wordt. Talent management is dus een essentieel onderdeel in het bedrijf.

Streef jij met jouw bedrijf ook naar het hoogst haalbare? Wil jij het onderste uit de kan halen? Wil jij echt tot de top van de markt gaan behoren? Dan is het aantrekken van goed personeel daarbij onoverkomelijk. Maar, hoe kun je nou het beste het beste personeel aan gaan trekken? In de basis begint dit al met het management van talent.

Als je het aanwezige talent in jouw onderneming perfect weet te laten ontwikkelen, pluk jíj daar uiteindelijk de vruchten van. Een absoluut voordeel van talenten is namelijk dat je hen nog naar eigen inzicht kunt kneden. Zij leren snel, zij kunnen zich goed/snel aanpassen en zij zijn over het algemeen zeer ambitieus. Daar kun je dus perfect van profiteren.

Maar, hoe kun je dat in goede banen gaan leiden? Dat doe je onder meer door met talent management aan de slag te gaan. IN dit artikel bespreken we onder meer wat talent management precies is. Daarbij geven we ook aan hoe je met talent management aan de slag kunt gaan, waar je rekening mee moet houden en hoe je uiteindelijk het beste in jouw talenten naar boven kunt halen!

Wat is talent management

Wat is talent management precies?

Talent management richt zich op het zo perfect mogelijk laten ontplooien van medewerkers. Of beter gezegd: van jongere medewerkers. De jonge medewerkers zijn leergierig, kunnen zich goed aanpassen en zijn ook bereid om veel input te leveren. Zij weten namelijk dat dit op de lange termijn alleen maar voordelen op gaat leveren. 

Als werkgever kun jij een grote invloed uitoefenen op de talenten. Dat doe je niet alleen door hun vaardigheden te laten ontplooien, maar ook door hen perfect in jouw onderneming op te nemen. Hoe je dat kunt doen? Dat doe je dus door op een serieuze wijze met talent management aan de slag te gaan.

Over deze unieke managementvorm bestaan de nodige gedachtegangen en inzichten. Zo zijn sommige experts van mening dat uiteindelijk alles vanuit het talent zelf moet komen. Andere experts spreken dit echter tegen; zij zijn van mening dat je als onderneming zijnde juist een grote invloed op jouw talenten kunt hebben.

Voor welke bedrijven is talent management interessant?

Op het internet, en op de werkvloer, worden veel discussies over talent management gehouden. Zo gaan veel discussies over het feit of talent management alleen voor grote bedrijven interessant is. Dat is in onze in ieder geval niet het geval.

Ook binnen kleine bedrijven is het van belang om de focus op talent management te letten. Binnen een klein bedrijf zijn de lijntjes immers nog korter, waardoor je jouw talent nog beter aan kunt gaan sturen. Op termijn levert dat voor jouw onderneming alleen maar de gewenste resultaten op.

Voor welke bedrijven talentmanagement interessant is? In onze ogen is dat dus voor elk bedrijf. Elk bedrijf dat haar werknemers serieus neemt, kan zich het beste bezig gaan houden met talentmanagement. Dat is iets waar veel andere experts het óók over eens zijn!

Hoe kun je talentmanagement inzetten?

Heb jij enig idee hoe je de talenten binnen jouw onderneming kunt laten ontplooien? Dat doe je door hen de juiste begeleiding te geven, door hen te motiveren en door de passie bij hen aan te wakkeren. In het bedrijfsleven heb je eigenlijk veel meer aan medewerkers met de gewenste passie. Die medewerkers leveren vaak betere prestaties dan ongemotiveerde medewerkers met de beste diploma’s.

Bij talentmanagement is het dan ook aan te raden om hier de gulden middenweg in te vinden. Aan de ene kant heb je behoefte aan talenten met bepaalde diploma’s, terwijl je aan de andere kant ook behoefte hebt aan talenten met een ongekende passie. In sommige (zorg)instellingen worden medewerkers zelfs puur geselecteerd op de aanwezige passie; dat is eigenlijk veelzeggend.

Verder is het ook zaak om bij talentmanagement de focus te richten op het behoud van het talent. Als jij niet aan de behoeften van een talent weet te voldoen, stapt hij/zij probleemloos over naar een ander bedrijf. De huidige generatie heeft een stuk minder moeite om een bedrijf achter zich te laten.

Zeker als jij niet aan de voorwaarden kan voldoen, maakt een talent al snel de overstap naar een ander bedrijf. Zorg er dus voor dat je talentmanagement op de juiste manier in weet te zetten. Hoe je dat doet? Wij hebben enkele handige tips voor je op een rijtje gezet:

  • Luister naar jouw talenten. De meeste talenten zijn vrij mondig en weten exact wat zij willen. Geef hen de ruimte om hun mening te delen; daar maak je hen niet alleen gelukkig mee, maar je kunt ook daadwerkelijk iets met hun mening gaan. De beste talenten hebben namelijk een unieke eigen kijk op bepaalde zaken. Schrijf alle feedback op en neem dat mee naar meetings.
  • Geef jouw talenten uitdaging. De meeste talenten zijn tegenwoordig op zoek naar uitdagingen. Weet jij hen continu van nieuwe uitdagingen te voorzien? Dan ben je absoluut goed bezig. Je weet hen daarmee niet alleen uit te dagen, maar ook te motiveren. Bovendien kunnen zij zich hiermee bij jou bewijzen; de meeste talenten hebben immers een flinke bewijsdrang.
  • Geef jouw talenten de ruimte. De beste talenten weten het beste te presteren als je hen de ruimte geeft. Laat hen dus vrij om met eigen inbreng te komen en hang hen niet op aan allerlei procedures en regels. Juist door hen vrij te laten, weet je hen tevreden te houden!

Hoe kan je makkelijker talentvolle mensen management en aannemen?

Bij talentmanagement draait het niet alleen om het behoud van talent, maar uiteraard ook om het aannemen van het juiste talent. Hoe kun je nou het juiste talent aannemen? Dat doe je eigenlijk door met jouw HR-afdeling een zeer gericht plan op te gaan stellen.

Verder is het hierbij ook aan te raden om gebruik te maken van de juiste software. Voor de HR-afdeling is het wenselijk dat zij de beschikking hebben over de beste HRM software. Ben je op zoek naar de beste HRM software? Op onze website kun je makkelijk de verschillende HRM software systemen met elkaar vergelijken, waarbij onder meer de drie onderstaande systemen erg interessant zijn:

AFAS: dit Nederlandse bedrijf heeft zich volledig toegelegd op het ontwikkelen van hoogwaardige software. Met hun HRM software heeft AFAS absoluut geweldig werk geleverd.

Buddee: voor MKB bedrijven is het softwaresysteem Buddee aan te raden. Dit systeem is overzichtelijk, werkt prettig en is relatief betaalbaar.

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email